ΕΙΔΗΣΕΙΣ

12/2/18

Ανακοίνωση ΕΣΚΕ ΕΚΑΒ: Ο Οργανισμός του ΕΚΑΒ


Δευτέρα, 12 Φεβρουαρίου 2018
EKABNews


ΕΝΙΑΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΚΑΒ 

12-2-2018

Οργανισμός του ΕΚΑΒ

Ο οργανισμός του ΕΚΑΒ ορίζεται με το ΠΔ 376/1988 και τροποποιήθηκε με το ΠΔ 348/1996. Ο εκσυγχρονισμός του και οι αλλαγές που θα συμβάλλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη και αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους πολίτες είναι και απαραίτητες και αναγκαίες.  Χωρίς όμως προχειρότητες και βιασύνη. Χωρίς αλλαγές για να πούμε ότι «κάτι κάναμε». Πρέπει να ακουστούν όλες οι απόψεις και να δοθεί ο κατάλληλος  χρόνος, με αυστηρό όμως χρονοδιάγραμμα, για μια σωστή, δημοκρατική και διαφανή διαδικασία.

Με έναν μόνο εκπρόσωπο τελικά οι εργαζόμενοι στην «ομάδα εργασίας»-επιτροπή.
Σε συνάντηση της διοίκησης του ΕΚΑΒ με εκπροσώπους των εργαζομένων (Σωματείο Εργαζομένων ΕΚΑΒ Αθήνας)  γνωστοποιήθηκε η σύσταση ομάδας εργασίας από τους υπουργούς Υγείας, χωρίς να περιλαμβάνεται σε αυτή κανένας εκπρόσωπος των εργαζομένων,  η οποία θα εκπονήσει και θα εισηγηθεί το σχέδιο τροποποίησης του ισχύοντος Οργανισμού. 
Η διοίκηση του ΕΚΑΒ απέκρυψε την αποστολή εγγράφου με ημερομηνία 6-10-2017 με το οποίο πρότεινε 6 μέλη (όλοι από το ΕΚΑΒ Αθήνας) χωρίς κανέναν εκπρόσωπο της Ομοσπονδίας ή των σωματείων. Ακολούθησε συνάντηση του σωματείου Αθηνών με τον Αν. υπουργό Υγείας κο Π. Πολάκη κατά την οποία δεσμεύτηκε ότι  θα οριστούν στην ομάδα εργασίας και δυο εκπρόσωποι των εργαζομένων. Ένας από την ΠΟΠ ΕΚΑΒ και ένας από το σωματείο Αθήνας. Τελικά, σχετικό έγγραφο για τον ορισμό εκπροσώπου απεστάλη μόνο στο σωματείο Αθήνας, το οποίο και όρισε. Η σύνθεση και ο αριθμός των μελών που θα απαρτίζουν την Ομάδα Εργασίας δεν έχει γίνει γνωστή μέχρι σήμερα.
Το σχέδιο του νέου οργανισμού που θα προκύψει θα αναρτηθεί  για δημόσια διαβούλευση προκειμένου να κατατεθούν «σχόλια» επί της διαβούλευσης και μετά θα γίνει νόμος του Κράτους.

Η διαδικασία αυτή είναι βιαστική, πρωτόγνωρη  και παράτυπη και διαφωνούμε πλήρως.

Οι εργαζόμενοι και τα στελέχη του ΕΚΑΒ (διασώστες, ιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό) έχουν προτάσεις για τον χαρακτήρα και το αντικείμενο της υπηρεσίας, την οργανωτική/χωροταξική κατανομή και τις υποστηρικτικές δομές καθώς έχουν την εμπειρία λειτουργίας των εξειδικευμένων υπηρεσιών μας,  μέσα από την καθημερινή τους εργασιακή ενασχόληση στην «πρώτη γραμμή».
Οι υπηρεσιακοί παράγοντες του ΕΚΑΒ (διοικητικό προσωπικό, προϊστάμενοι και διευθυντές) διαχειρίζονται το ανθρώπινο δυναμικό και τις σχέσεις μας με τους πολίτες (εσωτερικός και εξωτερικός συντονισμός) με επάρκεια και αποτελεσματικότητα.
Ο προσδιορισμός των προβλημάτων και η επίλυση τους μέσα από τις ενδεχόμενες αλλαγές πρέπει να είναι υπόθεση του στελεχιακού δυναμικού αλλά και των εκπροσώπων των εργαζομένων μας και όχι  μια ακόμη «μνημονιακή εισήγηση» από συνεργάτες των υπουργών υγείας και άλλων υπουργείων.

Με αδιαπραγμάτευτους όρους: Καμία αλλαγή στο Δημόσιο χαρακτήρα, στην δωρεάν προνοσοκομειακή φροντίδα στους πολίτες και στην αυτονομία του οργανισμού, πανελλαδική ανάπτυξη με πλήρη υλικοτεχνική υποδομή και μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό καθώς και αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών με αντίστοιχη εκπαιδευτική αναβάθμιση.

Η τροποποίηση του οργανισμού, προτείνουμε να υλοποιηθεί από το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο το οποίο προβλέπει:
·         Την σύσταση επιτροπής Εκπόνησης Σχεδίου Τροποποίησης και Εκσυγχρονισμού του   ισχύοντος Οργανισμού του Ε.Κ.Α.Β. απαρτιζόμενης από στελέχη του ΕΚΑΒ και εκπροσώπους της Ομοσπονδίας και των σωματείων με χρονοδιάγραμμα κατάθεσης πρότασης.
·         Διαβούλευση της πρότασης με τους εργαζόμενους και κατάθεση της,  στο Δ.Σ. του ΕΚΑΒ
·         Απόφαση του Δ.Σ. του ΕΚΑΒ και αποστολή της πρότασης στην  αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Υγείας.

Αυτή,  κύριοι της διοίκησης και του υπουργείου, είναι η ενδεδειγμένη διαδικασία. Αυτή, θέλουν  και για αυτή θα συνεχίσουν να αγωνίζονται οι εργαζόμενοι προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα και η ανάπτυξη του δημόσιου και αυτόνομου ΕΚΑΒ. 
Εάν είχαν εισακουστεί οι εργαζόμενοι για την σύσταση επιτροπής στο ΕΚΑΒ και όχι ορισμός της, από τους υπουργούς Υγείας, θα είχαμε σήμερα το σχέδιο του νέου οργανισμού. Έχουν μάθει όμως να αποφασίζουν μόνοι τους!

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

2 σχόλια :

  1. Εκπρόσωπος απο την ΠΟΠΕΚΑΒ; Τι απόψεις έχει η ΠΟΠΕΚΑΒ; Η ειδικότητα του διασώστη στον οργανισμό, τα καθήκοντα των διασωστών να κατοχυρωθούν,προσλήψεις διασωστών και όχι απλά οδηγών, φορέας επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας, κτλ κτλ κτλ. Αυτά πονάνε σε κάποιους και δεν κάνει ούτε να τα λέμε ούτε να τα κάνουμε. Θα τα πούμε σε επιτροπές του υπουργείου να μας ακούσουν και άσχετοι και να ξυπνήσουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δυστυχώς η σημερινή διοίκηση Συνεχίζει με αποκλεισμούς εργαζομένων οι οποίοι και άποψη έχουν και θέσεις αλλά δεν έχει καταλάβει ότι υποβαθμίζοντας τους υπαλλήλους του ΕΚΑΒ υποβαθμίζουν την ίδια την υπηρεσία και τον εαυτό τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews