ΕΙΔΗΣΕΙΣ

28/7/18

Αφαιρέθηκε η Διαχείριση των κλινών ΜΕΘ από το ΕΚΑΒ-Δείτε τα πρακτικά της συνεδρίασης της Βουλής
Σάββατο, 28 Ιουλίου 2018
EKABNews

Με τροπολογία σε σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας  και με την σύμφωνη γνώμη της διοίκησης του ΕΚΑΒ αφαιρέθηκε η διαχείριση των κλινών ΜΕΘ από την επιχειρησιακή δυνατότητα του ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκε στο ΕΚΕΠΥ.

Με τροπολογία (Αριθμός 1700/12320.7.2018στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας «Κύρωση συμβάσεων μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του Γενικού Νοσοκομείου Χανιών και της Επιτροπής Εκτελεστών Διαθήκης Γ.Γ. Μαλινάκη και του Γενικού Νοσοκομείου Κεφαλληνίας και των Εκτελεστών της διαθήκης της Μαρίας (Μάρης) Βεργωτή αντίστοιχα», προστέθηκε στις αρμοδιότητες του ΕΚΕΠΥ ο έλεγχος και η διαχείριση των κλινών των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας και των ιδιωτικών κλινικών, οι οποίες έχουν συνάψει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.

Παραθέτουμε μέρος των πρακτικών που αναφέρονται στην συγκεκριμένη τροπολογία.
Ολόκληρο το πρακτικό της συνεδρίασης θα το βρείτε εδώ


ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙZ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΘΕΡΟΥΣ 2018
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ  Ε΄
Πέμπτη 26 Ιουλίου 2018

Αθήνα, σήμερα στις 26 Ιουλίου 2018, ημέρα Πέμπτη και ώρα 9.38΄ συνήλθε στην Αίθουσα της Γερουσίας του Βουλευτηρίου το Τμήμα Διακοπής Εργασιών της Βουλής (Α΄ Σύνθεση) για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Ε΄ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΥ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ Δημήτριος Κρεμαστινός
Επανερχόμεθα στη μόνη συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων, των τροπολογιών και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας «Κύρωση συμβάσεων μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων και της Επιτροπής Εκτελεστών Διαθήκης Γ.Γ. Μαλινάκη και του Γενικού Νοσοκομείου Κεφαλληνίας και των Εκτελεστών της διαθήκης της Μαρίας (Μάρης) Βεργωτή αντίστοιχα».

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας
Καταρχήν, θα παρουσιάσω την τροπολογία με γενικό αριθμό 1700 και ειδικό 123, που αφορά μια σειρά από ρυθμίσεις για την Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών, όπου διασαφηνίζεται το περιεχόμενο στην παράγραφο 1, της κοινής υπουργικής απόφασης, που αφορά στο ειδικό τέλος για τους κεντρικούς διαγωνισμούς που θα αφορά πόρο της ΕΚΑΠΥ.

Καθορίζεται ότι το καθεστώς απασχόλησης των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου. Ο Πρόεδρος είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, ο Αντιπρόεδρος δύναται να είναι πλήρους ή μερικής και τα μέλη αποζημιώνονται μόνο για τις συνεδριάσεις και όχι σαν έμμισθοι από την Αρχή. Οι άλλες παράγραφοι ρυθμίζουν αυτές τις αλλαγές. 

Το σοβαρό είναι από τις παραγράφους 6 και 7, όπου ουσιαστικά προστίθεται στις αρμοδιότητες του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας και ο έλεγχος των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Μπορεί να συγκροτείται μία τριμελής επιτροπή με απόφαση του Υπουργού Υγείας, προκειμένου να υπάρχει έλεγχος των Μονάδων.

Έχει δημιουργηθεί μία ηλεκτρονική πλατφόρμα και από τον ΕΟΠΥΥ, η οποία πρέπει να υπάρχει ταυτόχρονα σε ΕΟΠΥΥ, ΕΚΑΒ και ΕΚΕΠΥ, όπου να δηλώνεται καθημερινά η διαθεσιμότητα σε κλίνες και δημιουργείται και ο μηχανισμός ελέγχου της δήλωσης της διαθεσιμότητας, κάτι που δεν υπήρχε μέχρι τώρα. Θα ξεκινήσει αυτό να εφαρμόζεται από τις ιδιωτικές ΜΕΘ που έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ και θα προχωρήσει και στα κρεβάτια του δημόσιου τομέα.

Νομίζω ότι έτσι θα είναι πιο λειτουργικό και πιο ασφαλές, χωρίς να υποτιμώ ούτε στο ελάχιστο τη δουλειά που έχει κάνει το ΕΚΑΒ όλα αυτά τα χρόνια σε σχέση με τις Μονάδες. Πλην, όμως, θέλουμε ένα όργανο που θα ασχολείται ειδικά με αυτό το αντικείμενο, που είναι ένα σημείο που πονάει το Σύστημα κατά περιόδους, ειδικά σε περιόδους έξαρσης επιδημιών κλπ.

Με την παράγραφο 7, προκειμένου το ΕΚΕΠΥ να μπορέσει να εκπληρώσει καλύτερα την αποστολή του, ρυθμίζουμε το θέμα της εφημέρευσης εκεί των υγειονομικών επιστημόνων, των γιατρών, το ποιοι μπορούν να εφημερεύουν, πώς μπορούν να εφημερεύουν. Επειδή αυτό είναι ένα πρόσθετο έργο, δεν θα προσμετρούνται οι εφημερίες στον αριθμό που πραγματοποιούν οι γιατροί του ΕΣΥ και οι στρατιωτικοί στις οργανικές τους θέσεις. Έτσι, θα έχουμε μια επιτυχημένη εικοσιτετράωρη στελέχωση του ΕΚΕΠΥ.

Το σύστημα αυτό θα εφαρμοστεί προοδευτικά, μόλις στηθεί ο μηχανισμός. Έτσι κι αλλιώς, και σήμερα το ΕΚΕΠΥ και το ΕΚΑΒ συνεργάζονται. Ένα βασικό προσωπικό του ΕΚΕΠΥ από γιατρούς προέρχεται από εξειδικευμένους σε αυτό το θέμα γιατρούς του ΕΚΑΒ.        
       
Νομίζω ότι αυτό θα βοηθήσει πολύ καλύτερα στη ρύθμιση της πληρότητας των κρεβατιών εντατικής θεραπείας και την ανταπόκριση σε στιγμές άμεσης ανάγκης από τη στιγμή που δημιουργείται ένας μηχανισμός που ανά πάσα στιγμή ξέρουμε τι υπάρχει διαθέσιμο και πού.

ΙΑΣΩΝ ΦΩΤΗΛΑΣ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Με άλλη διάταξη δε της τροπολογίας μεταφέρετε τον έλεγχο και τη διαχείριση των ΜΕΘ από το ΕΚΑΒ στο ΕΚΕΠΥ και συγκεκριμένα σε τριμελή επιτροπή του Υπουργού. Και το κάνετε χωρίς να αιτιολογείτε με ποιο σκεπτικό εκχωρείται η διαχείριση από το ΕΚΑΒ που έχει και την τεχνογνωσία και την πείρα στον μη υγειονομικό ΕΚΕΠΥ.
Δεν μπορούμε, λοιπόν, να συμφωνήσουμε με τέτοιου είδους ρυθμίσεις που προκύπτουν ως ανάγκη τώρα. Θα καταψηφίσουμε την τροπολογία, παρά το γεγονός ότι η παράγραφος 7 είναι θετική, αφού προφανώς οι γιατροί πρέπει να πληρώνονται. Θα ήταν θεμιτό εκ μέρους σας να «σπάσετε» την τροπολογία ώστε να μπορούμε να υποστηρίξουμε και να ψηφίσουμε το δίκαιο αίτημα της παραγράφου 7.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ
Πάμε, λοιπόν, να μιλήσουμε για το ΕΚΕΠΥ, αγαπητέ Υπουργέ. Όταν ήμασταν εμείς Κυβέρνηση, εγώ προσωπικά διαφωνούσα με την ύπαρξη αυτού του οργάνου γιατί το θεωρούσα ότι είναι ένα όργανο διαφθοράς και το είχα στείλει στον Εισαγγελέα. Ήρθατε εσείς, κάνατε τη σύμπραξη με αυτό το μόρφωμα των ΑΝΕΛ. Επειδή ο Τύπος δήλωσε ότι είναι ΑΝΕΛ, παρέμεινε εκεί. Εγώ σαν Υπουργός το έχω στείλει στον Εισαγγελέα. Τέσσερα χρόνια δεν έχει γίνει τίποτα.
Τώρα τι κάνουμε; Αντί να βάλουν σε έναν οργανισμό να μπορέσει να διαχειριστεί όλα τα κρεβάτια και να είναι ένας ελεγκτικός μηχανισμός το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας που είναι το αντικείμενό του αυτό, φτιάχνουν και έναν άλλον οργανισμό δίπλα, ο οποίος παρασιτικά λειτουργεί. Μόνο το κόστος αυτού του Κέντρου να δείτε, ειδικά με την τροπολογία που φέρνει σήμερα ο Υπουργός και βάζει μέσα ότι δεν θα έχουν απεριόριστες εφημερίες οι στρατιωτικοί γιατροί, οι γιατροί των νοσοκομείων. Δεν ξέρω πόσοι είναι αυτοί. Εγώ κάποτε είχα δει ότι εφημέρευαν εκατόν ογδόντα. Είπα ρε, παιδιά, εκατόν ογδόντα! Και είπα πάμε στον εισαγγελέα. Το έχω στείλει στον Εισαγγελέα. Φωνή βοώντος εν τη ερήμω!
Τέλος πάντων, ερχόμαστε σήμερα να επιδοκιμάσουμε τη λειτουργία αυτού του οργάνου του ΕΚΕΠΥ και το κάνουμε πιο ισχυρό από το ΕΚΑΒ και το κάνουμε πιο ελεγκτικό για να μπορεί να παίζει τα παιχνίδια του κάποιος που θέλει να τα παίζει πολύ πιο φανερά από ό,τι πρώτα και νομιμοποιημένα, ενώ κάποτε δεν ήταν νομιμοποιημένα.
Άρα, εγώ διαφωνώ με αυτή την τροπολογία. Θέλω να γίνουν οι έλεγχοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Πρέπει να υπάρξει ελεγκτικός μηχανισμός. Όμως, πρέπει να υπάρχει ο ελεγκτικός μηχανισμός μέσα από το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας, το οποίο διαχειρίζεται με χρηστότητα και διαφάνεια τα κρεβάτια. Φοβάμαι δηλαδή ότι αν περάσει αυτή η τροπολογία αυτός ο οργανισμός που λέγεται ΕΚΕΠΥ δεν θα διαχειρίζεται με διαφάνεια τα κρεβάτια.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ ΚΚΕ
Σχετικά με τους γιατρούς που θα εφημερεύουν στα πλαίσια λειτουργίας του ΕΚΕΠΥ: Ωραία,  να πληρώνονται επιπλέον εφημερίες. Σωστά προβλέπεται η αποζημίωσή τους. Όμως, είναι η μια πλευρά αυτή. Το γεγονός ωστόσο της υποστελέχωσης των δημόσιων μονάδων υγείας που υποχρεώνουν τους γιατρούς σε πολλές εφημερίες και με τις επιπλέον που θα πραγματοποιούν στο ΕΚΕΠΥ, αποτελεί επίσης κατά τη γνώμη μας ουσιαστικό πρόβλημα. Και εδώ η φάση της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης επιδρά τόσο στις οργανικές μονάδες υγείας όσο και στη λειτουργία του ΕΚΕΠΥ. Κακά τα ψέματα, κύριε Πρόεδρε, πρόκειται για ένα μέτρο διαχείρισης της φτώχειας, όσον αφορά τη στελέχωση των δημόσιων μονάδων υγείας.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΑΡΙΔΗΣ ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ
Θα καταψηφίσουμε την τροπολογία με γενικό αριθμό 1700 για τα ΕΚΑΠΥ και το ΕΚΕΠΥ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ Υπουργός Υγείας
Θέλω να πω δύο λόγια και για κάποια σχόλια που ακούστηκαν για τις τροπολογίες που καταθέσαμε. Θεωρώ για παράδειγμα ότι το θέμα της διαχείρισης των κλινών ΜΕΘ είναι πάρα πολύ σημαντικό. Κάνει λάθος ο κ. Γρηγοράκος που θεωρεί ότι θα δημιουργήσει πρόβλημα η διαχείριση από το ΕΚΕΠΥ. Το ΕΚΕΠΥ, το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας, είναι ο αρμόδιος φορέας της πολιτείας, ο οποίος έχει την εξουσία να διαχειριστεί αποτελεσματικά αυτό το πολύ δύσκολο θέμα και όχι το ΕΚΑΒ. Νομίζω ότι είναι σωστή επί της αρχής αυτή η ιδέα.
Το ΕΚΕΠΥ, λοιπόν, μπορεί να οργανώσει, να συντονίσει, να κάνει τις απαραίτητες παρεμβάσεις, να επιβάλει, αν θέλετε, στα νοσοκομεία και στις δομές του ΕΣΥ την ορθολογική και ισότιμη διαχείριση των κλινών. Δεν υπάρχουν εκατόν πενήντα κλειστά κρεββάτια στη χώρα. Έχουν υποδιπλασιαστεί. Είναι κάτω από εκατό, από διακόσια που ήταν πριν από δύο χρόνια. Έχει γίνει μεγάλη επένδυση σε αυτό το πεδίο. Έχουν προκηρύξει όλες τις κενές οργανικές θέσεις των γιατρών, περίπου διακόσιες, στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών σε όλη την χώρα.
Τώρα με το νέο σύστημα γρήγορης επιλογής επικουρικού προσωπικού μέσα από λίστες νοσηλευτών από τις υγειονομικές περιφέρειες θα μπορέσουμε με γρήγορο τρόπο να καλύψουμε και τις ανάγκες, γιατί λήγει η θητεία νοσηλευτών που είχαν προσληφθεί μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ, έτσι ώστε να διασφαλιστεί όχι απλώς η συνέχεια, αλλά και η δυνατότητα μεγαλύτερης ανάπτυξης κλινών ΜΕΘ, οι οποίες σήμερα δεν χρησιμοποιούνται

ΨΗΦΙΣΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ

Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτή η τροπολογία με γενικό αριθμό 1700 και ειδικό αριθμό 123 ως έχει;

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΝΤΑΣ: Ναι.
ΙΑΣΩΝ ΦΩΤΗΛΑΣ: Όχι.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Όχι.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΪΒΑΤΙΔΗΣ: Όχι.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Παρών.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΤΣΙΚΗΣ: Ναι.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΩΤΑΣ: Όχι.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΑΡΙΔΗΣ: Όχι.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Συνεπώς, η τροπολογία με γενικό αριθμό 1700 και ειδικό αριθμό 123 έγινε δεκτή ως έχει κατά πλειοψηφία και εντάσσεται στο νομοσχέδιο ως ίδιο άρθρο.


Επιμέλεια θέματος: Κιτσόπουλος Αλέξιος (Γ. Γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ)

Δείτε στο EKABNewsAbout " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

1 σχόλιο :

 1. Παίρνεις τη διαχείριση των κλινών ΜΕΘ από έναν εμπειρότατο υγειονομικό φορέα, το ΕΚΑΒ, και την πας σε έναν καθαρά διοικητικό - κυβερνητικό φορέα, το ΕΚΕΠΥ. Επειδή όμως το ΕΚΕΠΥ δεν έχει έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό… παίρνεις από το ΕΚΑΒ. Δηλαδή ούτε τις ΜΕΘ ενισχύεις, ούτε το ΕΚΑΒ ενισχύεις, αντίθετα το αποδυναμώνεις.
  Τι πετυχαίνεις όμως με αυτή την μεταφορά αρμοδιοτήτων και προσωπικού το οποίο δεν γινόταν μέχρι σήμερα;
  Μπορείς να παρεμβαίνεις στην λίστα αναμονής χωρίς να εκτίθεσαι…
  Μπορείς να κρύβεις την λίστα αναμονής και να μην γνωστοποιούνται οι αναμονές…
  Λες ότι θέλεις σαν υπουργός και ωραιοποιείς ένα σύστημα το οποίο στην ουσία το διέλυσες…
  Έχεις όμως το επιθυμητό αποτέλεσμα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews