ΕΙΔΗΣΕΙΣ

16/2/18

Εγκαινιάστηκε η πρώτη ΤΟΜΥ Καβάλας - Παρεμβάσεις στο ΕΚΑΒ!Παρασκευή, 16 Φεβρουαρίου 2018 Δείτε στο
EKABNews

Ιδιαίτερη αναφορά έκαναν στην έλλειψη κινητής ιατρικής μονάδας, πρόβλημα το οποίο θα λυθεί στο εγγύς μέλλον, με μονάδα που θα μπορεί να μετατρέπεται και σε μονάδα μεταφοράς νεογνών, με θερμοκοιτίδα.

Παρεμβάσεις στο ΕΚΑΒ
Στις παρεμβάσεις τους ο πρόεδρος κι ο αντιπρόεδρος της διοίκησης του ΕΚΑΒ, Κώστας Καρακατσιανόπουλος και Μιλτιάδης Μυλωνάς αναφέρθηκαν στην ενίσχυση των υπηρεσιών Υγείας στη Θάσο, με την ίδρυση τομέα ΕΚΑΒ, ο οποίος θα εγκαινιαστεί αύριο, καθώς και στην ενίσχυση του παραρτήματος ΕΚΑΒ Καβάλας με προσωπικό και υποσχέθηκαν και νέες προσλήψεις.

Ιδιαίτερη αναφορά έκαναν στην έλλειψη κινητής ιατρικής μονάδας, πρόβλημα το οποίο θα λυθεί στο εγγύς μέλλον, με μονάδα που θα μπορεί να μετατρέπεται και σε μονάδα μεταφοράς νεογνών, με θερμοκοιτίδα.

Βεβαίως, μίλησαν και για το πρόβλημα των δευτερογενών διακομιδών, που δεν δέχονται να κάνουν οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ Καβάλας και για τις νομικές ενέργειες της διοίκησης του ΕΚΑΒ για να ξεπεραστεί το πρόβλημα.
Παύλος Πολάκης: Με τις ΤΟΜΥ θα επουλώσουμε τις πληγές που συνειδητά προκάλεσαν στον τομέα της Υγείας
kokkinokavalas.gr

Εγκαινιάστηκε η πρώτη ΤΟΜΥ Καβάλας

Παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, του διοικητή της 4ης ΥΠΕ, Στρατή Πλωμαρίτη, του διοικητή του Νοσοκομείου Καβάλας, Τάσου Καρασαββόγλου, καθώς και των στελεχών της διοίκησης του ΕΚΑΒ, Κώστα Καρακατσιανόπουλου (προέδρου), Μιλτιάδη Μυλωνά (αντιπροέδρου) και Θωμά Αγγελόπουλου (διευθυντή ΕΚΑΒ Καβάλας) έγιναν, το μεσημέρι, τα εγκαίνια της πρώτης Τοπικής Μονάδας Υγείας (ΤΟΜΥ) της Καβάλας.

Στην ομιλία του, ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι, μόλις σε 4-6 μήνες από την ψήφιση του σχετικού νόμου, άρχισε η λειτουργία των πρώτων ΤΟΜΥ και ανέλυσε την αναγκαιότητα δημιουργίας τους λέγοντας πως «όταν φτιάχτηκε το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), το 1983, πρακτικά, πρώτη βαθμίδα παροχής υπηρεσιών Υγείας δημιουργήθηκε μονό στην ύπαιθρο, στα Κέντρα Υγείας αγροτικού τύπου, τα οποία προσέφεραν πραγματικά, γιατί είχαν γιατρούς και εργαστήρια, που για πρώτη φορά υπήρξαν στην κοινωνία. Δυστυχώς, με πολιτική επιλογή, η πρωτοβάθμια περίθαλψη στις πόλεις παρέμενε, κατά ένα τεράστιο κομμάτι, στον ιδιωτικό τομέα, και κατά ένα μικρό κομμάτι, αλλά όχι ολοκληρωμένο και σχεδιασμένο, στα ιατρεία του ΙΚΑ. Τα ιατρεία αυτά, στη συνέχεια, μεταφερθήκαν στον ΕΟΠΥΥ.

Σήμερα τα μετονομάζουμε και τα ενισχύουμε με άλλα 450 άτομα, που θα προσληφθούν με προκήρυξης θέσεων, στους επόμενους 2-3 μήνες, και θα πρόκειται για μόνιμο ιατρικό προσωπικό. Έτσι θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε και να επουλώσουμε τις πληγές που άνοιξε η πολιτική, με την οποία, συνειδητά, ήθελαν να παραδώσουν πλήρως το κομμάτι της πρώτης επαφής, των πρώτων αναγκών υγείας των πολιτών στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό αντιστρέφεται. Έχουμε ενισχύσει τις δομές στα Κέντρα Υγείας και τα παλιά ιατρεία του ΕΟΠΥΥ θα ενισχυθούν και με προσωπικό και με ανανεωμένο εξοπλισμό, για να μπορεί να κάνει ο κόσμος εξετάσεις που δεν μπορούσε να κάνει, γιατί αφέθηκαν πολλά μηχανήματα στη τύχη τους. Και τώρα κάνουμε το μεγάλο ουσιαστικό βήμα, που είναι η δημιουργία ΤΟΜΥ».

Παροχή υπηρεσιών σπίτι-σπίτι

Αναφερόμενος στον ρόλο των ΤΟΜΥ, είπε πως «θα φτιαχτούν 239 ΤΟΜΥ σε όλη τη χώρα και θα καλύψουν περίπου 2.300.00 πολίτες. Ουσιαστικά είναι μια αλλαγή του τρόπου που σκεφτόμαστε. Δουλειά των ΤΟΜΥ δεν είναι μόνο να έρχονται οι ασθενείς σ’ αυτήν, να συνταγογραφούν και να κάνουν μια απλή εξέταση. Οι γιατροί και το προσωπικό θα είναι υπεύθυνοι για να βγουν έξω, να πάνε στα σχολεία, να ανακαλύψουν τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, να δουν τους διαβητικούς, τους καρκινοπαθείς, τους ρευματολογικούς αρρώστους, τις ειδικές κατηγορίες πληθυσμού, να τους φτιάξει ατομικό φάκελο, να οργανώνει τον προληπτικό έλεγχο των εξετάσεών τους, να ακολουθεί τη θεραπεία τους μετά την εισαγωγή τους σε ανώτερες δομές, να παραπέμπει στη τριτοβάθμια ή στη δευτεροβάθμια δομή Υγείας. Αυτόν τον ρόλο θα αρχίσουμε να χτίζουμε.

Είναι βαρύ το έργο και χαίρομαι που βλέπω νέα πρόσωπα, γιατί σε νέους ανθρώπους θα πατήσουμε σε αυτή την ιστορία, γιατί είναι και μια διέξοδος και δουλειάς και ζωής. Πολεμήθηκε αυτή η υπόθεση και με πολύ μεγάλο κόπο, μέσα πάλι σε μνημόνια, καταφέραμε να υλοποιήσουμε ένα διαφορετικό σχέδιο. Με πολιτική απόφαση πήραμε 140.000.000  και τα ρίξαμε εδώ για τα πρώτα 2 χρόνια. Και για μετά, υπάρχει σαφής δέσμευση ότι θα καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό. Σαμποταρίστηκε έντονα γιατί ξέρουμε ότι ακουμπάει  και συγκρούεται με συμφέροντα, όμως είναι  αναπόδραστη επιλογή ότι θα γίνει».

Σταματήσαμε την κατηφόρα-Τώρα χτίζουμε

Ο κ. Πολάκης δήλωσε ότι σύντομα θα πρέπει να δημιουργηθεί και η δεύτερη ΤΟΜΥ στην Καβάλα, τονίζοντας ότι «έτσι πρέπει να περπατήσουμε και σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα. Ο χώρος είναι αξιοπρεπέστατος κι είναι άλλο ένα παράδειγμα αυτών που θέλουμε να πετύχουμε μέσω των συνεργιών. Διότι, με τα χρήματα που είχαμε, θα μπορούσαμε να νοικιάσουμε, όμως αυτά τα 2 χρόνια, μόνο στον Πειραιά, εξοικονομήσαμε 4,5 εκατομμύρια ευρώ,  επειδή φύγαμε από κτήρια που νοικιάζαμε και πήγαμε σε δικά μας. Εμείς το σκεφτόμαστε και το ένα ευρώ που δίνουμε, και γι’ αυτό και περισσεύουνε κάποια  χρήματα, γι’ αυτό και κάνουμε και κάποια πράγματα περαιτέρω. Η λογοδοσία που θα κάνει ο διοικητής του Νοσοκομείου, είναι και αυτή μια διαδικασία που εγκαινιάζουμε  για πρώτη φορά. Πρόκειται για τη  δημόσια λογοδοσία των ανθρώπων που είναι στις διοικήσεις των νοσοκομείων, των μεγαλύτερων, σε εισαγωγικά, επιχειρήσεων σε πολλούς νομούς».

Απευθυνόμενος στο προσωπικό, τους διαβεβαίωσε ότι «θα είμαστε δίπλα σας, όπως είμαστε και σε όλες τους ανθρώπους, γιατί έχουμε προσπαθήσει να ξαναστήσουμε κάτι που ήταν στα όρια λειτουργικής κατάρρευσης. Ο Σεπτέμβρης και ο Οκτώβρης του 2015 δεν έχουν καμιά σχέση  με αυτό που είναι τώρα ο Φλεβάρης του 2018 και σε επίπεδο του συστήματος και σε επίπεδο εισροής ανθρώπινου δυναμικού και σε επίπεδο χρηματοδότησης και λειτουργίας. Δε λύθηκαν όλα τα προβλήματα, αλλά σταματήσαμε την κατηφόρα. Έχει σταθεροποιηθεί το σύστημα και αρχίζουμε να χτίζουμε».


Πλωμαρίτης: Μια καινούργια πρόταση

Ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ, Στρατής Πλωμαρίτης, τόνισε ότι «σήμερα δίνουμε στους πολίτες της Καβάλας μια καινούργια πρόταση, που δεν είναι ο κλασικός εξεταστής, θεραπευτής ιατρός, αλλά μια μονάδα, η οποία, κυρίως θέλουμε να ασχοληθεί με την πρόληψη, να καταγράψει τις ευπαθείς ομάδες, να βγει και να μιλήσει στους πολίτες για την παχυσαρκία για το κάπνισμα, για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Λέγανε από παλιά κάλιο το προλαμβάνειν του θεραπεύειν. Αυτή είναι μια διαχρονική αλήθεια, που για πρώτη φορά θέλουμε  να υλοποιήσουμε, μέσα σε δύσκολους καιρούς. Είναι επιλογή της Κυβέρνησης να μπούνε στη ζωή μας και στην καθημερινότητά μας από τώρα η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, ο οικογενειακός ιατρός και η πρόληψη».

Καρασαββόγλου: Θα μειωθεί η πίεση στα Νοσοκομεία

«Θεωρώ ότι θα καλύψει ανάγκες των πολιτών και της κοινωνίας που καλύπτονται  σήμερα από τα δημόσια νοσοκομεία», επισήμανε ο διοικητής του Νοσοκομείου, Τάσος Καρασαββόγλου. Και συμπλήρωσε, λέγοντας πως «η προσφυγή τον πολιτών σε αυτές τις μονάδες, θα απαλύνει τον όγκο και την πίεση που σήμερα ασκείται στα δημόσια νοσοκομεία, και, επιπλέον, θα υποβοηθήσει τους ίδιους τους πολίτες, τους ασθενείς, διότι θα είναι κοντά τους αυτές οι μονάδες υγειάς, με ειδικούς ιατρούς και με ειδικούς νοσηλευτές, κι έτσι θεωρώ ότι η όλη διαδικασία θα είναι εξαιρετικά αποτελεσματική. Εμείς, ως δημόσιο νοσοκομείο, στηρίζαμε και θα στηρίξουμε οποιεσδήποτε παρεμβάσεις του Υπουργείου Υγείας. Να είναι σίγουροι οι πολίτες ότι με τέτοιες παρεμβάσεις θα είναι σε καλά χέρια, και ότι το κομμάτι της υγείας θα ενισχυθεί, θα υποστηριχθεί σημαντικά, και, συνακόλουθα, θα υπάρξουν σημαντικές βελτιώσεις».


Αναφερόμενος στις διαμαρτυρίες που ακούστηκαν για την «συγκατοίκηση» της ΤΟΜΥ με το Κέντρο Ψυχικής Υγείας, σχολίασε πως «αυτές οι αιτιάσεις είναι έωλες. Δεν υπάρχει καμιά περίπτωση, οτιδήποτε έκαναν πριν να μην μπορούν να το κάνουν στους δυο ορόφους του κτηρίου. Επομένως, είναι προφάσεις εν αμαρτίες αυτές οι αιτιάσεις, δεν υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα, Ίσα ίσα, θεωρώ ότι η στεγανοποίηση των ανθρώπων που απευθύνονται στα κέντρα ψυχικής υγείας δεν είναι το πρέπον. Θεωρώ ότι ο συγχρωτισμός με άλλους ανθρώπους κάνει καλό».

Παρεμβάσεις στο ΕΚΑΒ

Στις παρεμβάσεις τους ο πρόεδρος κι ο αντιπρόεδρος της διοίκησης του ΕΚΑΒ, Κώστας Καρακατσιανόπουλος και Μιλτιάδης Μυλωνάς αναφέρθηκαν στην ενίσχυση των υπηρεσιών Υγείας στη Θάσο, με την ίδρυση τομέα ΕΚΑΒ, ο οποίος θα εγκαινιαστεί αύριο, καθώς και στην ενίσχυση του παραρτήματος ΕΚΑΒ Καβάλας με προσωπικό και υποσχέθηκαν και νέες προσλήψεις.

Ιδιαίτερη αναφορά έκαναν στην έλλειψη κινητής ιατρικής μονάδας, πρόβλημα το οποίο θα λυθεί στο εγγύς μέλλον, με μονάδα που θα μπορεί να μετατρέπεται και σε μονάδα μεταφοράς νεογνών, με θερμοκοιτίδα.

Βεβαίως, μίλησαν και για το πρόβλημα των δευτερογενών διακομιδών, που δεν δέχονται να κάνουν οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ Καβάλας και για τις νομικές ενέργειες της διοίκησης του ΕΚΑΒ για να ξεπεραστεί το πρόβλημα.
Δηλώσεις βουλευτών

Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν και οι τρεις βουλευτές Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίο δήλωσαν στο Κόκκινο Καβάλας τα εξής:

Δημήτρης Εμμανουηλίδης: «Εγκαινιάστηκε σήμερα ένας ουσιαστικός και επαναστατικός θεσμός, υπό την έννοια ότι στηρίζει το πολυτιμότερο αγαθό, αυτό της υγείας, με τον ποιο ουσιαστικό τρόπο. Ο θεσμός αυτός φέρνει και εξοικονόμηση πόρων, αναγκαίων για την κοινωνική ανάταξη της χώρας και, κυρίως, δίνει την ασφάλεια στον πολίτη με θεσμούς υγείας ιδιαίτερα προστατευτικούς. Συνηθίζω να λέω ότι από τα μικρά έρχονται τα μεγάλα. Μικρά βήματα είναι αυτά που δημιουργούν μεγάλες πορείες».

Κώστας Μορφίδης: «Αποδεικνύουμε ότι αυτά που λέμε ως εξαγγελίες γίνονται πραγματικότητα και δεν είναι κάτι που μένει στον αέρα. Υλοποιούμε αιτήματα που είχε η κοινωνία επί πάρα πολλά χρονιά. Προχθές εγκαινιάσαμε το ΕΠΑΛ της Θάσου, που ήταν ένα πάγιο αίτημα δεκαετίας. Σήμερα εγκαινιάζουμε τη ΤΟΜΥ, που είναι το πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας, που θα ικανοποιήσει το αίτημα για οικογενειακό γιατρό, αίτημα που έμπαινε από τους συνδικαλιστές πριν από το 1960. Αύριο θα εγκαινιαστεί ο τομέας του ΕΚΑΒ της Θάσου, που ήταν, κι αυτό, ένα πάγιο αίτημα πολλών χρόνων. Με αυτό τον τρόπο πολιτευόμαστε, υλοποιώντας εκείνες τις δομές που δίνουν τη σιγουριά στους πολίτες ότι θα έχουνε υγεία, παιδεία και ένα κράτος που θα είναι δίπλα τους σε ό,τι χρειαστούν στη ζωή τους».

Γιώργος Παπαφιλίππου: «Είμαστε πανευτυχείς γιατί εγκαινιάστηκε η 1η ΤΟΜΥ της Καβάλας αλλά και της Περιφέρειας ΑΜΘ, που θα αναβαθμίσει την πρωτοβάθμια δημόσια υγεία και θα συμβάλει θετικά στην επίλυση πολλών και σημαντικών προβλημάτων. Εκτιμώ ότι είναι η σημαντικότερη τομή στο δημόσιο σύστημα υγείας μετά την ίδρυση του ιδίου του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Αύριο θα γίνουν τα εγκαίνια του τομέα ΕΚΑΒ Θάσου, που ήταν ένα χρόνιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας. Καλύπτει τεράστιες ανάγκες και αυξάνει το αίσθημα της υγειονομικής ασφάλειας των κατοίκων, Επίσης έχει να συνεισφέρει πάρα πολλά και στον τουρισμό, δεδομένου ότι πια οι μετακομιδές θα είναι εύκολες και με γρήγορο τρόπο».


 

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews