ΕΙΔΗΣΕΙΣ

3/1/18

Έρχεται το πολυνομοσχέδιο με τις αλλαγές σε απεργίες και οικογενειακό επίδομα


Τετάρτη, 3 Ιανουαρίου 2018
EKABNews

Έρχεται το πολυνομοσχέδιο με τις αλλαγές σε οικογενειακό επίδομα και απεργίες
dikaiologitika.gr

ΤΡΙΤΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Οι αλλαγές για την προκήρυξη απεργίας και για τη χορήγηση οικογενειακού επιδόματος, είναι τα δύο «καυτά» εργασιακά μέτρα, που αναμένεται να συμπεριληφθούν στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, που αφορά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης

Οι αλλαγές για την προκήρυξη απεργίας και για τη χορήγηση οικογενειακού επιδόματος, είναι τα δύο «καυτά» εργασιακά μέτρα, που αναμένεται να συμπεριληφθούν στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, που αφορά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας. Στόχος είναι τη δεύτερη εβδομάδα της νέας χρονιάς, να κατατεθεί το σχέδιο νόμου στη Βουλή, έτσι ώστε να έχει υπερψηφιστεί από την κυβερνητική πλειοψηφία, πριν από την 22η Ιανουαρίου, ημερομηνία που έχει προγραμματιστεί η επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup. Οι δύο εργασιακές διατάξεις, πρόκειται να «τραβήξουν τα φώτα», αφού αλλάζουν άρδην τον «χάρτη», σε κομβικά σημεία, όπως αυτά των απεργιών και του οικογενειακού επιδόματος.

Η διάταξη για τις απεργίες, αναμένεται να κατατεθεί χωρίς αλλαγές, σε σχέση με την αρχική που είχε μπει στη Βουλή, υπό μορφή τροπολογίας, στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου. Τότε η τροπολογία αποσύρθηκε άρον – άρον, επειδή διαπιστώθηκε ότι ήταν πιθανό να μην υπήρχε κυβερνητική πλειοψηφία που θα την ψήφιζε.

Ενταγμένη όμως σε ένα ευρύτερο πολυνομοσχέδιο, μοιάζει απίθανο να προκαλέσει προβλήματα, πέρα από τις γνωστές «γκρίνιες». Υπενθυμίζεται ότι με τη διάταξη αυτή, στο εξής για να προκηρυχθεί απεργία από πρωτοβάθμια σωματεία, θα πρέπει να υπάρξει γενική συνέλευση από το 50% +1 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών ενός κλάδου. Έως τώρα η αντίστοιχη διάταξη ήθελε την ύπαρξη του 1/3 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών.

Σε ό,τι αφορά τα οικογενειακά επιδόματα, η διάταξη που θα ενσωματωθεί στο πολυνομοσχέδιο, περιλαμβάνει οικονομική ενίσχυση για το πρώτο και για το δεύτερο παιδί, αλλά και απώλειες για μερίδα τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών. Υπολογίζονται ότι θα προκύψουν σημαντικές αυξήσεις (έως 110%) στο επίδομα που θα λαμβάνουν εφεξής οι 680.000 οικογένειες με έως δύο παιδιά, που σύμφωνα με τα νέα εισοδηματικά κριτήρια, θα μπορούν να ενταχθούν στη συγκεκριμένη παροχή.

Θα υπάρξουν όμως και μειώσεις για το 7% των δικαιούχων του 2017, ειδικά για όσους έχουν από τρία τέκνα και άνω και ετήσιο εισόδημα υψηλότερο των 34.000 ευρώ. Τη χορήγηση το οικογενειακού επιδόματος αναλαμβάνει εφεξής ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), που στην ουσία είναι η μετονομασία του σημερινού ΟΓΑ.

Αγγελόπουλος Βασίλης 


Δείτε στο EKABNews

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

4 σχόλια :

 1. Χωρίς ιστορικό προηγούμενο, κόβει εισόδημα απο πολύτεκνους και τρίτεκνους και δίνει σ αυτούς με ενα και δυο παιδιά! Με την καραμέλα των δήθεν αδυνάτων ισοπεδώνουν τα πάντα. Αν οι πολύτεκνοι ηταν πλειοψηφία θα το έκανε άραγε; Ισοπέδωση των συνδικαλιστικών εργαλείων απο μια παράταξη που διαχρονικά μας τάιζε ακτιβισμό και ιδεολογία και τώρα στέκετε απέναντι σε καθε είδους κινητοποίηση βαφτίζοντάς την παράνομη. Απο το νόμος ειναι το δίκιο του εργάτη περάσαμε σε επίκληση της νομιμότητας και του δημοσίου συμφέροντος. Άραγε τα χρόνια που οι αριστεροί συνδικαλιστές διώκονταν απο την επάρατη δεξιά το ειχαν στο μυαλό τους κάποτε να αλλάξουν το συνδικαλιστικό νόμο για την απεργία κανοντάς τον 50+1% ; Τα είχανε συζητήσει τοτε αυτά; Όταν οι σύντροφοι πολεμούσαν στο βουνό αποφάσησαν οτι θα διώξουν καθε απέργια οταν έρθουν στην εξουσία; Αριστερός είναι αυτός που ειναι έμπρακτα τίμιος και συνεπείς στην ιδεολογία του και δεν την αρνήτε όταν έρθει στη κυβέρνηση. Θέλω να σας δώ όταν τα πρωτοβάθμια σωματεία θα πέρνουν 51% και θα κατεβαίνουν στις απεργίες σε ποια τρύπα θα κρύβεστε, σε ποιά δικαστήρια θα ζητάτε να ενοχοποιήσοουν τους εργαζόμενους. Κανένας εργαζόμενος ποτέ δεν διεκδίκησε κάτι παράνομο ή παράλογο. Αυτοί που διαχρονικά παρανομούν είναι οι εργοδοσίες, είτε στον ιδιωτικό τομέα είτε στις διοικήσεις των δημοσίων οργανισμών. Αντί να βάλει εκεί λοιπόν τάξη προτημάει να ψαλιδίσει -η κυβέρνηση της αριστεράς- το δικαίωμα στην απεργία. Τα καλύτερα έρχονται...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Άκουσα με ενδιαφέρον την αισιοδοξία του αγαπητού μας Πρωθυπουργού για το πολιτικό του μέλλον κατά την επόμενη διετία και αναλογίστηκα αν ισχύει ακόμη ο λεγόμενος κανόνας του 70% ή άλλως κανόνας της συμπάθειας.
  Αν θες πράγματι να κυβερνήσεις εν μέσω κρίσης χρειάζεσαι καταρχήν ένα 25% ισχυρής πολιτικής - ιδεολογικής εκπροσώπησης και συναισθηματικής ταύτισης μαζί σου. Άλλο ένα 20-25% ψηφοφόρων με πιο χαλαρή σχέση μέσω μιας προγραμματικής πολυσυλλεκτικότητας ή κάποιων πολιτικών συμμαχιών τέλος πάντων. Χρειάζεται λένε ακόμη ένα 25% ανθρώπων που να λένε “δεν πάει μεν το χέρι μου να τον ψηφίσω αλλά τον ακούω, θέλω να ξέρω πού το πάει, καταλαβαίνω τις δυσκολίες του και θα του δείξω ανοχή ή θα στηρίξω ότι θετικό κάνει”.
  Αντιθέτως μάλλον θα πας χαμένος & άκλαυτος αν στην πρώτη δύσκολη στροφή της κατάστασης αποδειχθεί ότι ο βαθύς σου πυρήνας -ας πούμε το 3%- ξέρει μόνο αφαίρεση, διαίρεση και πολλαπλασιασμό των αντιπαθειών.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Εξαιρετικη αναλυση για τον Κουλη τη Φωφη και τον κο Κουτσουμπα εχουν πιασει ακριβως τα ποσοστα που λες Οσο για τον αγαπητο Πρωθυπουργο ραντεβου το 2019 Εκει απαντηση δινουν οι πολιτες. Τα ξανα-λεμε

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν ξέρω αν και ο ίδιος ο Κούλης ακόμη είναι τόσο αισιόδοξος ώστε να προσβλέπει σε μια ανοχή από το 70%! Κατά τη δική μου γνώμη ούτε στα πιο τολμηρά όνειρα του δεν το ελπίζει οπότε ετοιμάζεται να κυβερνήσει με λίγο αυταρχισμό για συμπλήρωμα. Αυτό βέβαια δεν είναι κάτι πρωτότυπο για την Δεξιά στην Ελλάδα.
   Η δική του ισχύς έτσι κ ι αλλιώς θα προέρχεται μάλλον από την απογοήτευση και όχι από τον ενθουσιασμό ενός λαού οπότε μια χαρά μπορεί να κάνει τη δουλειά του κι έτσι. Άλλη λοιπόν περίπτωση ο καθένας τους, άλλη η αποστολή του και ας μην συγκρίνουμε μήλα με πορτοκάλια.
   Ο τελευταίος που απόλαυσε τέτοιας εμπιστοσύνης και συναίνεσης ήταν ο Τσίπρας του 2014-2015, ασχέτως του πως την διαχειρίστηκε! Η ευθύνη του πάντως θα είναι τεράστια αν το κύμα απογοήτευσης που αυτός θα έχει προκαλέσει αποδειχθεί τόσο μεγάλο ώστε να επιστρέψουμε στο ‘μητσοτακέικο’.
   Υ.Γ.: αυτό πάλι με τον Κουτσούμπα ένας Θεός ξέρει που κολλάει …

   Διαγραφή

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews