ΕΙΔΗΣΕΙΣ

20/5/18

Γιατί «κλέβουν» τις αρμοδιότητες από το ΕΚΑΒ;
Κυριακή, 20 Μαΐου 2018
EKABNews

Γιατί «κλέβουν» τις αρμοδιότητες από το ΕΚΑΒ;
healthweb.gr

Τα πάνω – κάτω έρχονται στο ΕΚΑΒ μετά την απόφαση του υπουργείου Υγείας να μεταφέρει υπηρεσίες του Κέντρου στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας. Οι κακές γλώσσες μάλιστα λένε ότι αυτό θα οδηγήσει σε συρρίκνωση του Κέντρου, ενώ το Σωματείο Εργαζομένων στο ΕΚΑΒ εμφανίζεται έτοιμο να προχωρήσει σε δυναμικές κινητοποιήσεις. Τίθενται μάλιστα τα εξής ερωτήματα:


1. Οι κλίνες ΜΕΘ πρέπει να διαχειρίζονται από υγειονομικό σχηματισμό ή από διοικητικό‐ πολιτικό σχηματισμό;
2. Για ποιόν λόγο καταργείται η τεχνογνωσία και πείρα δεκαετιών στην διαχείριση κλινών ΜΕΘ από το ΕΚΑΒ;
3. Ο ελέγχων (ΕΚΕΠΥ) είναι δυνατόν να είναι και ελεγχόμενος (ΕΚΕΠΥ);
4. Υπάρχει στο ΕΚΕΠΥ βοήθεια από εξειδικευμένο προσωπικό (γνώστες γιατροί, νοσηλευτές, διασώστες);
5. Για ποιόν λόγο αφαιρείται ένα κλινικό έργο του ΕΚΑΒ και εκχωρείται χωρίς καμία λογική στο μη υγειονομικό ΕΚΕΠΥ;
6. ΠΟΙΟΣ θέλει να αποδυναμώσει και να ακρωτηριάσει το ΕΚΑΒ; Για ΠΟΙΟΝ λόγο και προς όφελος ΠΟΙΟΥ;

Ιδιαιτέρως για το θέμα της μεταφοράς της διαχείρισης του συστήματος διαδικασιών εισαγωγής – διακίνηση περιστατικών- στις ΜΕΘ από το ΕΚΑΒ στο ΕΚΕΠΥ πραγματοποιήθηκε δίωρη συνάντηση του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ με τον Αναπληρωτή υπουργό Υγείας κο Παύλο Πολάκη, μετά από σχετικό αίτημα των εργαζομένων.

Στη διάρκεια της συνάντησης, οι εργαζόμενοι ανέπτυξαν επιχειρήματα σχετικά με τεχνογνωσία δεκαετιών, κλινικό έργο το οποίο εκχωρείται στο μη υγειονομικό ΕΚΕΠΥ, κατάλληλο εξειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό το οποίο είναι σε θέση να διαχειριστεί κάθε ζήτημα που προκύπτει στην διαχείριση των ΜΕΘ, ταυτόσημος ελεγκτής και διαχειριστής.

Πρότειναν δε στον κ. Πολάκη να κρατήσει το ΕΚΑΒ την διαχείριση και να αναλάβει το ΕΚΕΠΥ τον ελεγκτικό μηχανισμό των κενών κλινών ΜΕΘ. Ωστόσο, ο αναπληρωτής υπουργός αρνήθηκε ενώ αντίθετος ήταν και στη πρόταση των εργαζομένων να αναβάλει για ένα τρίμηνο την απόφαση.

Σύμφωνα με το Σωματείο, «είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που το ΕΚΑΒ παραχωρεί εξειδικευμένες υπηρεσίες σε άλλον φορέα. Είναι η πρώτη φορά που διοίκηση στο ΕΚΑΒ συμφωνεί και παραμένει απαθής στην συρρίκνωση του οργανισμού». Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, «επιχειρήθηκε και στο παρελθόν (2008) με νομοθετική πρωτοβουλία η μεταφορά υπηρεσιών από το ΕΚΑΒ στο ΕΚΕΠΥ. Οι εργαζόμενοι αλλά και η διοίκηση αντιστάθηκαν και η πολιτική ηγεσία υποχώρησε».

Και καταλήγει η ανακοίνωση: «είμαστε αντίθετοι σε κάθε ενέργεια αποδυνάμωσης του οργανισμού μας. Είμαστε αντίθετοι σε οποιοδήποτε εξέλιξη αφορά την μεταφορά και την διαχείριση των ΜΕΘ από άλλο φορέα».

Υπενθυμίζεται ότι το 2008 η τότε διοίκηση του ΕΚΕΠΥ με επικεφαλής τον κ. Πάνο Ευσταθίου, είχε επιχειρήσει να πάρει κάτω από την «ομπρέλα» της τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, πράγμα που δεν επετεύχθη τελικά. Το διάστημα εκείνο, πρόεδρος του ΕΚΑΒ ήταν ο Νίκος Παπαευσταθίου (σήμερα στο ΕΚΕΠΥ) ο οποίος είχε υποβάλλει την παραίτησή του, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα με σφοδρότητα την κίνηση Ευσταθίου, λέγοντας ότι η απόφαση ήταν εντελώς αυθαίρετη.

Πηγή: healthweb.gr

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews