ΕΙΔΗΣΕΙΣ

12/5/18

Παγκόσμια ημέρα Νοσηλευτών 12/5/2018Σάββατο, 12 Μαΐου 2018
EKABNews


Συναδέλφισες-οι

Το Διεθνές Συμβούλιο Νοσηλευτών επέλεξε φέτος, να αφιερώσει την Ημέρα Νοσηλευτών για το 2018 στο να υπενθυμίσει ότι «Η ΥΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ» και ότι η φροντίδα υγείας πρέπει να είναι προσβάσιμη και προσιτή σε όλους, ανεξάρτητα από την τοποθεσία ή τις συνθήκες. Και βέβαια ο ρόλος των Νοσηλευτών σε αυτό είναι εξαιρετικά κομβικός, καθώς οι Νοσηλευτές, από την ίδια την φύση του επαγγελματικού τους προσδιορισμού, έχουν την δυναμική να αποτελέσουν μια Ηγετική Φωνή για την υλοποίηση αυτού του στόχου.
Προτού όμως οι ιθύνοντες της Πολιτικής Ηγεσίας της χώρας μας, με ακατάληπτα προσχήματα, ζητήσουν από τους Νοσηλευτές για άλλη μια φορά:
• να βάλουν «πλάτη» και να στηρίξουν το πολύπαθο και προβληματικό Εθνικό Σύστημα Υγείας,
• να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις που επιφέρει η εντεινόμενη ανθρωπιστική κρίση (πρόσφυγες- μετανάστες) και οι πολιτικές επιλογές αναφορικά με τη δημοσιονομική κρίση
θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς η ώρα της ενότητας του κλάδου μας είναι πιο κοντά από ποτέ. Έχει έρθει πια το πλήρωμα του χρόνου να σταματήσει η συνεχιζόμενη διάσπαση των Νοσηλευτών. Το «διαίρει και βασίλευε» εξυπηρετεί την εκάστοτε κυβέρνηση. Παίρνουμε πρωτοβουλίες για την ενότητα του κλάδου. Και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα από την πρόταση της πλειοψηφίας της ΠΟΕΔΗΝ.

Με απόλυτα ενωτικό επομένως χαρακτήρα, κατατέθηκε στην Κυβέρνηση η πρόταση/ θέση της ΠΟΕΔΗΝ:
Ενιαία βαθμίδα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης καθότι με την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής καταργούνται σταδιακά τα ΤΕΙ. Αυτονόητο θα πρέπει να είναι ότι λόγω των αδιαμφισβήτητων τυπικών και ουσιαστικών προσόντων, όλοι οι Νοσηλευτές απόφοιτοι ΤΕΙ, που υπηρετούν στην Δημόσια Υγεία – Πρόνοια, θα πρέπει να σταδιακά να ισοτιμηθούν τα πτυχία τους ως Ανώτατης Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (ΠΕ) και να ενταχθούν μισθολογικά- βαθμολογικά στη ΠΕ κατηγορία.
Για το ΔΕ Νοσηλευτικό Προσωπικό. Ο τίτλος των εργαζομένων στις Δημόσιες Υπηρεσίες Υγείας- Πρόνοιας, να είναι ΔΕ Νοσηλευτικό Προσωπικό με αντίστοιχη περιγραφή στους Οργανισμούς όλων των Νοσοκομείων. Άμεση διέξοδος του ΔΕ Νοσηλευτικού Προσωπικού στα ΤΕΙ, στο τρίτο έτος με κριτήριο την εμπειρία.
Ενιαίος κλάδος για το Νοσηλευτικό Προσωπικό, με σαφή περιγραφή καθηκόντων και των επαγγελματικών δικαιωμάτων στους Οργανισμούς των Νοσοκομείων, με αντίστοιχη μισθολογική και εργασιακή εξέλιξη.
• Καθιέρωση εφημερίας Νοσηλευτή με αποζημίωση αντίστοιχη του λοιπού Επιστημονικού Προσωπικού.
Αναδρομική χορήγηση της διαφοράς του Επιδόματος Ευθύνης προϊσταμένων τμημάτων της Νοσηλευτικής και Ιατρικής Υπηρεσίας (Απόφαση Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας)
• Απρόσκοπτη καταβολή και διπλασιασμός του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας
• Ένταξη στα ΒΑΕ

Συναδέλφισες-οι
Έχουμε την δύναμη, αρκεί να το πιστέψουμε!
Έχουμε την δυναμική, αρκεί να το δούμε!

Ας είναι επομένως η 12η Μάη του 2018 ημέρα εορτασμού της ενότητας μας στους κοινούς εργασιακούς μας αγώνες!

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Πηγή: poedhn.gr


Παγκόσμια ημέρα Νοσηλευτών: Θα μπορούσε να ήταν γιορτή και όχι κραυγή αγωνίας!

enne.gr

Με αφορμή και του φετινού εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας του Νοσηλευτή, με σύνθημα «Βελτιώνοντας την Ανθεκτικότητα του Συστήματος Υγείας», θέλω όχι μόνο να εκθειάσω αλλά και να επαινέσω την ανιδιοτέλεια και την αυταπάρνηση που δείχνουν καθημερινά, κάτω από δυσβάσταχτες συνθήκες εργασίας οι Νοσηλευτές σε όλη την ελληνική επικράτεια εν μέσω κρίσης και προσφυγικού προβλήματος.

Και θα ήταν πράγματι ημέρα γιορτής:

Αν είχαν καλυφθεί οι κενές οργανικές θέσεις των Νοσοκομείων και ειδικότερα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, ενισχύοντας έτσι τον δημόσιο χαρακτήρα του συστήματος υγείας και δεν αναγκάζονταν οι νέοι συνάδελφοι να αφήσουν την πατρίδα για την εξεύρεση εργασίας,

Αν είχε τελεσφορήσει το διαχρονικό αίτημα της νοσηλευτικής κοινότητας περί θεσμοθέτησης του κλάδου των Νοσηλευτών και ο νοσηλευτής αποκτούσε μια καθαρή και διακριτή επαγγελματική ταυτότητα μεταξύ των εργαζομένων στο χώρο της Υγείας,

Αν δεν αποσυρόταν η υπουργική απόφαση για την σαφή περιγραφή των νοσηλευτικών πράξεων και την κοστολόγησή τους ώστε ο άνεργος νοσηλευτής να μπορεί να παραμείνει στη χώρα του και να καταστεί ελεύθερος επαγγελματίας,

Αν δεν υπήρχε η διχοτόμηση της τριτοβάθμιας νοσηλευτικής εκπαίδευσης σε ΑΕΙ και ΤΕΙ,

Αν υπήρχε η κατάλληλη ασφάλεια και υγιεινή στους χώρους εργασίας μας, ώστε ο νοσηλευτής να είναι υγιής για να παρέχει υγεία,

Αν η πολιτεία δεν αγνοούσε παντελώς την ύπαρξη των νοσηλευτών και επιβράβευε τον αγώνα που δίνουν καθημερινά στους χώρους εργασίας τους,

Αν προϋπήρχαν οι ανωτέρω προϋποθέσεις, τότε και μόνο τότε, θα είχε νόημα το φετινό σύνθημα του εορτασμού…

Μέχρι τότε όμως, η σημερινή μέρα θα αποτελεί ορόσημο προβληματισμού και όχι εορτής…

Χαιρετισμός προέδρου της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος
κ. Δημήριου Σκουτέλη

Πηγή: enne.gr
About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews