ΕΙΔΗΣΕΙΣ

1/8/18

Καταγγελία-Απρόκλητη επίθεση σε διασώστρια του ΕΚΑΒ από νοσοκομειακό ιατρόΤετάρτη, 1 Αυγούστου 2018
EKABNews


Αθήνα 1-8-2018
Αρ. πρωτ. 235

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

ΘΕΜΑ: Απρόκλητη επίθεση σε διασώστρια του ΕΚΑΒ από νοσοκομειακό ιατρό

Με αφορμή την νέα απρόκλητη σωματική και λεκτική επίθεση που δέχθηκε πλήρωμα του ΕΚΑΒ Αθήνας (διασώστρια) κατά την διάρκεια επείγουσας διακομιδής περιστατικού στις 31/7/2018, το οποίο έρχεται να προστεθεί στις συνεχιζόμενες επιθέσεις, προπηλακισμούς και απειλές σε συναδέλφους του ΕΚΑΒ, το διοικητικό συμβούλιο του σωματείου, καταγγέλλει για μια ακόμη φορά τέτοιες απαράδεκτες συμπεριφορές.

Είναι γνωστό ότι αποτελούμε θύματα απρόκλητων επιθέσεων κατά την εκτέλεση των καθηκόντων μας. Για τον λόγο αυτό το σωματείο έχει κάνει όλες τις νόμιμες ενέργειες για την αποτροπή τους.
Είναι πρωτοφανές όμως το γεγονός ότι ο δράστης της απρόκλητης επίθεσης αυτή την φορά είναι εφημερεύων νοσοκομειακός ιατρός του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών.
Είναι δε αδιανόητο και ξεπερνάει τα όρια κάθε φαντασίας, η απρόκλητη αυτή επίθεση στην διασώστρια του ΕΚΑΒ να γίνεται από τον ιατρό του ΠΓΝ ΑΤΙΚΟΝ κατά την παράδοση επείγοντος περιστατικού (καρδιολογικό περιστατικό το οποίο εισήλθε στο ιατρείο κατά προτεραιότητα με την συνοδεία ιατρού Επιμελητή του Παθολογικού Τμήματος των ΤΕΠ).

Το σωματείο θα προβεί  σε όλες τις νόμιμες ενέργειες: 1) Αναφορές σε Διοίκηση ΕΚΑΒ, Διοίκηση ΠΓΝ ΑΤΤΙΚΟΝ, Υπουργούς Υγείας, 2η ΥΠΕ, 2) Αναφορά στον Εισαγγελέα για έκθεση 3) Θα στηρίξει Μηνυτήρια Αναφορά κατά του ειδικευόμενου ιατρού της Β΄ Πανεπιστημιακής  Κλινικής του ΠΓΝ ΑΤΤΙΚΟΝ και 4) Νέα Εξώδικη διαμαρτυρία, πρόσκληση και δήλωση για την εφαρμογή των υπουργικών αποφάσεων για την διαχείριση των επειγόντων περιστατικών (παραλαβή των ασθενών) που διακομίζονται από το ΕΚΑΒ στα νοσοκομεία.

Απαιτούμε για μια ακόμη φορά να ληφθούν τα αναγκαία άμεσα μέτρα για την προστασία της ασφάλειάς μας. Ζητάμε:
 • Να δοθούν οι δέουσες εντολές-οδηγίες από την πολιτεία για την πρόληψη και αποτροπή παρόμοιων περιστατικών.
 • Να υλοποιηθεί άμεσα η πρόταση νομοθετικών μέτρων για την πρόληψη της άσκησης βίας κατά υπαλλήλων του ΕΚΑΒ (Διασωστών και Ιατρών) κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Το Σωματείο έχει καταθέσει πρόταση στους συναρμόδιους Υπουργούς από τις 19/12/2017.


ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                              Ο Γ. Γραμματέας

Μαθιόπουλος Γεώργιος                              Κιτσόπουλος Αλέξης


Κοινοποίηση: ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Π.Γ.Ν. "ΑΤΤΙΚΟΝ"Πηγή: somatioekab166.gr
About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

2 σχόλια :

 1. Σχετικά με την καταγγελία του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ στην ιστοσελία ekabniews.gr, ως άμεσα θιγόμενος, αναφέρω τα εξής:
  (1) Η αντίδρασή μου στη συμπεριφορά του πληρώματος του ΕΚΑΒ δεν ήταν απρόκλητη. Το πλήρωμα του ΕΚΑΒ διέπραξε δύο σοβαρά λάθη: Πρώτον παρέκαμψε τη Διαλογή των ΤΕΠ, η οποία είναι αρμόδια για την αξιολόγηση του περιστατικού και την περαιτέρω διαχειρισή του από πλευράς Τμήματος Επειγόντων (ΤΕΠ) ανάλογα με τη βαρύτητά του. Δεύτερον, ενώ έβαλε κατά την κρίση του στο Καρδιολογικό ΤΕΠ το περιστατικό, δεν περίμενε να το αξιολογήσω ούτως ώστε να διαπιστώσω αν όντως ανέφερε ο ασθενής συμπτώματα συμβατά με καρδιολογικό πρόβλημα. Δεν περίμενε ούτε καν να κάνω ηλεκτροκαρδιογράφημα, πράγμα το οποίο σε περίπτωση ασθενούς με αναφερόμενο θωρακικό άλγος είναι άμεση προτεραιότητα ούτως ώστε να διαπιστωθεί αν ο ασθενής πάσχει από οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου με ανάσπαση του διαστήματος ST (STEMI) ή όχι. Να σημειωθεί ότι Επιμελητής του Παθολογικού ΤΕΠ που αναφέρεται στο δημοσίευμα, μπορεί να υπέδειξε να παραπεμθεί το περιστατικό στο Καρδιολογικό ΤΕΠ, αλλά ούτε παρέλαβε το περιστατικό, ούτε θα ήταν ο άμεσα υπέυθυνος για τη διαχείριση του περιστατικού από τι στιγμή που θα το αναλάμβαναν οι καρδιολόγοι. Ο υπεύθυνος για τη διαχείριση του περιστατικού θα ήμουν εγώ, οπότε το θεωρώ αυτονόητο να αξιολογώ άμεσα τον ασθενή που θα αναλάβω από εκεί και πέρα και την φροντίδα του.
  (2) Δεν υπήρξε ποτέ σωματική επίθεση. Μία τέτοια κατηγορία τη θεωρώ άκρως σοβαρή, την εκλαμβάνω ως συκοφαντική δυσφήμιση και επιφυλάσσομαι παντός νομίμου δικαιώματος. Άλλωστε υπήρχαν στο χώρο ως μάρτυρες για να διαβεβαιώσουν ότι δεν υπήρξε ποτέ σωματική επίθεση, ο ασθενής που μετέφερε το ΕΚΑΒ και βρισκόταν στο φορείο ανάμεσα σε εμένα και το προσωπικό του ΕΚΑΒ, η ασθενής την οποία εξέταζα τη στιγμή που μπήκε το ΕΚΑΒ και αναγκάστηκα να διακόψω την εξέτασή της και μία συνάδελφος ιατρός, που ήλθε από το χώρο της ανάνηψης για να δει τι συνέβη.
  (3) Δεν υπήρξε φραστική επίθεση. Δεν ειπώθηκαν ποτέ μειωτικοί χαρακτηρισμοί προς το προσωπικό του ΕΚΑΒ. Μπορεί η συζήτηση να εκτυλίχθηκε σε υψηλούς τόνους, αλλά δεν ειπώθηκαν βρισιές ή άλλες προσβολές ούτε από εμένα ούτε και από το πλήρωμα του ΕΚΑΒ. Συγκεκριμένα, αυτό που συνέβη ήταν ότι δεν προχώρησα στην παραλαβή του περιστατικού πριν το εκτιμήσω με την επακόλουθη αντίδραση του ΕΚΑΒ («Πρέπει να παραλάβεις το περιστατικό, δεν περιμένω, πρέπει να φύγω»). Η όλη εκτίμηση του περιστατικού, δηλαδή να ρωτήσω τον ασθενή τι συμπτώματα είχε και να κάνω ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα δεν θα υπερέβαινε σε διάρκεια το ένα με δύο λεπτά. Παρ’ όλα αυτά, το προσωπικό του ΕΚΑΒ, επιδεικνύοντας μια συμπεριφορά εντελώς αντιδεοντολογική και προσβλητική μπορώ να πω για τον ίδιο τον ασθενή, ούτε για αυτό το ένα λεπτό δεν είχε υπομονή να περιμένει.
  Θα συνιστούσα, πριν προβείτε σε οποιασδήποτε νομικής φύσεως ενέργεια, αφού ηρεμήσουν τα πνεύματα, να ξαναρωτήσετε τη συνάδελφο τι ακριβώς συνέβη για να μην προβαίνετε σε αβάσιμες κατηγορίες.
  Η βάρδια μου στα ΤΕΠ στις 31/07/18 ήταν η τελευταία. Οφείλω να αναγνωρίσω ότι στα τέσσερα χρόνια ειδικότητάς μου στο ΑΤΤΙΚΟ Νοσοκομείο, ήλθα σε επαφή και συνεργάστηκα με εξαίρετους συναδέλφους του ΕΚΑΒ. Οφείλω επίσης να ομολογήσω ότι ιδιαίτερα το προσωπικό που εργάζεται στο Λεκανοπέδιο Αττικής έχει υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης. Ευτυχώς συμπεριφορές συναδέλφων όπως η προχθεσινή είναι η εξαίρεση στον κανόνα.
  Ποτέ ως ιατρός των ΤΕΠ δεν αρνήθηκα περιστατικό του ΕΚΑΒ όταν είχε περάσει πρώτα από τη Διαλογή των ΤΕΠ και η Διαλογή το είχε παραπέμψει στο Καρδιολογικό ΤΕΠ. Για όλα τα άλλα περιστατικά το θεωρούσα υποχρέωσή μου πρώτα να τα εξετάζω, γιατί πολλές φορές δεν είχαν καρδιολογικό πρόβλημα (πχ. εμπύρετος συνδρομή) ή η κατάστασή τους μπορεί να έχριζε άμεσης μεταφοράς στο χώρο της ανάνηψης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αυτά που προαναφέρει ο παραπάνω "ιατρός"δεν έχουν ουδεμιά σχέση με την πραγματικοτητα.Εαν έχει τα κότσια ο "παντελονατος" να βγει και να πει τι συνέβη πραγματικά,δεν έχει την στοιχειώδη ντροπή και εκθέτει άλλους για να βγει λάδι αυτός,ακόμα και τον συντονιστή του τ.ε.π. που είναι λαμπρός άνθρωπος και λαμπρός επιστημον.δεν αναφέρω το όνομα του για ευνοήτους λογους.Κριμα την επιστήμη που σπούδασε....

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews