ΕΙΔΗΣΕΙΣ

15/6/18

Σε κίνδυνο ειδικότητα διασώστη – ανθυγιεινό επίδομα με το νέο οργανισμό του ΕΚΑΒ – Και ελλείψεις προσωπικού καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων ΕΚΑΒ Δυτ. ΜακεδονίαςΠαρασκευή, 15 Ιουνίου 2018
EKABNews

Σε κίνδυνο ειδικότητα διασώστη – ανθυγιεινό επίδομα με το νέο οργανισμό του ΕΚΑΒ – Και ελλείψεις προσωπικού καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων ΕΚΑΒ Δυτ. Μακεδονίας
e-ptolemeos.gr

Τη στιγμή που οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να ανταπεξέλθουν με λιγοστό προσωπικό στο πολύτιμο έργο της διάσωσης ανθρώπινων ζωών στη Δυτική Μακεδονία, οι ιθύνοντες έχουν βάλει στο στόχαστρο το ανθυγιεινό τους επίδομα, το οποίο θέλουν να καταργήσουν, με απώτερο στόχο την μη αναγνώριση της ειδικότητας του διασώστη, στο νέο Οργανισμό που ετοιμάζει η υπηρεσία. 

Τα παραπάνω καταγγέλλει μιλώντας αποκλειστικά στον «e-ptolemeos.gr» ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ΕΚΑΒ Δυτικής Μακεδονίας. Ο Θωμάς Σαραφίδης δήλωσε ότι «ψάχνουν φόρμουλα να μας βγάλουν από το ανθυγιεινό», εξηγώντας ότι «το όλο θέμα εγείρεται γιατί θέλουν ουσιαστικά να καταργήσουν την ειδικότητα του διασώστη». Πρόσθεσε ότι «συγκροτήθηκε Επιτροπή Αξιολόγησης, η οποία θα αποφανθεί αν δικαιούμαστε ή όχι το ανθυγιεινό επίδομα. Εμείς από την πλευρά μας, καταθέσαμε υπόμνημα ως Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού ΕΚΑΒ, μέσα από το οποίο αποδεικνύουμε με κάθε λεπτομέρεια όχι μόνο ότι δεν πρέπει να πειράξουν το ανθυγιεινό επίδομα, αλλά πρέπει να μάς εντάξουν στο πολύ ανθυγιεινό». Επίσης, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Δυτικής Μακεδονίας, κατήγγειλε ότι «εποφθαλμιούν στην κατάργηση της ειδικότητας του διασώστη και θέλουν να μάς βαφτίσουν τραυματιοφορείς», εξηγώντας ότι «αυτό δεν πρέπει να γίνει γιατί ο διασώστης σε μια διακομιδή παρέχει τις πρώτες βοήθειες για τη διάσωση του ασθενή ή τραυματία, ενώ ο τραυματιοφορέας απλώς μεταφέρει κάποιον χωρίς να παρέχει πρώτες βοήθειες». Να σημειωθεί ότι το θέμα είναι πολύ κρίσιμο, καθώς αυτή την περίοδο ετοιμάζεται ο νέος Οργανισμός του ΕΚΑΒ και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο. Η κρισιμότητα, σύμφωνα με τον συνδικαλιστή, έγκειται «στο αν θα υπάρχει στο νέο Οργανισμό η ειδικότητα του διασώστη». 

Το άλλο μεγάλο θέμα για το ΕΚΑΒ Δυτικής Μακεδονίας, είναι ότι αν και με ελάχιστο προσωπικό, επιφορτίζεται μεγάλο φόρτο εργασίας στον τομέα της μεταφοράς ασθενών που παίρνουν εξιτήριο από τα νοσοκομεία για τα σπίτια τους. «Ειλικρινά όλο αυτό είναι αχρείαστο, το έχουν παρακάνει οι γιατροί, ίσως γιατί δεν θέλουν να χαλάσουν το χατίρι των ασθενών, οπότε βρήκαν εμάς τους χαμάληδες για όλες τις δουλειές», δήλωσε ο Θ. Σαραφίδης. Ανέφερε ενδεικτικά ότι «μία μέρα το ΕΚΑΒ είχε 25 κλήσεις για ασθενή που πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο Γρεβενών, προκειμένου να μεταφερθεί στο σπίτι του. Έγινε παρέμβαση μέχρι και στον ίδιο τον διευθυντή του ΕΚΑΒ, οπότε τελικώς μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο αν και δεν χρειαζόταν». Ο πρόεδρος του σωματείου σημείωσε ότι «το πρόβλημα είναι έντονο εδώ και 5 χρόνια, αλλά το τελευταίο διάστημα ξέφυγε από κάθε έλεγχο, γι’ αυτό πρέπει επιτέλους να λυθεί». Έκανε μάλιστα γνωστό ότι πραγματοποιήθηκε μία σύσκεψη τον περασμένο Φεβρουάριο, μεταξύ διοίκησης ΕΚΑΒ, διοικητών των νοσοκομείων της Δυτικής Μακεδονίας, του σωματείου του ΕΚΑΒ και της 3ης ΥΠΕ. Ο Θ. Σαραφίδης σημείωσε ότι «υπήρξε συναινετικό κλίμα από τους διοικητές οι οποίοι κατανόησαν ότι πρέπει να βρεθεί λύση. Συγκεκριμένα τούς ζητήθηκε, τα ασθενοφόρα που παραχώρησαν τα νοσοκομεία στο ΕΚΑΒ επειδή κάποτε δεν είχαν οδηγούς, να τα πάρουν πίσω για να εξυπηρετούν τις ανάγκες τους αυτοτελώς, πράγμα που δέχτηκαν. Δόθηκε ένα χρονικό περιθώριο μέχρι τον Μάρτιο για την υλοποίηση αυτού του μέτρου, αλλά ποτέ δεν εφαρμόστηκε, οπότε είμαστε πάλι στα ίδια». Τέλος, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ΕΚΑΒ Δυτικής Μακεδονίας επανέλαβε για πολλοστή φορά την μεγάλη έλλειψη προσωπικού, ένα πρόβλημα που θα οξυνθεί περαιτέρω, καθώς οδηγοί ασθενοφόρων των Κέντρων Υγείας Αμυνταίου και Σερβίων συνταξιοδοτούνται, οπότε οι διασώστες του ΕΚΑΒ θα επιφορτιστούν με ακόμη μεγαλύτερο έργο. Τόνισε επίσης την ανάγκη ενίσχυσης του ΕΚΑΒ Πτολεμαΐδας και Καστοριάς και δημιουργίας άλλων τριών τομέων σε Βόιο, Σέρβια και Αμύνταιο.


Πηγή: e-ptolemeos.grAbout " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews