ΕΙΔΗΣΕΙΣ

11/5/18

Ελαστικές μορφές απασχόλησης για 75.810 άτομα και στο δημόσιο
Παρασκευή, 11 Μαΐου 2018
EKABNews

Ελαστικές μορφές απασχόλησης για 75.810 άτομα και στο δημόσιο
protothema.gr

Διορισμούς ζητά η ΑΔΕΔΥ που πραγματοποιεί σήμερα στάση εργασίας  από τις 12 το μεσημέρι μέχρι το τέλος της βάρδιας

Τον κώδωνα του κινδύνου για την επέκταση των ελαστικών μορφών εργασίας και στο δημόσιο κτυπά η ΑΔΕΔΥ που πραγματοποιεί σήμερα στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι μέχρι το τέλος της βάρδιας. Μάλιστα έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση στη μία το μεσημέρι στα Προπύλαια και πορεία, με αίτημα την κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας στο Δημόσιο, την μετατροπή των θέσεων που καλύπτουν «πάγιες και διαρκείς ανάγκες» σε μόνιμες και την κάλυψη των κενών θέσεων, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Οι απασχολούμενοι με “ελαστικές σχέσεις εργασίας” στο Δημόσιο υπολογίζονται σε 75.810 άτομα αριθμός αυξημένος κατά 6.838 άτομα στο τέλος του 2017 σε σχέση με το 2016. Πρόκειται για εργαζόμενους ορισμένου χρόνου, ωρομίσθιους ή απασχολούμενους με συμβάσεις έργου.

Όπως τονίζει ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Γιάννης Πάιδας “Ζητάμε την άμεση κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας στο δημόσιο. Δεν μπορεί ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος να λειτουργεί έχοντας το 15% των υπηρετούντων στις δημόσιες υπηρεσίες να εργάζεται κάτω από καθεστώς αβεβαιότητας. Επιτέλους πρέπει να γίνουν μόνιμοι διορισμοί για κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων ειδικά στους χώρους της υγείας, της παιδείας και των δήμων που απασχολούν το 85% των εργαζομένων με ελαστικές μορφές εργασίας. Οι μνημονιακές επιταγές για πλήρη αδιοριστία κατά παράβαση ακόμα και των αναλογιών του ένα προς πέντε πρέπει να λάβουν τέλος. Ο αγώνας θα συνεχιστεί στις 30 του μήνα στην Πανεθνική Ημέρα Δράσης που διοργανώνει η Κοινωνική Συμμαχία”.

Να σημειωθεί πως η ανάλυση των στοιχείων -που έχει στην διάθεσή της η ΑΔΕΔΥ - δείχνουν πως οι “ελαστικές σχέσεις” διαμορφώνονται κατά φορέα ως εξής :

ΟΤΑ : 28.063 συμβασιούχοι που εργάζονται σε προγράμματα χρηματοδοτούμενα από τον Κρατικό Προϋπολογισμό ή συγχρηματοδοτούμενα μέσω ΕΣΠΑ.

Υπουργείο Παιδείας : 20.572, στην πλειονότητά τους συμβασιούχοι μέσω ΕΣΠΑ.

Υπουργείο Υγείας : 15.389, στην πλειονότητά τους με συμβάσεις χρηματοδοτούμενες από τον κρατικό προυπολογισμό.

Οι τρεις αυτοί δημόσιοι φορείς – που απασχολούν μεταξύ άλλων τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, τους καθηγητές και τους γιατρούς – συγκεντρώνουν το 84,4% των συμβασιούχων και των εργαζομένων ορισμένου χρόνου του Δημοσίου. Ακολουθούν το Υπουργείο Εσωτερικών (με 4.120 “ελαστικές θέσεις”) και το Υπουργείο Πολιτισμού (με 2.410)

Τα στοιχεία αυτά αφορούν στον Δεκέμβριο του 2017 και καταγράφονται στην τριμηνιαία ενημέρωση για την απασχόληση, την ανεργία & τα χαρακτηριστικά του ανθρώπινου δυναμικού στο Δημόσιο, του Κοινωνικού Πολύκεντρου της ΑΔΕΔΥ.

Όσον αφορά στο “προφίλ” των δημοσίων υπαλλήλων σε σταθμισμένο δείγμα 648.959 εργαζομένων προκύπτει πως :

Το 57% είναι μεταξύ 40-55 ετών, (20% είναι μεταξύ 50-54 ετών)

Το 52% είναι γυναίκες και 48% άντρες. Στη Δημόσια Διοίκηση, Άμυνα & Υποχρ. Κοιν. Ασφάλιση το 63% είναι άντρες και 36,4% γυναίκες. Αντίστροφα είναι τα ποσοστά στους κλάδους της υγείας και της εκπαίδευσης: στην υγεία και κοινωνική μέριμνα οι γυναίκες αποτελούν το 71%, στην εκπαίδευση το 65%.

Το 74% του δείγματος είναι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μόνο 23,8% είναι δευτεροβάθμιας και 2,2% πρωτοβάθμιας.

Πηγή: protothema.gr


About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews