ΕΙΔΗΣΕΙΣ

2/10/17

Διασώστες ΕΚΑΒ Λάρισας: Σώζουν ζωές με μισό προσωπικό και παλιά ασθενοφόρα!

Από αριστερά ο κ. Γιάννης Γούλας Πρόεδρος των εργαζομένων ΕΚΑΒ Θεσσαλίας και οι διασώστες Ελένη Μπέμπου και Ηλίας Κατσιανίδης

Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου 2017
ΕΚΑΒNews

Σώζουν ζωές με μισό προσωπικό και παλιά ασθενοφόρα!
larissanet.gr

ΠΑΛΕΥΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ - ΑΝΑΣΑ ΤΑ ΝΕΑ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΑ - ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΕΝΤΟΣ 2017

Του Πάνου Γαρουφαλιά

Τα πληρώματα του ΕΚΑΒ στη Λάρισα κάθε μέρα στη βάρδια τους δίνουν μάχη με το χρόνο προκειμένου να σώσουν ανθρώπινες ζωές. Με βάση τα περιστατικά και το φόρτο εργασίας όχι μόνο είναι λιγότεροι σε έμψυχο δυναμικό αλλά και σε μέσα, τα ασθενοφόρα που διαθέτουν έχουν εκατομμύρια χιλιόμετρα στην… πλάτη τους με ότι σημαίνει αυτό για την αξιοπιστία τους σε κρίσιμες ώρες.

Ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΕΚΑΒ Θεσσαλίας κ.Γιάννης Γούλας μιλάει στη Larissanet και περιγράφει την τραγική κατάσταση με τις ελλείψεις οι οποίες συνεχίζουν να υπάρχουν και βάζουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

«Μόλις τρία ασθενοφόρο ανά βάρδια για να καλύψουν τα περιστατικά στη Λάρισα, αλλά και ότι άλλο προκύψει από τα Κέντρα Υγείας της περιοχής που δηλώνουν αδυναμία για την διακομιδή κάποιου ασθενούς»


Ασθενοφόρα σε λειτουργία που δέχονται καθημερινά μεγάλο φόρτο

Με εκατομμύριο χλμ. και βάλε…

Ο νομός Λάρισας σήμερα καλύπτεται με 7 ασθενοφόρα σε κάθε βάρδια. Από αυτά ένα είναι η μονάδα -αυτοκίνητο 20ετίας- που θα μεταφέρει σοβαρά περιστατικά στα δύο νοσοκομεία. Ένα ασθενοφόρο βρίσκεται μόνιμα στο ύψος του Ευαγγελισμού και καλύπτει την Εθνική Οδό. Άρα για τα καθημερινά περιστατικά στην περιοχή απομένουν μόλις πέντε ασθενοφόρα για να καλύψουν όλη την βάρδια. Από αυτά, ορισμένα από τα πέντε θα χρησιμοποιηθούν για διακομιδές ασθενών μεταξύ των δύο νοσοκομείων. Έτσι πολλές φορές μένουν μόλις τρία για να καλύψουν τα περιστατικά στη Λάρισα, αλλά και ότι άλλο προκύψει από Κέντρο Υγείας της περιοχής που δηλώνουν αδυναμία για την διακομιδή κάποιου ασθενούς.

«Θα έπρεπε να έχουμε τα διπλάσια αυτοκίνητα για να είμαστε πλήρως καλυμμένοι. Χρειάζονται 14 ασθενοφόρα, ενώ την ίδια ώρα έχουμε μόλις 7 και άλλα 3 εκτός λειτουργίας», λέει ο Πρόεδρος εργαζομένων του ΕΚΑΒ Θεσσαλίας. Όμως και για αυτά που λειτουργούν υποστηρίζει ότι έχουν πολλά χιλιόμετρα, που πολλές φορές φτάνουν και το εκατομμύριο. «Η παλαιότητα και βέβαια η υπερχρήση τους είναι τεράστιο πρόβλημα για την αξιοπιστία τους», σημειώνει ο κ. Γούλας. Είναι αλήθεια πως αν τα ασθενοφόρα ήταν περισσότερα θα ήταν μοιρασμένος και ο φόρτος δουλειάς που δέχονται καθημερινά.

Μάλιστα θυμίζουμε ότι χάθηκαν το προηγούμενο διάστημα τουλάχιστον 10 νέα ασθενοφόρα, μέσω ΕΣΠΑ, που θα έδιναν ανάσα στο θέμα της έλλειψης των μέσων. Όμως μέχρι τα τέλη του 2017 αναμένεται να φτάσουν στην περιοχή της Λάρισας 10 νέα ασθενοφόρα δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου. Το ΕΚΑΒ από αυτά θα βάλει στο στόλο του τρία νέα οχήματα. Τα υπόλοιπα θα μοιραστούν ανάλογα σε Κέντρα Υγείας της περιοχής ή σε νοσοκομεία.


Το εσωτερικό της κινητής μονάδας, ασθενοφόρο 20ετίας, που μεταφέρει σοβαρά περιστατικά

Λιγότερο προσωπικό με αυξημένες αρμοδιότητες

Στη Λάρισα υπάρχουν  επτά πληρώματα ασθενοφόρων, δηλαδή μόλις 14 διασώστες. Για να καλυφθούν με ασφάλεια οι ανάγκες το έμψυχο δυναμικό θα έπρεπε να είναι διπλάσιο.

Επιπροσθέτως το τελευταίο διάστημα στη Λάρισα μεταφέρθηκε και το τηλεφωνικό κέντρο για ολόκληρη την Θεσσαλία. Όμως το προσωπικό σε αυτό, που πλέον πρέπει να εξυπηρετήσει περιστατικά σε ολόκληρη την Θεσσαλία είναι μόλις 4 άτομα. Περισσότερες κλήσεις με το ίδιο προσωπικό. «Οι πολίτες που τηλεφωνούν στο 166 είναι πολίτες οι οποίοι εκείνη την ώρα αντιμετωπίζουν κάτι αναπάντεχο και απρόσμενο. Την ίδια ώρα που οι κλήσεις είναι περισσότερες σε καταστάσεις πίεσης μπορεί να γίνει το λάθος και το ασθενοφόρο να πάει σε άλλη περιοχή και να χαθεί πολύτιμος χρόνος», υποστηρίζει ο πρόεδρος των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ.

Για να μπορέσει λοιπόν να λειτουργήσει το Κέντρο πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον 8 εργαζόμενοι σε ένα πραγματικά νευραλγικό πόστο. Κραυγή αγωνίας για όσους χρειαστούν ένα ασθενοφόρο.

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Πηγή: larissanet.gr

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews