ΕΙΔΗΣΕΙΣ

7/7/18

Στο κόκκινο η Υγεία στη Χαλκιδική των χιλιάδων τουριστών
Σάββατο, 7 Ιουλίου 2018
EKABNews

Στο κόκκινο η Υγεία στη Χαλκιδική των χιλιάδων τουριστών
karfitsa.gr

Της Κοραλίας Μπρανιώτη

Με κενές βάρδιες στο ΕΚΑΒ και σημαντικές ελλείψεις προσωπικού στο Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας υποδέχεται το καλοκαίρι, για ακόμη μία χρονιά, η Χαλκιδική. Ο νομός αναμένεται να φιλοξενήσει πάνω από ένα εκατομμύριο τουρίστες και θα εξυπηρετείται από μόλις δύο ή τρία ασθενοφόρα, ενώ η κάλυψη κενών θέσεων σε προσωπικό θα γίνεται περιστασιακά και με «μπλοκάκι».

Στην τουριστική περίοδο, οι ασθενείς αυξάνονται κατά 30-40% και τα προβλήματα είναι καθημερινά, σε ένα νομό που είναι πρώτος σε τροχαία ατυχήματα, «υποφέρει» από συχνά περιστατικά πνιγμών και δεν έχει τη δυνατότητα έγκαιρης αντιμετώπισης, δηλώνει στην Karfitsa, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Πολυγύρου, Νίκος Παπαγρηγορίου.

Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής: Μεγάλες ελλείψεις και «πρόχειρες» λύσεις

Σύμφωνα με τον κ.Παπαγρηγορίου, το νοσοκομείο λειτουργεί οριακά, καθώς ουσιαστικά το 1/3 των θέσεων σε όλες τις ειδικότητες παραμένει ακάλυπτο. «Σε ότι αφορά στο μόνιμο προσωπικό και τους γιατρούς του ΕΣΥ, από τις 86 οργανικές θέσεις, έχουμε 40 υπηρετούντες και 27 κενές θέσεις. Οι ελλείψεις αφορούν στο σύνολο των ειδικοτήτων, ακόμη και των βασικών. Συγκεκριμένα, από τις 7 οργανικές της Παθολογίας, υπηρετούν οι 4. Στην καρδιολογία από τις 5 οργανικές, υπηρετούν οι 3, και στη χειρουργική από τις 7 οργανικές υπηρετούν 4», αναφέρει ο ίδιος, συμπληρώνοντας πως παρόμοια είναι η κατάσταση και στο νοσηλευτικό προσωπικό όπου από τις 252 οργανικές θέσεις νοσηλευτικής, μαιευτικής, βοηθών νοσηλευτικής, βρεφοκόμων κτλ, παραμένουν κενές οι 85.

«Έχουμε κάνει κινήσεις πριν από την έναρξη της θερινής περιόδου προκειμένου να καλυφθούν οι κενές θέσεις», διευκρινίζει η διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκιδικής, Λαμπρινή Στεφανίδου. «Οι περισσότερες ελλείψεις αφορούν στο Διοικητικό και Τεχνικό προσωπικό, ενώ το μεγαλύτερο πρόβλημα υπάρχει στον αξονικό τομογράφο. Έχει εγκριθεί μία θέση η οποία όμως δεν έχει καλυφθεί, ώστε να εξυπηρετούνται τα περιστατικά», συμπληρώνει.

Την ίδια ώρα οι μετακινήσεις γιατρών και προσωπικού δε φαίνεται να λειτουργούν υπέρ του Νοσοκομείου Χαλκιδικής. «Οι καλυμμένες θέσεις δεν είναι ο πραγματικός αριθμός. Οι εργαζόμενοι είναι λιγότεροι γιατί μπορεί να γίνονται μετακινήσεις από το Νοσοκομείο Πολυγύρου σε κάποιο άλλο νοσοκομείο. Γενικότερα, οι μετακινήσεις δε λειτουργούν υπέρ μας. Ουσιαστικά, φεύγουν άτομα από εμάς», διευκρινίζει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων.

Σε ότι αφορά στις λύσεις που προτείνονται για την κάλυψη των κενών θέσεων, η διοικήτρια του νοσοκομείου τονίζει, «Αξιοποιούμε όλες τις δυνατότητες, εξαντλώντας κάθε περιθώριο. Εξετάζουμε ακόμη και όσα προσφέρει η πρόσφατη νομοθεσία για την πρόσληψη γιατρών με μπλοκάκι». Σχετικά με το θέμα ο κ. Παπαγρηγορίου σχολιάζει ότι πρόκειται για αστείες τακτικές. «Η μόνη λύση που έχει βρεθεί ουσιαστικά αυτή τη στιγμή είναι εργαζόμενοι με μπλοκάκια κάποιες μέρες του μήνα. Πάμε σε μορφές εργασίας αστείου τύπου για τον χώρο της Υγείας, είναι πασαλείμματα κυριολεκτικά. Έχουμε ουσιαστικά δανεικούς εργαζόμενους», συμπληρώνει ο ίδιος. Σε παρόμοιο κλίμα κυμαίνονται και οι δηλώσεις της Προέδρου της ‘Ένωσης Ιατρών ΕΣΥ Χαλκιδικής, Ναταλίας Κεσίδου, η οποία υπογραμμίζει ότι οι προσωρινές λύσεις, μετά από 8 χρόνια, έχουν πάψει να είναι προσωρινές. «Παλεύουμε να μην κλείσουμε κλινικές με αυτούς τους τρόπους. Για να πούμε ότι σταθεροποιηθήκαμε και είμαστε εντάξει, αυτό μπορούμε να το πετύχουμε μόνο με την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Όσες είναι οι κενές θέσεις, ακριβώς τόσες προσλήψεις πρέπει να γίνουν», προσθέτει χαρακτηριστικά.

Η κ.Κεσίδου τονίζει την αναγκαιότητα μόνιμων και ουσιαστικών λύσεων και βελτιώσεων στον χώρο της Υγείας καθώς, όπως λέει, η υπάρχουσα κατάσταση επηρεάζει ακόμη και την παροχή υπηρεσιών προς τους ασθενείς. «Σίγουρα όλο αυτό έχει αντίκτυπο στην ποιότητα παροχής των υπηρεσιών μας. Ένας γιατρός κουρασμένος, εξαντλημένος, δε μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του ποιοτικά, ό, τι και να λέμε. Αν ένας γιατρός καλείται να καλύψει τις ανάγκες που θα έπρεπε να καλύπτουν δύο γιατροί, καταλαβαίνετε τι σημαίνει», σχολιάζει η ίδια.

Κέντρα Υγεία: Δεν υπάρχει ποτέ ενίσχυση ενόψει καλοκαιριού

Τραγική είναι η κατάσταση και στην πρωτοβάθμια Υγεία των δομών της Χαλκιδικής. Τα Κέντρα Υγείας του νομού αδυνατούν να εξυπηρετήσουν ακόμη και τους μόνιμους κατοίκους της περιοχής. «Δεν υπάρχει ποτέ ενίσχυση ενόψει καλοκαιριού. Το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που καλείται να εξυπηρετήσει τον πληθυσμό της Χαλκιδικής, είναι ακριβώς το ίδιο που εξυπηρετεί και την τουριστική σεζόν. Σκεφτείτε ότι αν υπάρχουν ελλείψεις ακόμη και για το μόνιμο πληθυσμό, πόσο πολύ επιδεινώνονται στην τουριστική σεζόν», περιγράφει η πρόεδρος των Ιατρών.

Τη δραματική εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στα Κέντρα Υγείας Χαλκιδικής αποκαλύπτει και η πρόσφατη έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ, με τον πρόεδρο Μιχάλη Γιαννάκο να δηλώνει ότι τα ΚΥ σήμερα δεν είναι σε θέση να καλύψουν ούτε τις βασικές ανάγκες. «Στα Μουδανιά, λόγω έλλειψης προσωπικού και υλικών στο Κέντρο Υγείας, γίνονται ακτινογραφίες αλλά για διάγνωση οι ασθενείς πρέπει να πηγαίνουν σε ιδιώτη γιατρό. Επιπλέον, το προσωπικό με δικά του χρήματα αντικαθιστά λάμπες, βρύσες κλπ», τονίζει ο κ.Γιαννάκος.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, παρόμοια είναι η κατάσταση και στα υπόλοιπα Κέντρα Υγείας του νομού. «Στο Κ.Υ του Αγ. Νικολάου υπάρχει μεγάλη έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού και φύλαξης. Δεν υπάρχουν παιδίατρος, αντιδραστήρια για το μικροβιολογικό, υλικά. Το πλήρωμα ασθενοφόρου δεν καλύπτει τις βάρδιες», αναφέρει ο ίδιος, συμπληρώνοντας, «στο Παλαιοχώρι υπάρχει το σημαντικό θέμα της έλλειψης φύλαξης. Η φύλαξη στην περιοχή είναι σημαντική παράλειψη, ειδικά με τα επεισόδια της περιοχής σχετικά με τα μεταλλεία χρυσού. Ακόμη, στο πλήρωμα ασθενοφόρου υπάρχει ένας υπάλληλος, παιδίατρος δεν υπάρχει, χειρίστρια ακτινολογικού επίσης δεν υπάρχει για και αυτό δε λειτουργεί το ακτινολογικό».

ΕΚΑΒ: Η έλλειψη ασθενοφόρων μπορεί να στοιχίσει ακόμη και ανθρώπινες ζωές

Χωρίς 24ωρη κάλυψη από ασθενοφόρα παραμένει η Χαλκιδική και κατά τους θερινούς μήνες, παρά τις προσπάθειες του ΕΚΑΒ να καλύψει τα κενά. Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης Ιατρών, θα έπρεπε να υπάρχουν τουλάχιστον 5 πληρώματα σε κάθε βάρδια προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες του νομού. Ωστόσο, η πραγματικότητα φαίνεται να απέχει πολύ από αυτήν την προσδοκία. «Οχήματα υπάρχουν αλλά δεν υπάρχει το προσωπικό. Έγιναν προσπάθειες από το κέντρο του ΕΚΑΒ, οι ανάγκες όμως δεν καλύπτονται», υπογραμμίζει η κ.Κεσίδου.

Σχετικά με την κατάσταση στο ΕΚΑΒ Χαλκιδικής, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ προειδοποιεί πως η έλλειψη ασθενοφόρων μπορεί να στοιχίσει ακόμη και ανθρώπινες ζωές. «Το κυριότερο πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν ασθενοφόρα με αποτέλεσμα να βγαίνουν 2-3 ασθενοφόρα σε όλη τη Χαλκιδική σε κάθε βάρδια, τα οποία φυσικά και δεν επαρκούν. Οι διακομιδές γίνονται στη Θεσσαλονίκη και είναι μεγάλες οι αποστάσεις με αποτέλεσμα πρακτικά να έχουμε απώλειες ανθρώπινων ζωών. Η διοίκηση του ΕΚΑΒ στηρίχθηκε στις εθελοντικές μετατάξεις αλλά αυτό δεν είχε αποτέλεσμα», καταλήγει ο ίδιος.

To ρεπορτάζ δημοσιεύθηκε στο φύλλο της Karfitsa #721

Δημοσιεύτηκε 6/7/2018

Πηγή: karfitsa.gr

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews