ΕΙΔΗΣΕΙΣ

18/7/18

Βαρέα-Πόρισμα: Έρχεται διπλό ψαλίδι -Μείωση επιδομάτων, σύνταξη στα 67Τετάρτη, 18 Ιουλίου 2018
EKABNews

Βαρέα-Πόρισμα: Έρχεται διπλό ψαλίδι -Μείωση επιδομάτων, σύνταξη στα 67
aftodioikisi.gr

Ανατροπές στο Δημόσιο, σε ό,τι έχει να κάνει με τα επιδόματα ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου, το πόρισμα της Διυπουργικής επιτροπής για τη μεταρρύθμιση του καθεστώτος χορήγησης του παραπάνω επιδόματος δείχνει μείωση των επιδομάτων και διπλό «ψαλίδι» για 130.000 μόνιμους και συμβασιούχους στο Δημόσιο, ενώ εκτοξεύει και τη σύνταξη από 62 στα 67 έτη.

Τα ποσά σήμερα ανάλογα με την ειδικότητα είναι 150 ευρώ το μήνα, 70 ευρώ και 35 ευρώ.

Με το νέο καθεστώς εκτιμάται ότι θα ψαλιδιστούν τα 150 ευρώ και ενδεχομένως να καταργηθούν ή να μειωθούν τα επόμενα δύο κλιμάκια του ανθυγιεινού επιδόματος, καθώς στο εξής θα καταβάλλονται σε πολύ λιγότερους από τους σημερινούς δικαιούχους.

Για παράδειγμα, οι επιβλέποντες σε έργα δήμων (τεχνικοί, μηχανικοί, τοπογράφοι) δύσκολα θα μείνουν στο νέο καθεστώς με επίδομα, σε αντίθεση με τους εργάτες καθαριότητας που θα έχουν -έστω και ψαλιδισμένο- επίδομα.


Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ, ο υπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να περικοπεί το επίδομα από κάποιες κατηγορίες υπαλλήλων, προκειμένου να χορηγηθεί σε κάποιες άλλες.

Επίσης, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο υπουργός δεν έδωσε σαφή απάντηση στο αίτημα για επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος σε όλους τους εργαζόμενους, χώρους, κλάδους ή ειδικότητες, που εργάζονται στις ίδιες συνθήκες και το δικαιούνται, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας τους (μόνιμοι, συμβασιούχοι, κοινωφελούς εργασίας).

Τα «ψαλίδια»

Τα ποσά σήμερα ανάλογα με την ειδικότητα είναι 150 ευρώ το μήνα, 70 ευρώ και 35 ευρώ. Με το νέο καθεστώς, εκτιμάται ότι θα ψαλιδιστούν τα 150 ευρώ και ενδεχομένως να καταργηθούν ή να μειωθούν τα επόμενα δύο κλιμάκια του ανθυγιεινού επιδόματος, καθώς στο εξής θα καταβάλλονται σε πολύ λιγότερους από τους σημερινούς δικαιούχους. Το πόρισμα δημοσιεύει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» και βάσει αυτού:

Μια από τις προτάσεις της Επιτροπής είναι να θεσπιστεί ένα ποσό (αντί τριών ημερών σήμερα) και να καταβάλλεται ενσωματωμένο στο μισθό πολύ λιγότερων από σήμερα υπαλλήλων που θα διατηρήσουν το επίδομα, έστω και μειωμένο. Για παράδειγμα, οι επιβλέποντες έργα δήμων (τεχνικοί, μηχανικοί, τοπογράφοι) δύσκολα θα μείνουν στο νέο καθεστώς με επίδομα, σε αντίθεση με τους εργάτες καθαριότητας που θα διατηρήσουν το επίδομα, έστω και ψαλιδισμένο.

Στην πράξη, με την παράδοση του πορίσματος αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για μειώσεις ή και πλήρη εξάλειψη του ανθυγιεινού επιδόματος από χιλιάδες εργαζομένους, και κυρίως στα νοσοκομεία και στους ΟΤΑ.

Οι προτάσεις της Επιτροπής θα αποτελέσουν τη βάση για να βγει η υπουργική απόφαση, πιθανότατα εντός Σεπτεμβρίου, ώστε το νέο καθεστώς για τα ΒΑΕ στο Δημόσιο να αρχίσει να εφαρμόζεται «το αργότερο από το Φεβρουάριο του 2019», σύμφωνα με το άρθρο 396 του Ν.4512/2018.

Το ποσό του επιδόματος σήμερα ορίζεται ανά κατηγορία ως εξής:

– ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Α’, 150 ευρώ μηνιαίως

– ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Β’, 70 ευρώ μηνιαίως

– ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Γ’, 35 ευρώ μηνιαίως.

Ποιοι αμείβονται με το επίδομα των 150 ευρώ

Στην κατηγορία αυτή, είναι οι περισσότεροι υπάλληλοι. Περιλαμβάνονται: το προσωπικό νοσηλευτικής υπηρεσίας, εργαστηρίων και καθαριότητας, οι απασχολούμενοι αποκλειστικά σε ακτινολογικούς θαλάμους και εμφανίσεις, οι οδηγοί και βοηθοί ασθενοφόρων – διασώστες των νοσοκομείων, του ΕΚΑΒ, των κέντρων υγείας, των κέντρων ψυχικής υγείας, και των αγροτικών ιατρείων, οι απασχολούμενοι στη Α’ Ζώνη του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» και της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, το προσωπικό που απασχολείται στη συγκομιδή, αποκομιδή, μεταφορά, διαλογή, επιστασία και καταστροφή των απορριμμάτων, σε συνεργεία συντήρησης και επισκευής των μέσων καθαριότητας και το πλύσιμο αυτών, καθώς και οι οδοκαθαριστές, οι χειριστές μηχανικών σαρώθρων, οι εργάτες ταφής και εκταφής νεκρών, οι εργάτες και τεχνίτες ασφαλτόστρωσης, οι τοποθετητές μαρμάρων και πλακών, οι κατεργαστές και κόπτες μαρμάρων κτλ.

Δημοσιεύτηκε 17/7/2018

Πηγή: aftodioikisi.gr

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews