ΕΙΔΗΣΕΙΣ

17/1/18

Κ. Καρακατσιανόπουλος: Βάσει Υ.Α., το ΕΚΑΒ υποχρεούται να εκτελεί και τις δευτερογενείς διακομιδές, Audio


Τετάρτη, 17 Ιανουαρίου 2018
EKABNews

Καρακατσιανόπουλος: Βάσει υπ. αποφάσεων, το ΕΚΑΒ υποχρεούται να εκτελεί και τις δευτερογενείς διακομιδές
kokkinokavalas.gr

Κώστας Φιλίδης - Υπουργική απόφαση του 2014 επικαλείται ο πρόεδρος της διοίκησης του ΕΚΑΒ, Κώστας Καρακατσιανόπουλος για να απαντήσει στην αποχή των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ Καβάλας από το έργο μεταφοράς ασθενών από το Νοσοκομείο στα σπίτια τους.

Όπως εξήγησε, μιλώντας στο “Κόκκινο Καβάλας”, «έως το 2014, μεγάλο τμήμα των δευτερογενών διακομιδών εκτελούνταν από τα Νοσοκομεία, με δικούς τους οδηγούς ασθενοφόρων. Το 2014, επειδή, από τα μνημόνια, ο χώρος της δημόσιας Υγείας ήταν ένας από τους εκλεκτούς στόχους υπέρ των ιδιωτικών συμφερόντων, βγήκε μια ακατανόητη απόφαση του τότε υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, με την οποία όλοι οι οδηγοί Νοσοκομείων εντάχθηκαν στο δυναμικό του ΕΚΑΒ. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι όλο το έργο των δευτερογενών διακομιδών μεταφέρθηκε, κακώς, στο ΕΚΑΒ. Όμως, τότε, δεν είδαμε αντιδράσεις των εργαζομένων. Παραλλήλως, βγήκαν Υπουργικές Αποφάσεις, του τότε αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Λεωνίδα Γρηγοράκου, κι άλλες, σύμφωνα με τις οποίες, το ΕΚΑΒ ανέλαβε το έργο των δευτερογενών διακομιδών. Νομικά, λοιπόν, το ΕΚΑΒ είναι υποχρεωμένο να εκτελεί κι αυτό το έργο, διότι, απλώς, δεν υπάρχει άλλος φορέας για να το εκτελέσει».

Προσχηματική η κινητοποίηση
Η κινητοποίηση των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ, όσον αφορά την αποχή τους από τις μεταφορές ασθενών που πήραν εξιτήριο από το Νοσοκομείο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ, γίνεται μόνο από τα Σωματεία της Θεσσαλονίκης, των Σερρών και της Καβάλας. Χαρακτήρισε προσχηματική την κινητοποίηση, υποστηρίζοντας ότι «τον Μάη του 2015, με το πρόσχημα ότι δεν προχωρά η τροποποίηση του Οργανισμού του ΕΚΑΒ, το Σωματείο της Θεσσαλονίκης αποφάσισε να απέχει από τις δευτερογενείς διακομιδές. Το ΕΚΑΒ προσέφυγε στη Δικαιοσύνη εναντίον αυτής της απόφασης και πρωτοδίκως η κινητοποίηση κηρύχθηκε παράνομη. Στις 8 Γενάρη εκδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό, μετά από έφεση που κατέθεσαν οι εργαζόμενοι, και αναμένεται η απόφαση». Δήλωσε, δε, ότι αναμένει την έκδοση της απόφασης του Εφετείου για να πράξει αναλόγως και στην περίπτωση της Καβάλας.

Παράνομα ΙΧ ασθενοφόρα
«Αυτή η μορφή κινητοποίησης χτυπά τα φτωχότερα τμήματα του πληθυσμού, που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα για να χρησιμοποιήσουν ιδιωτικά μέσα, και, επίσης, προκαλεί προβλήματα στη λειτουργία των Νοσοκομείων, επειδή οι ασθενείς “λιμνάζουν” μέσα στις Κλινικές, μη μπορώντας να πάνε στα σπίτια τους», σημείωσε ο κ. Καρακατσιανόπουλος. Επίσης, γνωστοποίησε ότι οι μεταφορές που γίνονται από το Νοσοκομείο με ιδιωτικά ασθενοφόρα είναι παράνομη. Όπως εξήγησε, «οι βεβαιώσεις καταλληλότητας που εκδίδονται για ιδιωτικά ασθενοφόρα, αφορούν μόνο για μεταφορές ασθενών-πελατών ιδιωτικών φορέων Υγείας. Δηλαδή, μια ιδιωτική κλινική μπορεί να μεταφέρει με δικό της ασθενοφόρο μόνο όσους νοσηλεύονται σ’ αυτήν, και, μάλιστα, δίχως καταβολή κομίστρου. Η είσπραξη χρημάτων για μεταφορά από ιδιωτικό ασθενοφόρο είναι παράνομη. Είμαστε σε διαδικασία επανακαθορισμού του σχετικού νομικού πλαισίου, ώστε να υπάρξει έλεγχος σ’ αυτού του είδους τις μεταφορές ασθενών».


Ακολουθεί η συνέντευξη του Κώστα Καρακατσιανόπουλου στην εκπομπή «Καβάλα στο Κόκκινο»:
About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

1 σχόλιο :

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews