ΕΙΔΗΣΕΙΣ

2/4/18

«Δωρεάν» υγεία από τις τσέπες των πολιτών…
Μεγάλη Δευτέρα, 2 Απριλίου 2018
EKABNews

«Δωρεάν» υγεία από τις τσέπες των πολιτών…
ygeionomikoi.gr

του Κόνιαρη Χρήστου *

Πριν λίγες μέρες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία για τα οικονομικά και την χρηματοδότηση της υγείας. Από τα στοιχεία προκύπτει αβίαστα ότι σχεδόν το 40% των δαπανών υγείας στη χώρα πληρώνεται άμεσα από τις τσέπες των πολιτών. Αν μάλιστα συνυπολογιστούν και οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλουν οι πολίτες, τότε είναι σίγουρο ότι οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας ξεπερνούν το 50% και μπορεί να φτάνουν και μέχρι το 60%.

Συγκεκριμένα, οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας το 2016 ανήλθαν στα 5.625,4 εκ. ευρώ, ποσοστό 38,2%  των συνολικών δαπανών υγείας. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός επίσης σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ότι οι συνολικές δαπάνες υγείας το 2012 ήταν 16.984 εκ. ευρώ ενώ το 2016 κατρακυλούν στα 14.777 εκ. ευρώ.  Όμως οι ιδιωτικές δαπάνες παραμένουν σχεδόν αμετάβλητες, δηλαδή από τα 5.645 εκ. ευρώ που ήταν το 2014 μειώνονται το 2016 μόλις 20 εκ. ευρώ και διαμορφώνονται στα 5.625 εκ. ευρώ. Μάλιστα ενώ το 2012 ανέρχονταν σε ποσοστό 33,2% σε σχέση με τις συνολικές δαπάνες, το 2016 αυξάνονται 5,5 μονάδες και φτάνουν στο 38,7%.

Αντίθετα, οι κρατικές δαπάνες από το 2012 έως το 2015 παραμένουν σχεδόν αμετάβλητες (γύρω στο 30% των συνολικών δαπανών υγείας) ενώ το 2016 υπάρχει μια οριακή αύξηση κοντά στη μια μονάδα και διαμορφώνονται στο 31,2%.

Παρότι δεν υπάρχουν στοιχεία για το 2017, πρέπει να επισημάνουμε ότι η αύξηση των εισφορών των ασφαλισμένων στον ΕΟΠΥΥ που επιβλήθηκαν στα μέσα του 2016  σε συνδυασμό με την διατήρηση των κρατικών δαπανών σχεδόν στα επίπεδα του 2016 οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι πολίτες άμεσα ή έμμεσα πλήρωσαν περισσότερα για τις υπηρεσίες υγείας.

Η κατάσταση δυστυχώς θα επιδεινωθεί το 2018 αφού οι κρατικές δαπάνες μειώνονται δραματικά σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού (δείτε εδώ). Η εξέλιξη αυτή είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσει τους πολίτες, είτε έμμεσα είτε άμεσα, να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για υπηρεσίες υγείας, ενώ το ποσοστό των ιδιωτικών δαπανών θα ξεπεράσει κατά πολύ το 40%.

Τα στοιχεία που έδωσε η ΕΛΣΤΑΤ αποκαλύπτουν ότι δεν ευσταθούν οι θριαμβολογίες της πολιτικής ηγεσίας του Υπ. Υγείας καθώς και οι διαβεβαιώσεις για ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στο σύστημα. Εκτός και αν ελεύθερη πρόσβαση εννοούν την αγορά υπηρεσιών υγείας που θα πληρώνεται από την τσέπη των πολιτών

* Ο Κόνιαρης Χρήστος είναι μέλος του ΓΣ. της ΑΔΕΔΥ και της γραμματείας του ΜΕΤΑ Υγειονομικών

Πηγή: ygeionomikoi.gr

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews