ΕΙΔΗΣΕΙΣ

29/7/18

Οι τρόποι και οι παράγοντες που παίζουν ρόλο για το αν μία καταστροφή θα περάσει χωρίς σημαντικές συνέπειες για το άμεσο περιβάλλον της ή αν θα εξελιχθεί τελικά σε ατύχημα ή σε τραγωδία


Κυριακή, 29 Ιουλίου 2018
EKABNews

Οι τρόποι και οι παράγοντες που παίζουν ρόλο για το αν μία καταστροφή θα περάσει χωρίς σημαντικές συνέπειες για το άμεσο περιβάλλον της ή αν θα εξελιχθεί τελικά σε ατύχημα ή σε τραγωδία.Απόσπασμα από Μεταπτυχιακή Διατριβή Ειδίκευσης Επιπτώσεις Φυσικών Τεχνολογικών και Natech Καταστροφών στα παιδιά
ΧΙΩΤΗ ΕΙΡΗΝΗ  / CHIOTI  EIRINI
Α.Μ. / R.N. : 16261

Disaster (Καταστροφή): η λέξη καταστροφή στα Αγγλικά κατονομάζεται με τη λέξη disaster (ντιζάστερ).

Αυτή είναι μια λέξη με ελληνική ρίζα. Στην ουσία πρόκειται για δύο αρχαίες ελληνικές λέξεις, τη λέξη «αστήρ» με το μειωτικό πρόθεμα «δυς».

Κυριολεκτικά λοιπόν η λέξη disaster, («δυσ-αστήρ) σημαίνει «με κακό άστρο-δυσαστρία».

Στην ουσία κάτι που συνοδεύεται από κακή μοίρα, κακοδαιμονία και κακή τύχη, δεν έχει όπως λέμε και σήμερα καμιά φορά «καλό άστρο».

Και προέρχεται από τον καιρό εκείνο που οι πρόγονοί μας πίστευαν πως οι ουρανοί αποφάσιζαν τη μοίρα των ανθρώπων.

Όμως ελάχιστες καταστροφές είναι αμιγώς φυσικές. Πολλές οφείλονται σε ανθρώπινες συμπεριφορές και αντιδράσεις.

Ο Άγγλος Ερευνητής Έρικ Τσαλίν, στο βιβλίο «Οι μεγαλύτερες καταστροφές της Ιστορίας» (εκδόσεις Κλειδάριθμος), αναφέρει πως το βασικό μάθημα που μας διδάσκει η ιστορία των καταστροφών – τονίζει ο ερευνητής – είναι ότι μικρές αλλαγές στην ανθρώπινη συμπεριφορά μπορούν να απαλύνουν τις επιπτώσεις μεγάλων καταστροφών.

Άρα – συνεχίζει – αν η Γη είναι το πλανητικό ανάλογο του Τιτανικού, με την ανθρωπότητα να είναι οι επιβάτες του και τις κυβερνήσεις μας και τις μεγάλες εταιρίες να είναι οι αξιωματικοί και το πλήρωμά του, θα μπορούσαμε να στρίψουμε το πηδάλιο μακριά από τα ολοφάνερα παγόβουνα»…

Η ΓΕΜΑΤΗ ΑΛΑΖΟΝΕΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΙΔΑΣΚΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΗΣ


Όσον αφορά στις φυσικές καταστροφές και τη σοβαρότητά τους, υπάρχει μια παρανόηση η οποία ξεκινά από την αντίληψη, ότι στο φυσικό περιβάλλον δεν είναι απαραίτητο να συμπεριφερόμαστε με ιδιαίτερη προσοχή. 

Κι αυτό γιατί κυριαρχεί στην ανθρωπότητα μια αλαζονική αντίληψη ως προς τη διαχείριση τέτοιων καταστροφών πως η ανθρώπινη ευφυΐα είναι ικανή να αποτρέψει τον κίνδυνο , εξαιτίας της ικανότητας που έχει ο άνθρωπος να διαχειρίζεται το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζει.

Μια δεύτερη λανθασμένη αντίληψη σχετικά με τις φυσικές καταστροφές είναι πως είναι φαινόμενα μεμονωμένα και μη επαναλαμβανόμενα.

Έτσι πολλές φορές η ανθρωπότητα ούτε διδάσκεται από τα λάθη που έχουν τυχόν συμβεί σε ανάλογες περιπτώσεις φυσικών καταστροφών που εξελίχθηκαν σε μεγάλες  απώλειες για το περιβάλλον και το πληθυσμό αλλά και σε μεγάλα τεχνολογικά ατυχήματα, ούτε φροντίζει να οργανωθεί από άποψη υποδομών, πρόληψης, επιστημονικού προσωπικού κλπ, ώστε να είναι καλύτερα προετοιμασμένη για την επόμενη φορά που ένα παρόμοιο φυσικό φαινόμενο θα επαναληφθεί. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ως προς αυτό είναι τα δύο μεγάλα ναυάγια που σημειώθηκαν τα τελευταία χρόνια στον Ελληνικό χώρο, δηλαδή το ναυάγιο  του Εξπρές Σάμινα  στα ανοιχτά της Πάρου στις 26 Σεπτεμβρίου του 2000 και το ναυάγιο  του κρουαζιερόπλοιου Sea Diamond, στη Σαντορίνη την άνοιξη του 2007.

Και στις δύο περιπτώσεις τα ατυχήματα προκλήθηκαν λόγω κακοκαιρίας και κακών χειρισμών του πληρώματος και των αρμόδιων υπηρεσιών, ενώ σε μεγάλο βαθμό θα μπορούσαν καθώς έδειξαν οι μετέπειτα απολογισμοί, να έχουν αποφευχθεί και χωρίς η προηγούμενη εμπειρία του πρώτου ατυχήματος  να δείχνει πως μας δίδαξε κάτι, ώστε να μην επαναληφθούν και στο μέλλον παρόμοια ατυχήματα.. 

Ο χρόνος επίσης είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για το αν μια φυσική καταστροφή θα εξελιχθεί σε τραγωδία ή σε ατύχημα, καθώς σε πολλές περιπτώσεις  θα μπορούσε να υπάρχει έγκυρη ενημέρωση για την εξέλιξη ενός φαινομένου, μια πυρκαγιάς για παράδειγμα και το  πως και πόσο γρήγορα αυτή εξελίσσεται, ή για την εξέλιξη της έκρηξης ενός ηφαιστείου ή όπως συνέβη στην περίπτωση του Τσουνάμι στην Ινδονησία στις 26 Δεκεμβρίου του 2004. 

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας για το αν μια φυσική καταστροφή θα εξελιχθεί σε τραγωδία ή ατύχημα ή όχι είναι και αυτό που στην επιστημονική ορολογία αποκαλούμε «Τρωτότητα της περιοχής». 

Μια περιοχή χωρίς μεγάλη οικιστική ανάπτυξη, κινδυνεύει λιγότερο σε μια πιθανή εκδήλωση ενός καταστροφικού φαινομένου, απ’ ότι μια περιοχή εξαιρετικά πυκνοκατοικημένη.

Το βιοτικό επίπεδο επίσης μιας περιοχής και μιας κοινωνίας παίζει σημαντικό ρόλο σ’ αυτό. 

Κοινωνίες εύπορες και οργανωμένες που έχουν αναπτύξει συστήματα έγκαιρης αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων, έχουν αυξημένες πιθανότητες να ανταποκριθούν καλύτερα και με πολύ λιγότερες απώλειες όταν ένα φυσικό καταστροφικό φαινόμενο εκδηλωθεί, σε αντίθεση με κοινωνίες φτωχές και υπανάπτυκτες οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις στερούνται ακόμη και τις στοιχειώδεις υποδομές για την περίθαλψη των τραυματιών ή για την έγκαιρη μεταφορά φαρμάκων ή άλλων απαραίτητων εφοδίων, για την αντιμετώπιση της καταστροφής. 

Για παράδειγμα στο σεισμό της Αιτής το 2010, η ανεπάρκεια και ακαταλληλότητα του οδικού δικτύου του νησιού, καθυστέρησε σε πολλές περιπτώσεις την έγκαιρη μεταφορά των φαρμάκων στους  αναγκαίους κατά περίπτωση προορισμούς..   

Σημαντικός τέλος παράγοντας για το αν μια φυσική καταστροφή θα εξελιχθεί σε τραγωδία ή σε τεχνολογικό ατύχημα, είναι και το κατά πόσο οι επίσημες Αρχές του τόπου, στον οποίο λαμβάνει χώρα το φυσικό φαινόμενο, είναι έμπειρες, άρτια οργανωμένες και πλήρεις σε υποδομές και κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό, ώστε και να έχει λάβει από πριν μέριμνα για το πώς θα χειριστεί μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, αλλά και για το πως θα ανταποκριθεί με ταχύτητα και συνέπεια στις πιο κρίσιμες στιγμές, δηλαδή τη στιγμή που εξελίσσονται τα φαινόμενα αλλά και το άμεσο επόμενο χρονικό διάστημα, όπου ο χρόνος στις περισσότερες των περιπτώσεων μετρά αντίστροφα για την επιβίωση κυρίως των θυμάτων, ή για την απομάκρυνση του πληθυσμού από τις πληγείσες περιοχές.

Και πάλι ο βαθμός ανάπτυξης μιας κοινωνίας παίζει κι εδώ σημαντικό ρόλο στη διαχείριση αυτών των έκτακτων καταστάσεων.

Σε πολλές περιπτώσεις, όπως ας πούμε στην περίπτωση της μεγάλης πυρκαγιάς στην Ηλεία στις 24 Αυγούστου του 2007, αρκετοί άνθρωποι δε πρόλαβαν να απομακρυνθούν εγκαίρως από τα σπίτια τους ή εγκλωβίστηκαν ανάμεσα σε φλεγόμενες οδικές διαδρομές, καθώς δεν είχαν ενημερωθεί εγκαίρως ώστε να απομακρυνθούν γρηγορότερα από τις επικίνδυνες ζώνες, γεγονός που αύξησε σε μεγάλο βαθμό τον αριθμό των θυμάτων της μεγάλης αυτής καταστροφής. 

Αυτοί είναι σε γενικές γραμμές οι τρόποι και οι παράγοντες που παίζουν το ρόλο τους, όταν μια φυσική καταστροφή συμβαίνει στη φύση, για το αν η καταστροφή αυτή θα περάσει χωρίς σημαντικές συνέπειες για το άμεσο περιβάλλον της ή αν θα εξελιχθεί τελικά σε ατύχημα ή σε τραγωδία.


Απόσπασμα από Μεταπτυχιακή Διατριβή Ειδίκευσης Επιπτώσεις Φυσικών Τεχνολογικών και Natech Καταστροφών στα παιδιά 
Impact of Natural, Technological and Natech Disasters on Children (where is the child?)

ΧΙΩΤΗ ΕΙΡΗΝΗ  / CHIOTI  EIRINI
Α.Μ. / R.N. : 16261

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ
About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews