ΕΙΔΗΣΕΙΣ

19/5/18

Ανενεργός παραμένει ουσιαστικά ο σταθμός του ΕΚΑΒ Αποκορώνου – Σφακίων-Α νάγκη αναβάθμισης για το Κ.Υ. ΒάμουΣάββατο, 19 Μαΐου 2018
EKABNews

Ανάγκη αναβάθμισης για το Κέντρο Υγείας Βάμου
haniotika-nea.gr

Αδυνατεί να ανταποκριθεί στα αυξημένα περιστατικά της θερινής περιόδου

Επιτακτική είναι η ανάγκη αναβάθμισης του Κέντρου Υγείας Βάμου λόγω των αυξανόμενων αναγκών που προκύπτουν από την ραγδαία ανάπτυξη της περιοχής του Αποκόρωνα, την κάλυψη ευρύτερων περιοχών με τις οποίες έχει επιφορτιστεί η δομή (Σφακιά, τμήμα του Δήμου Χανίων κ.ά.) και της μεγάλης τουριστικής κίνησης του καλοκαιρινούς μήνες.

Στο μεταξύ, ανενεργός παραμένει ουσιαστικά ο σταθμός του ΕΚΑΒ Αποκορώνου – Σφακίων που εδρεύει στον Καβρό καθώς οι όποιες βάρδιες πραγματοποιούνται γίνονται περιστασιακά.
Τα προβλήματα αλλά και οι προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει το Κ.Υ. Βάμου αναδείχθηκαν κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στις εγκαταστάσεις της μονάδας το μεσημέρι της Τετάρτης ο δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης όπου είχε συνάντηση με τους εργαζόμενους.
Ειδικότερα ο κ. Κουκιανάκης ενημερώθηκε από τον συντονιστή διευθυντή του Κ.Υ. Βαγγέλη Βροχάρη για την ανάγκη στελέχωσης, εξοπλισμού και αναβάθμισης της μονάδας προκειμένου αυτή να μπορέσει να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες ανάγκες.
Ανάγκες που, όπως διευκρίνισε ο κ. Βροχάρης, προκύπτουν από το γεγονός ότι το Κ.Υ. καλύπτει πέραν του Αποκόρωνα, την περιοχή των Σφακίων, τμήμα του Δήμου Χανίων στο Ακρωτήρι και τα Κοντόπουλα, το Ιατρείο στο Αεροδρόμιο, το φαράγγι της Σαμαριάς και την ακτοπλοϊκή σύνδεση Σούδας – Πειραιά.
Ο κ. Βροχάρης τόνισε ακόμα ότι το Κ.Υ. ουσιαστικά εξακολουθεί να λειτουργεί με τις προδιαγραφές που μπήκαν όταν είχε ιδρυθεί το 1986 με συνέπεια να μην μπορεί πλέον να αντεπεξέλθει στις αυξημένες απαιτήσεις που υπάρχουν σήμερα.
Πιο συγκεκριμένα ο διευθυντής του Κ.Υ. υπογράμμισε την ανάγκη στελέχωσης της δομής με συγκεκριμένες ειδικότητες (καρδιολόγο, ακτινολόγο, πνευμονολόγο, μικροβιολόγο, φυσικοθεραπευτή, επισκέπτες υγείας) και την ενίσχυσή της με διοικητικό προσωπικό, συντηρητή – τεχνικό, φύλακα και οδηγούς ασθενοφόρων. Επίσης, τόνισε ότι χρειάζεται να υποστηρικτή το Κ.Υ. με σύγχρονο εξοπλισμό (ψηφιακό εμφανιστήριο, κλίβανο αποστείρωσης υγρό κ.ά.).
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ακόμα στο θέμα του ασθενοφόρου το οποίο (λόγω της έλλειψης προσωπικού – οδηγών) καλύπτει 35 με 44 βάρδιες από τις 90-93 τον μήνα, ενώ ζήτησε τη συνδρομή του Δήμου Αποκορώνου για την ανάπλαση του περιβάλλοντα χώρου του Κ.Υ., τη δημιουργία σκέπαστρου για να σταθμεύσει το ασθενοφόρο αλλά και την ανανέωση του ξενοδοχειακού εξοπλισμού (αρχειοθήκες, ντουλάπες, θέσεις γραφείου κ.λπ.).
Ο κ. Βροχάρης ανέφερε ακόμα ότι η αναβάθμιση του Κ.Υ. προϋποθέτει και την επέκταση των εγκαταστάσεων ώστε να δημιουργηθούν 3-4 νέοι χώροι που να στεγάσουν νέα ιατρεία.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
«Ορισμένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε δυστυχώς χρονίζουν και ζητάμε την άμεση επίλυσή τους πάντοτε με γνώμονα το καλό των κατοίκων της περιοχής και των επισκεπτών», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Βροχάρης.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αποκορώνου κ. Κουκιανάκης εξήρε το έργο που προσφέρει το Κ.Υ. Βάμου, ενώ επεσήμανε ότι ο Δήμος όπως και στο παρελθόν θα υποστηρίξει το Κ.Υ. σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα της δομής (παροχή εξοπλισμού, φροντίδα του περιβάλλοντα χώρου κ.ά.).
Παράλληλα, συμφώνησε με τον κ. Βροχάρη στην ανάγκη αναβάθμισης και επέκτασης του Κ.Υ. με την προσθήκη νέων ειδικοτήτων: «Μόνο έτσι μπορεί να ανταποκριθεί στην πληθυσμιακή αύξηση της ευρύτερης περιοχής που έχει αρμοδιότητα αλλά και του μεγάλου αριθμού τουριστών που έρχονται στην περιοχή. Μιλάμε συνολικά για πάνω από 60.000 ανθρώπους που καλείται να καλύψει το Κ.Υ.».
Ο κ. Κουκιανάκης χαρακτήρισε επίσης αδιανόητο να υπάρχουν κενά στις βάρδιες του ασθενοφόρου του Κ.Υ., ενώ άφησε αιχμές κατά της κυβέρνησης για τη στάση της απέναντι στο ΕΚΑΒ Αποκορώνου – Σφακίων στο οποίο -όπως είπε- 2 χρόνια μετά την ίδρυσή του δεν έχει καλυφθεί ούτε μια θέση από τις 11 που προβλέπονται παρά μόνο «περιστασιακά για τα μάτια του κόσμου έρχονται 1-2 ή 5 βάρδιες τον μήνα για να λέμε ότι λειτουργεί».
«Οι δομές υγείας στον Δήμο μας είναι υποβαθμισμένες και απαιτείται άμεσα ενίσχυση με ανθρώπινο δυναμικό αλλά και με εξοπλισμό προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των καιρών», επεσήμανε ο κ. Κουκιανάκης και κατέληξε λέγοντας ότι θα ζητήσει από τον υπουργό Α. Ξανθό και τον αναπληρωτή υπουργό Π. Πολάκη να επισκεφθούν την περιοχή για να πραγματοποιηθεί μια σύσκεψη με θέμα τα ζητήματα των υπηρεσιών υγείας της περιοχής.

Δημοσιεύτηκε 18/5/2018

Πηγή: haniotika-nea.gr


About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews