ΕΙΔΗΣΕΙΣ

14/9/17

Αναβάθμισαν την παρουσία τους φέτος οι «Ερυθροσταυρίτες» της Κομοτηνής βοηθώντας το υποστελεχωμένο ΕΚΑΒ στον νομό Ροδόπης


Πέμπτη, 14 Σεπτεμβρίου 2017
ΕΚΑΒNews

Αναβάθμισαν την παρουσία τους φέτος οι «Ερυθροσταυρίτες» της Κομοτηνής
paratiritis-news.gr

Με παρουσία σε παραλίες, την πόλη της Κομοτηνής και φυσικά όπως πάντα με μια σειρά δράσεων

Ένα σημαντικό καλοκαίρι ήταν το φετινό για το Σώμα Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Περιφερειακού Τμήματος Κομοτηνής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, μιας και αφενός συνέχισαν τις πολλαπλές δράσεις τους σε όλη την Ροδόπη, όπως έκαναν πάντα, ενώ επιπλέον πρόσθεσαν και νέες διαστάσεις σε αυτές.

Έτσι για πρώτη φορά φέτος χρησιμοποίησαν την Κινητή Μονάδα Πρώτων Βοηθειών, που τους παραχώρησε ο Δήμος Κομοτηνής, κυρίως για να ενισχύσει την παρουσία τους στις παραλίες του Δήμου, ενώ ξεκίνησε και η λειτουργία της ποδηλατικής μονάδας τους, η οποία έχει φέρει ήδη απτά αποτελέσματα.

Η παρέμβαση της ομάδας δεν έχει σκοπό να υποκαταστήσει τη λειτουργία του συστήματος υγείας, αλλά να βοηθήσει στην αποσυμφόρησή του από τα μικρότερα καθημερινά μικροατυχήματα. Όπως σημείωσε ο υπεύθυνος της τοπικής ομάδας κ. Κώστας Ιμανιμίδης, όλα τα νοσοκομεία της χώρας, καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας, δέχονται πάρα πολλά περιστατικά, και η κατάσταση είναι πολύ επιβαρυμένη, προσπαθώντας να ανταπεξέρθουν. Για αυτό και οι Σαμαρείτες είναι σε ετοιμότητα, 24 ώρες το 24ωρο, για να διευθετήσουν μια κατάσταση όπου έχει συμβεί, και αν δεν υπάρχει λόγος να βρεθεί κάποιος στο νοσοκομείο, να τελειώσει εκεί το περιστατικό. Αν βέβαια συντρέχουν οι λόγοι, τότε φυσικά και ο ασθενής θα επισκεφτεί τα επείγοντα.Παρουσία στις παραλίες του Δήμου

Το πρόγραμμα της παρουσίας διασωστών της ομάδας στις παραλίες ξεκίνησε από το 2016, όταν κάθε Σάββατο και Κυριακή είχαν παρουσία στις παραλίες της Αρωγής και της Μέσης.

Έτσι και φέτος, 4 διασώστες βρισκόταν στις εν λόγω παραλίες, ενώ από τη στιγμή που παρέλαβαν την Κινητή Μονάδα από το Δήμο Κομοτηνής, η παρουσία τους ενισχύθηκε με ακόμη 2 διασώστες που στελέχωναν την Κινητή Μονάδα

Ευτυχώς δεν χρειάστηκε να γίνει κάποια διακομιδή φέτος με το ασθενοφόρο, παρόλο που, όπως γίνεται όπου συνωστίζεται πολύς κόσμος, πάντα συμβαίνουν μικροατυχήματα, στα οποία επενέβησαν οι διασώστες. Η Μονάδα, παρόλο που ευτυχώς δεν ήταν απαραίτητη φέτος, αποτελεί ένα σημαντικό πλεονέκτημα για τους λουόμενους, μιας και στην περιοχή δεν είναι συνέχεια διαθέσιμο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, γιατί στη Ροδόπη λειτουργούν μόνο δύο ασθενοφόρα ανά βάρδια.

Επιτυχημένη η πρώτη χρονιά της ποδηλατικής ομάδας

Το όχημα επίσης μπορεί να ενισχύσει και την ποδηλατική ομάδα του παραρτήματος, η οποία φέτος έκανε την εμφάνισή της στην Κομοτηνή.

Οι ποδηλατικές ομάδες, με τα ειδικά διαμορφωμένα ποδήλατα που μεταφέρουν είδη πρώτων βοηθειών, είναι κάτι καινούριο για τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό γενικότερα. Αυτή τη στιγμή οι ομάδες υπάρχουν σε ελάχιστες πόλεις στην Ελλάδα, και μία από αυτές είναι και η Κομοτηνή, όπου έδειξε τις δυνατότητες της ακόμα και από την πρώτη περίοδο λειτουργία της.

Έτσι κάθε Σάββατο και κάθε Κυριακή κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, και όσο ο καιρός τους επιτρέπει από εδώ και πέρα, θα συνεχίσουν να βρίσκονται έξω με τα ποδήλατα.

Ήδη έχουν δεκάδες μικροατυχήματα στα οποία επενέβησαν οι ποδηλάτες και τα διευθέτησαν άμεσα, βοηθώντας ώστε το όποιο συμβάν να αντιμετωπιστεί γρήγορα, και αν δεν είναι απαραίτητο, χωρίς να χρειαστεί να μεταβούν στις πρώτες βοήθειες του νοσοκομείου.

«Ελπίζουμε να είναι ασφαλής ο κόσμος και να μην χρειάζεται, ωστόσο θα συνεχίσουμε να περιπολούμε για την ασφάλεια και τις πρώτες βοήθειες όλων μας» διαβεβαίωσε ο κ. Ιμανιμίδης.Συνδρομή στο έργο της πυροσβεστικής

Αξίζει να θυμίσουμε ότι το τμήμα είχε παρουσία και στη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στη Ροδόπη πριν από μερικές ημέρες.

Όπως ανέφερε ο κ. Ιμανιμίδης, έχουν μια πραγματικά πολύ καλή σχέση με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, έχοντας λάβει εκπαίδευση στο πρόγραμμα δασοπροστασίας δασοπυρόσβεσης. Παράλληλα, συνεργατικά κάνουν εκπαιδεύσεις στις πρώτες βοήθειες, και όποτε υπάρχει σοβαρό περιστατικό η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας τους κινητοποιεί άμεσα ώστε να μπορέσουν να βοηθήσουν στο έργο της Πυροσβεστική Υπηρεσία.

«Κάθε φορά που εμπλεκόμαστε σε μια φωτιά, μία ομάδα Σαμαρειτών ασχολείται με το κομμάτι των πρώτων βοηθειών, σε περίπτωση που συμβεί κάτι σε κάποιον πυροσβέστη ή πολίτη που βρίσκεται εκεί δίπλα, ώστε να μπορέσουμε άμεσα να βοηθήσουμε» σημείωσε, επισημαίνοντας παράλληλα πως μια ομάδα ασχολείται με την πυρόσβεση βοηθώντας τους πυροσβέστες που βρίσκονται μπροστά στο μέτωπο.

Άλλωστε θεωρεί σημαντικό να παραμένουν οι πυροσβέστες στην πρώτη γραμμή, και παρόλο που ξέρουν πολύ καλά τη δουλειά τους και γνωρίζουν τι πρέπει να αποφύγουν, παρόλα αυτά αν κάτι συμβεί η ομάδα διάσωσης θα είναι εκεί για να βοηθήσει.Κωνσταντίνος Μαρκενδούδης

Δημοσιεύτηκε 13/9/2017
About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews