ΕΙΔΗΣΕΙΣ

31/5/18

Περί κινητών μονάδων στα ΤΕΠΠέμπτη, 31 Μαΐου 2018
EKABNews

Γράφει Ο Μάριος Σφακιανάκης

Περί κινητών μονάδων στα ΤΕΠ

Τσεχία RALLYE REJVIZ
Ένας διαγωνισμός πληρωμάτων ασθενοφόρων, πρώτη φορά έγινε το 1996 στο Zlate Hory της Τσεχίας.
Πρώτη ελληνική συμμετοχή το 2002, κάτι πρωτόγνωρο για τα Ελληνικά πληρώματα και γιατρούς που συμμετείχαν τότε, από τότε σχεδόν ασταμάτητες συμμετοχές.
Οι Ελληνικές ομάδες που συμμετείχαν κατάλαβαν ότι έπρεπε να αρχίσουν να εκπαιδεύονται όπως και οι ξένες ομάδες για να επιτύχουν καλύτερες θέσεις.
Το αποτέλεσμα δεν άργησε να έρθει. 2012 πρώτη ευρωπαϊκή ομάδα η ομάδα από την Κρήτη, 2016 δυο τρίτες θέσεις για γιατρούς και διασώστες. Οι ελληνικές ομάδες πλέον συγκαταλέγονται στις καλύτερες του διαγωνισμού.
22 χρόνια μετά αυτός ο διαγωνισμός δεν προσέφερε μόνο εμπειρίες και διασκέδαση στους συμμετέχοντες προσέφερε και συμπεράσματα, συμπεράσματα που βγαίνουν από 22 χρόνια διαγωνισμού μετά από σχετικές μελέτες που κάνουν οι διοργανωτές.
Κάποια συμπεράσματα παρουσιάστηκαν φέτος που είναι λίγο πολύ γνωστά.
Η προνοσοκομειακή φροντίδα είναι μια υπηρεσία υψηλής εξειδίκευσης. Οι σωστά εκπαιδευμένοι διασώστες (paramedics ΠΕ εκπαίδευση) μπορούν να ανταποκριθούν το ίδιο καλά με έναν μην προνοσοκομειακό γιατρό στο δρόμο ακόμα και καλύτερα. Οι γιατροί που έχουν εξειδίκευση στην προνοσοκομειακή αντιδρούν πολύ καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο μη εξειδικευμένο γιατρό.
Οι πρωτογενείς αεροδιακομιδές σώζουν ζωές (αυτό ήταν συμπέρασμα από δική τους μελέτη) stay and play or scoop and go κάπου στην μέση η αλήθεια.
Η προνοσοκομειακή φροντίδα είναι μια υπηρεσία που συνεχώς εξελίσσεται και ότι νέο πρέπει να αφομοιώνεται άμεσα από τα προνοσοκομειακά συστήματα.
Στην Ελλάδα δυστυχώς τα πρόσωπα στις αντίστοιχες θέσεις κλειδιά δεν έχουν καμία σχέση με την προνοσοκομειακή αλλά μόνο με την πολιτική.
Τα σχέδια που ετοιμάζουν είναι να πάνε το ΕΚΑΒ στα ΤΕΠ την ίδια ώρα που σε όλο τον κόσμο πουθενά δεν γίνεται αυτό και όπου συνέβαινε αλλάζει, υπάρχει βέβαια η άψογη συνεργασία ΕΚΑΒ -ΤΕΠ. Πουθενά στην Ευρώπη δεν επιχειρεί κινητή μονάδα από τα ΤΕΠ. Στην Ευρώπη βέβαια όλα τα αυτοκίνητα είναι μονάδες, είτε έχουν γιατρό είτε όχι, όλα έχουν τον απαραίτητο εξοπλισμό. Έχουν αντιληφθεί την επιχειρησιακή δυνατότητα του οχήματος ταχείας επέμβασης με γιατρό και επενδύουν σε αυτά και αγοράζουν μάλιστα ακριβά τέτοια οχήματα.
Εδώ ετοιμαζόμαστε να πρωτοπορήσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο και θα διαθέσουμε τις μονάδες στα ΤΕΠ. Θα γίνεται δηλαδή το τροχαίο στον Καρτερό και ο γιατρός θα φεύγει από το ΠΑΓΝΗ, αν τον βρουν γρήγορα και αν μπορεί να φύγει … για τον τραυματία θα είναι πολύ αργά.
Και όλα αυτά χωρίς μελέτη, χωρίς τίποτα, έτσι σκέφτηκε κάποιος και το κάνει, δεν ρώτησε κανένα, ή αν ρώτησε, ρώτησε τους πολιτικά τοποθετημένους προϊσταμένους οι οποίοι κλασικά δεν έχουν δουλέψει ποτέ στον δρόμο και το μόνο που τους νοιάζει είναι να μην στεναχωρήσουν τον υπουργό ή τον προϊστάμενο.

Σταματήστε να ασχολείστε με την πολιτική και ασχοληθείτε με την προνοσοκομειακή και καταλάβετε επιτέλους άλλο η επείγουσα και άλλο η προνοσοκομειακή.
Άλλο η ασφάλεια του ΤΕΠ με τα διαγνωστικά μηχανήματα, τις νοσηλεύτριες και έξτρα γιατρούς και άλλο ο δρόμος με τους χιλιάδες διαφορετικούς παράγοντες και κινδύνους και πράττοντας μόνος με το μόνιτορ, τον αναπνευστήρα, μια τσάντα υλικών και τους διασώστες .
Ο υπόλοιπος κόσμος που λειτουργεί έτσι δεν είναι χαζός και εσείς οι έξυπνοι!!!

Πηγή: Facebook Marios SfakianakisΟ Μάριος Σφακιανάκης είναι Πλήρωμα Ασθενοφόρου/Διασώστης στο ΕΚΑΒ Κρήτης και Αντιπρόεδρος της ΠΟΠ ΕΚΑΒAbout " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews