ΕΙΔΗΣΕΙΣ

3/1/18

ΤΙ ΕΣΤΙ.......ΔΙΑΣΩΣΤΗΣ.....!


Τετάρτη, 3 Ιανουαρίου 2018
EKABNews


ΤΙ ΕΣΤΙ.......ΔΙΑΣΩΣΤΗΣ.....!!!!!!

Ο διασώστης εργάζεται ως μέλος μιας μικρής μονάδας, που αποτελείται συνήθως από δύο έως τρία άτομα.

Οι στόχοι εργασίας πρέπει συχνά να εκτελεσθούν γρήγορα στις κακώς εξοπλισμένες θέσεις με την περιορισμένη πρόσβαση.

Το περιβάλλον εργασίας μπορεί να παρουσιάσει απρόβλεπτους ή ανεξέλεγκτους βιολογικούς φυσικούς και ψυχοσωματικούς κινδύνους.

Η πρόοδος στον ιατρικό εξοπλισμό και οι επικοινωνίες έχουν αυξήσει τις ικανότητες των διασωστών να αναζωογονήσουν και να σταθεροποιήσουν τα θύματα καθ’ οδόν προς ένα υγειονομικό σχηματισμό .

Οι αυξανόμενες ικανότητες τους, αντιστοιχούνται όμως και από την αύξηση των κινδύνων που αντιμετωπίζουν στην απόδοση των καθηκόντων τους.

Από την επεξεργασία της έρευνας προκύπτει ότι οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ αντιμετωπίζουν έντονα μυοσκελετικά προβλήματα λόγω του είδους της εργασίας τους.

Η υποχρεωτική, βαριά και ίσως αδέξια ανύψωση είναι ο κυρίαρχος κίνδυνος για αυτούς τους εργαζομένους, που αποτελεί πρόβλημα σε πέρα από τα δυο τρίτα των τραυματισμών.

Εμφανίζουν σημαντικά υψηλό άγχος λόγω υπευθυνότητας και λήψης πρωτοβουλιών που οδηγεί σε δυσμενείς συνέπειες της υγείας τους και της ψυχολογικής τους κατάστασης.

Έχουν έντονο stress από τη φύση της εργασίας τους, την κίνηση στους δρόμους, το επείγον του περιστατικού, τη μη σωστή χρήση κλήσεων ασθενοφόρων από το κοινό.

Η φύση του επαγγέλματος περιλαμβάνει την εργασία σε ανεξέλεγκτα και επικίνδυνα περιβάλλοντα, με κακές καιρικές συνθήκες, έκθεση επικίνδυνων υλικών,ατμοσφαιρικούς ρύπους, υψηλούς θορύβους αλλά και βίαιας συμπεριφοράς τόσο από τους ίδιους τους ασθενείς όσο και από τους παρευρισκόμενους και τους συνοδούς.

Νοιώθουν απογοήτευση από την μη αναγνώριση του έργου τους από την υπηρεσία και από το κοινό, καθώς επίσης και την ευθύνη για τις σημαντικές αποφάσεις με τις περιορισμένες πιέσεις εξοπλισμού και χρόνου. Αυτό τους οδηγεί στα υψηλά επίπεδα επαγγελματικής πίεσης και άγχους.

Η εξασθενισμένη επαγγελματική απόδοση, η δυσαρέσκεια εργασίας και η απώλεια ανησυχίας για τους ασθενείς, που μπορούν να προκύψουν από τα αποτελέσματα του stress, γίνονται πιο εμφανή καθώς αυξάνονται τα έτη υπηρεσίας στο χώρο αυτό.

Οι βάρδιες, οι συγκρούσεις με τους συναδέλφους, με το κοινό και τις υπηρεσίες (νοσοκομεία,ΕΛ.ΑΣ., Π.Υ.), και η έλλειψη επαγγελματικής εξέλιξης, η συχνή επαφή με το ανθρώπινο πόνο και το θάνατο τους οδηγεί ανάλογα με τα χρόνια της εργασίας στο σύνδρομο της επαγγελματικής εξουθένωσης.

Η επέμβαση από ειδικούς μετά από μεγάλες καταστροφές και άλλα τραυματικά γεγονότα, καθώς και η ανάπτυξη άλλων στρατηγικών κρίνεται απαραίτητη για να μειώσει την ουδετεροποίηση μεταξύ των εργαζομένων έκτακτης ανάγκης και να μετριάσει τα καταστρεπτικά αποτελέσματα της πίεσης σε αυτόν τον τομέα.

Ο σκοπός είναι να ενισχυθεί η γνώση εργαζομένων για τη μετάδοση, τις καθολικές προφυλάξεις και τη στάση τους απέναντι στους ασθενείς. Συστήνουμε ότι τα σεμινάρια, πρέπει να οργανωθούν σε συνεχή βάση.

Εκείνοι που πρέπει να εκπαιδεύσουν άλλους στην εργασία.

Η υπηρεσία πρέπει επίσης να παρέχει τα απαιτούμενα υλικά για να προστατεύσει τους εργαζομένους από τον κίνδυνο της παθογόνου μόλυνσης κατά τη διάρκεια της παροχής των υγειονομικών υπηρεσιών στους ασθενείς τους.

Η πρόληψη αυτών των ατυχημάτων, πρέπει να μόνιμη, να υπάρχει συστηματική ανησυχία, να αξιολογούνται όλοι οι ασθενείς επικίνδυνοι, να στηρίζεται στη συνεχή εκπαίδευση εργαζομένων, την προσοχή, την επαγρύπνηση και τη χρήση του εξοπλισμού ασφάλειας .

Οι διοικήσεις των υπηρεσιών πρέπει να είναι άγρυπνες στη δυνατότητα ότι προσωπικό τους δοκιμάζει τη σχετική με την εργασία διανοητική υγεία και τα συμπεριφοριστικά προβλήματα, και πρέπει να παρέχουν την κατάλληλη υποστήριξη.

Η προσοχή πρέπει επίσης να δοθεί στα οργανωτικά ζητήματα που μπορούν να προσθέσουν στην πίεση των γεγονότων.
Τα προγράμματα εργασιακών χώρων πρέπει να υποστηρίξουν τις ευάλωτες ομάδες.

Η δυνατότητα «διαλειμμάτων» και «ειδικών αδειών».
Οι δυνατότητες επαγγελματικής εξέλιξης.

Πληροφόρηση και εκπαίδευση με μαθήματα εργονομίας σε όλους τους εμπλεκόμενους στην υπηρεσία για ενεργή συμμετοχή στην αντιμετώπιση των μυοσκελετικών παθήσεων.

Περιορισμός του επαγγελματικού κινδύνου (εργονομική προσαρμογή εργαλείων, εξοπλισμού, οργανωτικές διοικητικές αλλαγές, χρήση προστατευτικού εξοπλισμού).

Πρόωρη αναφορά μυοσκελετικών παθήσεων, παρακολούθηση της υγείας των εργαζομένων για την καταγραφή και παρακολούθηση των μυοσκελετικών παθήσεων που προκύπτουν από την εργασία, επίσης παρακολούθηση κατά την επιστροφή του εργαζομένου στην εργασία μετά από απουσία, και αποκατάσταση των εργαζομένων που έχουν υποστεί μυοσκελετική πάθηση.

Πρόσληψη προσωπικού ώστε να μειωθεί η πίεση της ποσοτικής παραγωγής από τους διασώστες.

Ενημέρωση του κοινού για σωστή χρήση του ασθενοφόρου και συνεργασία στον χώρο των ΤΕΠ μεταξύ ΕΚΑΒ - Νοσοκομείων.

Τήρηση κανόνων ΚΟΚ από τους διασώστες και παραχώρηση προτεραιότητας από τους άλλους οδηγούς.

Ενεργοποίηση της υπηρεσίας για πρόσληψη γιατρού εργασίας, τεχνικού ασφαλείας και σύσταση επιτροπής υγιεινής και ασφάλειας. Εντατικοποίηση του εμβολιασμού σε όλο το προσωπικό.

Τακτικές ιατρικές εξετάσεις.

Καλύτερα σημεία στέγασης που θα μπορούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των διασωστών.

Η υπηρεσία πρέπει να κατανοήσει ότι προωθώντας την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων της, μέσω της πρόληψης, της πρόωρης επέμβασης και της επιτήρησης του κινδύνου, αυξάνουν την ικανοποίηση του εργαζόμενου, τη ψυχική και ηθική ευεξία, ενώ παράλληλα αυξάνουν την παραγωγικότητα και μειώνουν μακροπρόθεσμες λειτουργικές δαπάνες.

Εξάλλου η εργασία για τον άνθρωπο είναι δημιουργία, είναι ζωή και πρέπει να την απολαμβάνει σε ένα περιβάλλον ευχάριστο, υγιεινό και ασφαλές.......!!!!

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ σε ΟΛΟΥΣ...!!


ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΠΑΝΤΑ ΣΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΑΣ.....!!!!!

Facebook diasostis.comAbout " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews