ΕΙΔΗΣΕΙΣ

22/5/18

Ερώτηση στην Βουλή η «Αναιτιολόγητη μεταφορά διαχείρισης των κλινών ΜΕΘ από την επιχειρησιακή δυνατότητα του ΕΚΑΒ στο ΕΚΕΠΥ»


Τρίτη, 22 Μαΐου 2018
EKABNews

Φωτήλας: Αναιτιολόγητη μεταφορά διαχείρισης των κλινών ΜΕΘ από την επιχειρησιακή δυνατότητα του ΕΚΑΒ στο ΕΚΕΠΥ
pelop.gr

Ερωτηματικά εγείρει η απόφαση του Υπουργού Υγείας, με την οποία αφαιρεί την διαχείριση των κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ) από την επιχειρησιακή δυνατότητα του ΕΚΑΒ και την μεταφέρει στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (Ε.Κ.ΕΠ.Υ) επισημαίνουν σε σχετική ερώτησή τους ο Αν Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας Ιάσονας Φωτήλας και ο Τομεάρχης Υγείας Βασίλης Οικονόμου.
Η διαχείριση των κλινών Μ.Ε.Θ στο Λεκανοπέδιο Αττικής αλλά και σε άλλες περιοχές της επικράτειας, γινόταν επί δεκαετίες με επιστημονικά άριστο τρόπο από το ανθρώπινο δυναμικό του Ε.Κ.Α.Β που κατάφερε να υπερβεί τα σοβαρά προβλήματα και τις ανεπάρκειες του συστήματος υγείας στη χώρα μας. Για το λόγο αυτό ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός με βάση ποιο αιτιολογικό εκχωρείται η διαχείριση των ΜΕΘ από το ΕΚΑΒ στο μη υγειονομικό ΕΚΕΠΥ, εάν είναι ορθότερο να διαχειρίζεται τις κλίνες ΜΕΘ ένας υγειονομικός σχηματισμός ή ένας διοικητικός, πολιτικής σχηματισμός που μπορεί πιο εύκολα να παρεμβαίνει στις αποφάσεις, για ποιο λόγο να μετατεθεί προσωπικό του ΕΚΑΒ στο ΕΚΕΠΥ και να μην ασκεί την εν λόγω αρμοδιότητα από τη θέση που βρίσκεται σήμερα και εάν είναι δυνατόν ο ελέγχων (ΕΚΕΠΥ) να είναι ταυτόχρονα και ελεγχόμενος (ΕΚΕΠΥ).

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Προς τον Υπουργό Υγείας


Θέμα: Αναιτιολόγητη μεταφορά διαχείρισης των κλινών Μ.Ε.Θ από την επιχειρησιακή δυνατότητα του ΕΚΑΒ στο Ε.Κ.ΕΠ.Υ

Ερωτηματικά προκαλεί η απόφαση του Υπουργού Υγείας, με την οποία αφαιρεί την διαχείριση των κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ) από την επιχειρησιακή δυνατότητα του ΕΚΑΒ και την μεταφέρει στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (Ε.Κ.ΕΠ.Υ). Η διαχείριση των κλινών Μ.Ε.Θ στο Λεκανοπέδιο Αττικής αλλά και σε άλλες περιοχές της επικράτειας, γινόταν επί δεκαετίες με επιστημονικά άριστο τρόπο από το ανθρώπινο δυναμικό του Ε.Κ.Α.Β που κατάφερε να υπερβεί τα σοβαρά προβλήματα και τις ανεπάρκειες του συστήματος υγείας στη χώρα μας. Μάλιστα, η σωστή διαχείριση έχει αναγνωριστεί από το Υπουργείο, τα Νοσηλευτικά Ιδρύματα και τους πολίτες, γιατί έχει ως ευεργετική συνέπεια την καθημερινή σωτηρία ανθρώπινων ζωών αξιοποιώντας στο έπακρο τις επιχειρησιακές δυνατότητες του ΕΚΑΒ και τους διατιθέμενους πόρους. Οι ιατροί και οι διασώστες του ΕΚΑΒ είναι γνώστες τόσο της τακτικής όσο και της επιχειρησιακής διαχείρισης κάθε συμβάντος, ιδίως αυτών με άμεσο κίνδυνο ζωής.

Βάσει των ανωτέρω ερωτάται ο Υπουργός:
1. Με βάση ποιο αιτιολογικό εκχωρείται η διαχείριση των Μ.Ε.Θ από το Ε.Κ.Α.Β - που έχει και την τεχνογνωσία και πείρα δεκαετιών - στο μη υγειονομικό Ε.Κ.ΕΠ.Υ;
2. Ποιος πιστεύει ότι είναι ορθότερο να διαχειρίζεται τις κλίνες Μ.Ε.Θ; Ένας υγειονομικός σχηματισμός ή ένας διοικητικός, πολιτικός σχηματισμός που μπορεί πιο εύκολα να παρεμβαίνει στις αποφάσεις;
3. Υπάρχει στο ΕΚΕΠΥ η αναγκαία στελέχωση σε εξειδικευμένο προσωπικό (ιατροί, νοσηλευτές, διασώστες) ώστε να αναλάβει την εν λόγω αρμοδιότητα; Αληθεύουν οι καταγγελίες των εργαζομένων ότι πρόκειται να μετατεθεί προσωπικό του Ε.Κ.Α.Β στο Ε.Κ.ΕΠ.Υ; Εάν αληθεύουν, ποιος ο λόγος να μετατεθούν και να μην ασκούν την αρμοδιότητα από τη θέση που βρίσκονται σήμερα;
4. Είναι δυνατόν ο ελέγχων (Ε.Κ.ΕΠ.Υ) να είναι ταυτόχρονα και ελεγχόμενος (Ε.Κ.ΕΠ.Υ);


Πηγή: pelop.gr


About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews