ΕΙΔΗΣΕΙΣ

2/12/17

Από τον Ιανουάριο οι αυξημένες κρατήσεις υπέρ ΜΤΠΥ σε 310.000 δημοσίους υπαλλήλους


Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου 2017
EKABNews

Από τον Ιανουάριο οι αυξημένες κρατήσεις υπέρ ΜΤΠΥ σε 310.000 δημοσίους υπαλλήλους
dimosio.gr

Το δίμηνο Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου θα ξεκινήσει η αναδρομική παρακράτηση των νέων εισφορών υπέρ του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ). Το υπουργείο Εργασίας έχει αποφασίσει η παρακράτηση, που αφορά εισφορές του συνόλου του 2017, να γίνει σε δύο δόσεις.

Η αρχή αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός του πρώτου διμήνου της νέας χρονιάς, γεγονός που θα επηρεάσει τους μισθούς 310.000 δημοσίων υπαλλήλων. Επισημαίνεται ότι η νέα εισφορά υπέρ ΜΤΠΥ είναι στο 4,5% από 4% που ίσχυε έως το τέλος του 2016. Επίσης, αλλάζει και η βάση υπολογισμού της εισφοράς. Η διαφοροποίηση γίνεται ανάμεσα σε «παλαιούς» ασφαλισμένους, δηλαδή όσους έχουν έναρξη ασφάλισης πριν από την 1.1.1993 και νέους ασφαλισμένους.

Στους παλαιούς ασφαλισμένους η εισφορά επιβάλλεται στο βασικό μισθό, όπως προέκυψε με το μισθολόγιο του 2015. Επίσης, η εισφορά για όσους υπηρετούν στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) α’ βαθμού και έχουν ενταχθεί στα βαρέα ένσημα, επιβάλλεται και στα επιδόματα θέσης ευθύνης και ανθυγιεινής εργασίας που λαμβάνουν.

Στους νέους ασφαλισμένους, δηλαδή σε όσους έχουν έναρξη ασφάλισης μετά την 1.1.1993, η εισφορά θα επιβληθεί στο βασικό μισθό, στην οικογενειακή παροχή, αλλά και στα επιδόματα θέσης ευθύνης και ανθυγιεινής εργασίας, ανεξάρτητα εάν έχουν ενταχθεί στο καθεστώς των βαρέων ενσήμων ή όχι. Αξίζει να σημειωθεί ότι ειδικά στην οικογενειακή παροχή η εισφορά έως 31.12.2016 ήταν 1% και τώρα θα αυξηθεί στο 4,5% όπως ορίζει ο σχετικός νόμος.

Οι ένστολοι, οι πανεπιστημιακοί και οι γιατροί, τα λεγόμενα «ειδικά μισθολόγια» θα έχουν επίσης επιβάρυνση, η οποία θα προκύψει στις εισφορές που υπολογίζονται για την κύρια σύνταξή τους. Γι’ αυτό και καταργείται η εισφορά 5,63 ευρώ που πλήρωναν όλοι στο έξτρα ποσό 140,8 ευρώ που λάμβαναν στο μισθό τους, αλλά δεν μετρούσε για τη σύνταξή τους. Σύμφωνα με ειδικούς στην κοινωνική ασφάλιση, όσοι έχουν έως 20 έτη προϋπηρεσία και έως δύο παιδιά, δεν θα έχουν την παραμικρή επιβάρυνση στο μισθό τους, από την αυξημένη εισφορά υπέρ ΜΤΠΥ. Ελάχιστη επιβάρυνση της τάξης του 1-2 ευρώ το μήνα θα έχουν όσοι εργαζόμενοι έχουν πάνω από 20 έτη. Τη μεγαλύτερη επιβάρυνση θα την επωμιστούν οι διευθυντές με 35αετία, οι οποίοι θα απολέσουν ποσά έως 7 ευρώ το μήνα.

Δημοσιεύτηκε 30/1/2017

Πηγή: dimosio.gr

EKABNews
Δείτε εδώ την εγκύκλιοAbout " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews