ΕΙΔΗΣΕΙΣ

9/8/18

Ηγουμενίτσα: Σωτήρια η επέμβαση των Εκαβιτών... σε παρ' ολίγον πνιγμό ηλικιωμένης - Συμβουλές για ασφαλή κολύμβηση
Πέμπτη, 9 Αυγούστου 2018
EKABNews

Ηγουμενίτσα:Σωτήρια Η Επέμβαση Των Εκαβιτών ...Σε Παρ' Ολίγον Πνιγμό Ηλικιωμένης
epirus-tv-news.gr

Η αμεσότητα  των διασωστών του ΕΚΑΒ  αποδείχθηκε σωτήρια για   ηλικιωμένη  που λίγο έλειψε να χάσει τη ζωή της στη θάλασσα χθες το απόγευμα.
Οπως μεταδίδει απο την Ηγουμενίτσα το thespro.gr η  γυναίκα  που βρίσκονταν στην παραλία Μακρυγιάλι  Δρεπάνου μαζί με τον σύζυγό της για το απογευματινό τους μπάνιο, εντοπίστηκε μέσα στη θάλασσα χωρίς τις αισθήσεις της.
Στην παραλία σήμανε συναγερμός ,ενώ άμεσα κλήθηκε το ΕΚΑΒ.
Οι διασώστες χάρη στον επαγγελματισμό τους και την πολυετή  εμπειρία τους κατάφεραν να επαναφέρουν την ηλικιωμένη στη ζωή σκορπίζοντας χαμόγελα ανακούφισης πρωτίστως στον σύζυγό της αλλά και όλους όσοι βρίσκονταν εκείνη την ώρα στην παραλία.
Στη  συνέχεια   διακομίσθηκε   εκτός κινδύνου στο νοσοκομείο Φιλιατών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ίδιο ακριβώς σημείο πριν απο λίγα 24ωρα έχασε  τη ζωή της μια 71χρονη.

Η Πανελλήνια Σχολή Ναυαγοσωστικής συμβουλεύει για ασφαλή κολύμβηση :

1.    Μην απομακρύνεστε κολυμπώντας από την ακτή όταν μάλιστα δεν γνωρίζετε καλό κολύμπι. Σκεφθείτε την επιστροφή που είναι περισσότερο κουραστική. Στις οργανωμένες παραλίες μην κολυμπάτε εκτός της Ζώνης Παρακολούθησης η οποία οριοθετείται από κόκκινες σημαδούρες πέρα απ' τις οποίες επετρέπεται να κυκλοφορούν τα ταχύπλοα σκάφη.
2.    Μην κολυμπάτε μόνοι ή τη νύχτα όταν δεν έχετε οπτική επαφή με τον σύντροφο σας κολυμβητή.
3.    Ποτέ μην κολυμπάτε με γεμάτο στομάχι. Μην μπαίνετε στο νερό αν δεν έχουν περάσει τουλάχιστον 3 ώρες απ' τη στιγμή που καταναλώσατε το τελευταίο γεύμα σας. Από την άλλη όμως αποφεύγετε να μπαίνετε στο νερό αν είστε τελείως νηστικοί γιατί απ' το σώμα σας θα λείπουν σημαντικές πηγές ενέργειας οι οποίες βοηθούν να ανταπεξέλθετε στις φυσικές επιβαρύνσεις που υπάρχουν κατά την παραμονή σας στη θάλασσα.
4.    Πριν κολυμπήσετε μην πίνετε οινοπνευματώδη ποτά.
5.    Αποφεύγετε τις βουτιές σε περιοχές που δε ξέρετε το βάθος ή τη διαμόρφωση του βυθού.
6.    Λαμβάνετε πολύ σοβαρά υπόψη τις υποδείξεις των προειδοποιητικών πινακίδων.
7.    Πάντοτε βγαίνετε στην ξηρά όταν υψωθεί Κόκκινη Σημαία κινδύνου από τους Ναυαγοσώστες είτε τα κύματα/ρεύματα έχουν γίνει πολύ επικίνδυνα είτε υπάρχει ρύπανση της θάλασσας είτε κινδυνεύετε από κάτι άλλο.
8.    Αποφεύγετε το κολύμπι ή την είσοδό σας σε σηματοδοτημένες με κόκκινους μικρούς σημαντήρες διαδρόμους που τοποθετούνται για τη διακίνηση των σκαφών.
9.    Μην αφήνετε μικρά παιδιά στη θάλασσα χωρίς να τα προσέχετε.
10.    Μη μένετε πολλή ώρα στον ήλιο ιδιαίτερα στα πρώτα μπάνια γιατί υπάρχει κίνδυνος για εγκαύματα και ηλίαση.
11.    Αν κουραστείτε κολυμπώντας ή πάθετε κράμπα μη σας πιάσει πανικός. Μείνετε στην επιφάνεια σε οριζόντια θέση και ή συνεχίστε ήρεμα όταν ξεκουραστείτε ή φωνάξτε σε βοήθεια έτσι ώστε να προσελκύσετε την προσοχή των Ναυαγοσωστών.
12.    Αν αισθανθείτε ρίγος ή ζαλάδα βγείτε αμέσως από τη θάλασσα.
13.    Ποτέ μη χάνετε δυνάμεις παλεύοντας ενάντια στο ρεύμα. Μην πανικοβάλλεστε όταν το ρεύμα σας παρασύρει, πάντοτε εξοικονομείτε ενέργεια. Απλώς στρέψτε το στόμα και τη μύτη στην αντίθετη κατεύθυνση απ' αυτή που φυσά ο άνεμος και προσπαθήστε απλά να κρατηθείτε στην επιφάνεια. Εάν το ρεύμα είναι παράλληλο προς την ακτή κολυμπάτε μαζί του πλησιάζοντας την παραλία υπό γωνία. Σύντομα θα έρθει βοήθεια.
14.    Αν αντιληφθείτε κολυμβητή να ζητάει βοήθεια:
     α) αν δεν γνωρίζετε κολύμπι καλέστε κι εσείς σε βοήθεια
     β) αν γνωρίζετε κολύμπι αλλά δεν έχετε γνώσεις Ναυαγοσωστικής:
               Πετάξτε στον πνιγόμενο ένα σωσίβιο, ένα σχοινί, κουπί αν δεν είναι απολύτως αναγκαίο να πέσετε στο νερό
               Αν βουτήξετε κολυμπήστε με το κεφάλι έξω απ' το νερό για να είστε συνεχώς σε οπτική επαφή με τον πνιγόμενο.
            • Προσεγγίστε το πνιγόμενο από πίσω για ν' αποφύγετε τη « θανάσιμη περίπτυξη»  Ο πνιγόμενος θα σας δει σαν σανίδα σωτηρίας και αν τον πλησιάσετε από μπροστά διατρέχετε θανάσιμο κίνδυνο.
               Ρυμουλκήστε τον πνιγόμενο προς τα έξω απ' τα μαλλιά, το σαγόνι ή τις μασχάλες.
               Μόλις τον βγάλετε στην ξηρά καλέστε ασθενοφόρο και αν γνωρίζετε Πρώτες Βοήθειες ξεκινήστε αμέσως τεχνητή αναπνοή και μαλάξεις.
φωτο thespro.gr


 

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews