ΕΙΔΗΣΕΙΣ

26/3/18

Επιστολή στους υπουργούς Υγείας για τις «Διακομιδές ψυχιατρικών περιστατικών-ακούσια νοσηλεία»



Δευτέρα, 26 Μαρτίου 2018
EKABNews

Επιστολή του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ στους υπουργούς Υγείας για τις «Διακομιδές ψυχιατρικών περιστατικών-ακούσια νοσηλεία»

Αθήνα 26-03-2018
Αρ. πρωτ: 080


ΠΡΟΣ : Υπουργό Υγείας κο Ξανθό Ανδρέα
              Αν. Υπουργό Υγείας  κο Πολάκη Παύλο
                                           

ΘΕΜΑ : Διακομιδές ψυχιατρικών περιστατικών-ακούσια νοσηλεία

Κύριοι Υπουργοί,

Σκοπός του ΕΚΑΒ είναι ο συντονισμός της παροχής επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας στους πολίτες σε έκτακτες περιπτώσεις και η μεταφορά αυτών σε μονάδες παροχής υπηρεσιών υγείας (νοσοκομεία και κέντρα υγείας) από έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό (διασώστες) στην διακομιδή βαρέως τραυματιών και ασθενών.

Από ερώτηση είκοσι (20) βουλευτών που κατατέθηκε για να απαντήσετε, ενημερωθήκαμε ότι τόσο οι ερωτώντες Βουλευτές όσο και η Ομάδας Εργασίας «για την επικαιροποίηση του θεσμικού πλαισίου για την ακούσια νοσηλεία» θεωρούν απαράδεκτη την πρακτική διακομιδής ψυχιατρικών περιστατικών (μεταφορά ασθενών για ακούσια νοσηλεία) με αυτοκίνητα της Αστυνομίας και προτείνουν οι διακομιδές να γίνονται με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.

Το ΕΚΑΒ δεν έχει εκπαιδευμένο προσωπικό για την αντιμετώπιση του ψυχικά πάσχοντα αλλά ούτε και το ασθενοφόρο όχημα ενδείκνυται για τέτοιες μεταφορές καθώς ο εξοπλισμός του είναι χρήσιμος για την παροχή προνοσοκομειακής φροντίδας. Δεν μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες στον ψυχικά πάσχοντα.

Δημιουργούνται ζητήματα ασφάλειας των διασωστών από τους ψυχικά ασθενείς καθώς δεν μπορούν να τους περιορίσουν με κανένα μέσο όταν γίνονται επιθετικοί αλλά και των ίδιων των ασθενών. Τόσο ο ασθενής όσο και το πλήρωμα είναι εκτεθειμένοι σε κινδύνους που προκύπτουν από την έλλειψη εκπαίδευσης αλλά και την έλλειψη μέσων περιορισμού του ασθενή όταν αυτό απαιτείτε. Οι διασώστες του ΕΚΑΒ σε καμία περίπτωση δεν μπορούν αλλά ούτε έχουν αρμοδιότητα να περιορίσουν τον ασθενή.

Επίσης, η δύναμη των ασθενοφόρων που επιχειρούν στα επείγοντα περιστατικά είναι περιορισμένη και δυσανάλογη με τον όγκο των περιστατικών. Αυτό δεν επιτρέπει την άμεση διάθεση ασθενοφόρων για διακομιδές και εκτελέσεις εισαγγελικών παραγγελιών.

Για τους παραπάνω λόγους, θεωρούμε ότι σε καμία περίπτωση το ΕΚΑΒ δεν διαθέτει το εξειδικευμένο προσωπικό αλλά και τα μέσα για να αναλάβει τις διακομιδές των ψυχικά πασχόντων ασθενών (μεταφορές ασθενών για ακούσια νοσηλεία). 

Προτείνουμε στα πλαίσια της επικείμενης νομοθετικής μεταρρύθμισης, την δημιουργία ειδικού τμήματος αποκλειστικά για τον σκοπό αυτό, το οποίο θα στελεχωθεί από επιστημονικό προσωπικό (ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς) και προσωπικό ασφαλείας (δυνατότητα περιορισμού των ασθενών) έτσι ώστε οι ψυχικά πάσχοντες να αντιμετωπίζονται από εξειδικευμένο προσωπικό.


ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος  Ο Γ. Γραμματέας


Μαθιόπουλος Γεώργιος     Κιτσόπουλος Αλέξιος




Κοινοποίηση: Πρόεδρο Δ.Σ. του ΕΚΑΒ κο Καρακατσιανόπουλο Κων/νο



Δείτε στο EKABNews



About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews