ΕΙΔΗΣΕΙΣ

20/12/17

Πρόταση λήψης νομοθετικών μέτρων για την πρόληψη της άσκησης βίας κατά των υπαλλήλων του ΕΚΑΒ (διασωστών και ιατρών) κατά την άσκηση των καθηκόντων τους


Τετάρτη, 20 Δεκεμβρίου 2017
EKABNews

Αθήνα 20/12/2017
Αρ. πρωτ.:732


ΠΡΟΣ:  Πρόεδρο Δ.Σ. ΕΚΑΒ
             Αντιπρόεδρους Δ.Σ. ΕΚΑΒ
             
ΚΟΙΝ:  Αν. υπουργό Υγείας κο Π. Πολάκη


Πρόταση λήψης νομοθετικών μέτρων για την πρόληψη της άσκησης βίας κατά των υπαλλήλων του ΕΚΑΒ (διασωστών και ιατρών) κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Κύριε πρόεδρε,

Είναι γνωστό ότι η επέμβαση του ΕΚΑΒ ειδικά σε βαριά περιστατικά (τροχαία, ανακοπές κ.α.) γίνεται υπό συνθήκες έντονης ψυχικής φόρτισης του συγγενικού και φιλικού περιβάλλοντος των παθόντων ή ακόμη και των παρευρισκομένων περαστικών.

Πολλοί από αυτούς πολύ συχνά, είτε διότι εκτιμούν ότι το ασθενοφόρο καθυστέρησε αδικαιολόγητα είτε επειδή θεωρούν ότι «γνωρίζουν» καλύτερα τους επιβεβλημένους χειρισμούς και εννοούν ότι τα πληρώματα και οι γιατροί πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες τους είτε απλώς για να εκτονώσουν την φόρτισή τους, προβαίνουν σε προπηλακισμούς και άσκηση σωματικής βίας εναντίον μας.

Τα τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί πολυάριθμα περιστατικά άσκησης βίας και ξυλοδαρμών κατά πληρωμάτων και γιατρών που θέτουν σε κίνδυνο την σωματική τους ακεραιότητα. Ειδικά σε συγκεκριμένες περιοχές που θεωρούνται «άβατο» (Ζεφύρι- καταυλισμοί αθιγγάνων) οι επιθέσεις που συνοδεύονται με ρίψεις αντικειμένων, λιθοβολισμούς και προκλήσεις ζημιών στα ασθενοφόρα οχήματα είναι σύνηθες φαινόμενο.

Για να μπορούμε με ασφάλεια να εκτελούμε τα καθήκοντά μας, αλλά και προς το συμφέρον των πολιτών, επειδή τέτοια περιστατικά βίας έχουν τελικά ως αποτέλεσμα να παρεμποδίζεται   το έργο μας, άρα τίθεται σε κίνδυνο και η ζωή των ασθενών, είναι επιτακτική η ανάγκη να ληφθούν μέτρα πρόληψης και καταστολής τέτοιων φαινομένων.

Ένα τέτοιο μέτρο θα ήταν η τροποποίηση του ποινικού κώδικα είτε με την θέσπιση ξεχωριστού εγκλήματος είτε με την αυστηροποίηση των προβλεπόμενων ποινών για τα τελούμενα εγκλήματα (εξυβρίσεις, απειλές, σωματικές βλάβες) όταν αυτά στρέφονται κατά πληρωμάτων ή ιατρών του ΕΚΑΒ (ή μάλλον το πιο σωστό ασθενοφόρων γενικά) κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και με απαραίτητη και στις δύο περιπτώσεις την πρόβλεψη της αυτεπάγγελτης δίωξης.

Η ψήφιση ειδικής ποινικής διάταξης θα μπορούσε να αιτιολογηθεί όχι μόνο από τις ιδιαίτερες συνθήκες έντασης και  ψυχικής φόρτισης που εργαζόμαστε, που πολλαπλασιάζουν τον κίνδυνο φαινομένων βίας (στα οποία πρακτικά είμαστε εκτεθειμένοι ανά πάσα στιγμή), αλλά και  από την διαφοροποίηση του προστατευόμενου εννόμου αγαθού. Εφόσον, όπως προειπώθηκε, η άσκηση βίας στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν προσβάλλει απλώς το έννομο αγαθό της σωματικής ακεραιότητας ή τιμής των υπαλλήλων (η οποία με γενικό τρόπο προστατεύεται από τις υπάρχουσες διατάξεις), αλλά παρεμποδίζει και το έργο της παροχής ιατρικής βοήθειας και θέτει εκ του αποτελέσματος σε κίνδυνο και την υγεία και την ζωή των ασθενών.

Θα μπορούσε συνεπώς να προβλεφθεί είτε ότι «τα εγκλήματα της εξύβρισης, απειλής και απλής σωματικής βλάβης όταν τελούνται κατά πληρωμάτων ασθενοφόρων ή ιατρών που επιβαίνουν σε αυτά κατά την άσκηση των καθηκόντων τους  της παροχής πρώτων βοηθειών ή της διακομιδής ασθενών ή τραυματιών, διώκονται αυτεπαγγέλτως και τιμωρούνται με αυξημένο πλαίσιο ποινών».

Είτε ότι «Η με οποιοδήποτε τρόπο παρεμπόδιση του έργου πληρωμάτων ασθενοφόρων ή ιατρών στην εκτέλεση των καθηκόντων τους της παροχής πρώτων βοηθειών ή της διακομιδής ασθενών ή τραυματιών τιμωρείται με φυλάκιση από…. μέχρι…. Η δίωξη γίνεται αυτεπάγγελτα και χωρεί άσχετα με τυχόν ευθύνη των υπαιτίων εκ των άρθρων 361, 308 κλπ (εξύβριση, σωματική βλάβη κλπ.)».

Εξυπακούεται βέβαια ότι η οποιαδήποτε τέτοια πρόβλεψη θα μπορεί να είναι πραγματικά αποτελεσματική μόνον με την συνεργασία της αστυνομικής αρχής, που να βρίσκεται σε μεγαλύτερη επαγρύπνηση για τις περιπτώσεις αυτές, ώστε να εξασφαλίζεται η κατά το δυνατόν έγκαιρη επέμβασή της και η σύλληψη των δραστών.ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.
                         Ο Πρόεδρος
Ο Γ. Γραμματέας


Μαθιόπουλος Γεώργιος
Κιτσόπουλος Αλέξιος Πηγή: somatioekab166.gr
About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews