ΕΙΔΗΣΕΙΣ

25/9/17

Ξανθός γα τα ΤΕΠ: Πραγματικό «πεδίο μάχης» και ίσως το πιο «δημοκρατικό τμήμα» του νοσοκομείου!


Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου 2017
ΕΚΑΒNews

Ξανθός: Έρχονται 465 θέσεις μόνιμων γιατρών στα ΤΕΠ
onmed.gr

Την ανάγκη να ενισχυθούν τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών στοχευμένα στο αμέσως επόμενο διάστημα με 465 θέσεις μόνιμων γιατρών ΕΣΥ και θεσμοθετώντας την εξειδίκευση στην Επείγουσα Ιατρική μετά από σχετική εισήγηση του ΚΕΣΥ, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, στο χθεσινό Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Επείγουσας Ιατρικής.

Τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) των δημόσιων νοσοκομείων αποτελούν ένα πραγματικό «πεδίο μάχης» και ίσως το πιο «δημοκρατικό τμήμα» του νοσοκομείου, την αρρώστια και την απειλή της ζωής, στο οποίο δοκιμάζονται καθημερινά η αξιοπρέπεια και το αίσθημα ασφάλειας των ασθενών, οι αντοχές των γιατρών και των νοσηλευτών και η αξιοπιστία της δημόσιας περίθαλψης, τόνισε στην ομιλία του ο υπουργός, σημειώνοντας, ότι η ενίσχυση και αναβάθμιση των ΤΕΠ είναι επένδυση στην ποιότητα της δημόσιας περίθαλψης αλλά και στην υγειονομική ασφάλεια των πολιτών και των επισκεπτών της χώρας.

Και συνέχισε:
«Αυτή η πολύ κρίσιμη «πρώτη γραμμή άμυνας» του ΕΣΥ έχει επιβαρυνθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια λόγω της αυξημένης προσέλευσης πολιτών, εξ’ αιτίας του σοβαρού ελλείμματος οργανωμένης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα, αλλά και εξ’ αιτίας της εγγυημένης και δωρεάν πρόσβασης των ανασφάλιστων πολιτών στο ΕΣΥ.

Η απάντηση στην ανάγκη ενίσχυσης και αναβάθμισης των ΤΕΠ είναι κατ’ αρχήν η δημιουργία ενός αποτελεσματικού «φίλτρου» για περιστατικά πρωτοβάθμιου χαρακτήρα που σήμερα συρρέουν στα νοσοκομεία και στη συνέχεια, η αυτόνομη συγκρότηση και στελέχωση των ΤΕΠ, η συνεχής παρουσία επαρκούς, εξειδικευμένου και καλά εκπαιδευμένου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, τα υψηλά standards οργάνωσης και ετοιμότητας τους, η διασύνδεση και συνέργεια με το ΕΚΑΒ, η διαρκής υποστήριξη από τις υπόλοιπες ειδικότητες, κλινικές και τμήματα του νοσοκομείου. Σ ’αυτή την κατεύθυνση κινείται ήδη το Υπουργείο Υγείας, συνεργαζόμενο με την Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Ιατρικής και την υπόλοιπη επιστημονική και ακαδημαϊκή κοινότητα, δίνοντας προτεραιότητα στην ανάπτυξη της ΠΦΥ και της δυνατότητας 24ωρης εφημερίας ορισμένων Κέντρων Υγείας Αστικού Τύπου, ενισχύοντας τα ΤΕΠ στοχευμένα στο αμέσως επόμενο διάστημα με 465 θέσεις μόνιμων γιατρών ΕΣΥ και θεσμοθετώντας την εξειδίκευση στην Επείγουσα Ιατρική μετά από σχετική εισήγηση του ΚΕΣΥ.

Στα ΤΕΠ εφαρμόζονται με πληρότητα οι θεμελιώδεις αρχές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για καθολικότητα και ισότητα στην Υγεία, γιατί αντιμετωπίζονται χωρίς διακρίσεις, χωρίς οικονομική επιβάρυνση και με ισότιμο τρόπο όλοι οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη επείγουσα νοσοκομειακή περίθαλψη. Με την έννοια αυτή είναι ίσως το πιο «δημοκρατικό τμήμα» του νοσοκομείου. Μένει, με συγκροτημένο πολιτικό σχεδιασμό , με διασφάλιση των αναγκαίων ανθρώπινων και υλικών πόρων και με αντίστοιχη μέριμνα από τις Διοικήσεις των νοσοκομείων, να διασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα των ΤΕΠ στην παρεχόμενη φροντίδα , για να δικαιώσουν πλήρως το ρόλο τους ως «δίχτυ ασφαλείας» στη διαχείριση των επειγόντων περιστατικών και ως πεδίο αδιαμφισβήτητης υπεροχής του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.

Πηγή: onmed.gr/

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews