ΕΙΔΗΣΕΙΣ

18/8/18

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟΥ - ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ
Σάββατο, 18 Αυγούστου 2018
EKABNews

1. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟΥ - ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ

Οι ακρογωνιαίοι λίθοι της αντιμετώπισης μιας μαζικής καταστροφής είναι η διοίκηση και ο έλεγχος.

Διοίκηση είναι η κάθετη γραμμή εξουσίας σε κάθε υπηρεσία που αντιμετωπίζει και υποστηρίζει επείγοντα - κρίσιμα γεγονότα.

Σε κάθε υπηρεσία ένα άτομο είναι επικεφαλής και δίνει τις εντολές και ένα άτομο έχει τον γενικό έλεγχο εφαρμογής των εντολών.

ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Οι υπηρεσίες που εμπλέκονται στην επιχείρηση διάσωσης και τη διαδικασία αντιμετώπισης της κατάστασης μιας μαζικής καταστροφής είναι κυρίως τέσσερις: Αστυνομία, Πυροσβεστική, ΕΚΑΒ - Νοσοκομεία, Πολιτικές Αρχές.

Κάθε υπηρεσία στον τόπο του συμβάντος θα έχει έναν διοικητή, ο οποίος αναγνωρίζεται από διακριτή χρωματική περιβολή με εγγεγραμμένη, εμπροσθεν και όπισθεν της αποστολής του, π.χ.
<< Διοικητής Πυροσβεστικής - κόκκινο και άσπρο>>, <<Επικεφαλής ΕΚΑΒ - πράσινο και άσπρο>>, << Επικεφαλής Ιατρικής Ομάδας - πράσιμο και άσπρο>>.

Οι δύο τελευταίοι, αν και έχουν διακριτούς ρόλους, οφείλουν να συνεργάζονται προς αποφυγήν διπλών ή αντιφατικών εντολών, καθώς και για τη λήψη αποφάσεων.

ΕΛΕΓΧΟΣ

Στον τόπο του συμβάντος μια υπηρεσία θα έχει τη συνολική ευθύνη για τον αποτελεσματικό συντονισμό των ενεργειών και θα διευκολύνει τις άλλες υπηρεσίες διάσωσης εξασφαλίζοντας την μεταξύ των στενή επικοινωνία και συνεργασία.


Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η υπηρεσία που αναλαμβάνει τον γενικό έλεγχο είναι συνήθως η Αστυνομία, εκτός κι αν ο τύπος του συμβάντος υπαγορεύει άλλη υπηρεσία π.χ. στην περίπτωση της εκτεταμένης φωτιάς αναλαμβάνει τον έλεγχο η Πυροσβεστική.

ΖΩΝΕΣ

Σημείο κλειδί στον συντονισμό των υπηρεσιών διάσωσης αποτελεί η μετακίνησή τους από και προς την περιοχή του συμβάντος.

Έτσι, η περιοχή γύρω από το συμβάν, για λόγους που έχουν σχέση τόσο με την ασφάλεια των υπηρεσιών διάσωσης και του τοπικού πληθυσμού όσο και με τη διευκόλυνση του έργου των σωστικών συνεργείων οριοθετείται, συνήθως από την Αστυνομία, μια <<εσωτερική ζώνη>> και μια <<εξωτερική ζώνη>>.

Το μέγεθος και η έκταση των περιοχών που οριοθετούνται από τις ζώνες αυτές, καθώς και ο έλεγχος της διακίνησης διαμέσου αυτών, εξαρτάται από τη φύση του συμβάντος.

Η <<εσωτερική ζώνη>> (''inner cordon'') δεν είναι πάντα ξεκάθαρη, εκτός κι αν υπάρχει συγκεκριμένος κίνδυνος ή έγκλημα που επιβάλλει να ''μαρκαριστεί'' με ταινία, ειδική σήμανση ή κλείσιμο δρόμων, ώστε να επιτρέπεται η δίοδος μόνο εξουσιοδοτημένου προσωπικού.
ΕΠΙΠΕΔΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Η άσκηση αποτελεσματικού ελέγχου από τις υπηρεσίες διάσωσης απαιτεί διάφορα επίπεδα διοίκησης.

Σε γενικές γραμμές, το χρυσό (Gold) επίπεδο θέτει στόχους. το ασημένιο (Silver) επίπεδο επεξεργάζεται τις διαδικασίες πραγματοποίησης των στόχων και το χάλκινο (Bronze) επίπεδο παράγει το έργο για την επίτευξη των στόχων.
Στρατηγικό / Χρυσό Επίπεδο

Το Στρατηγικό (χρυσό) επίπεδο αναφέρεται στα στρατηγικά ζητήματα που αφορούν στην πολιτική που θα ακολουθηθεί, στις προτεραιότητες που θα τεθούν και γενικά στο σχεδιασμό, με στόχο την επιστροφή στην κατάσταση της κανονικότητας εφόσον το κρίσιμο σύμβαμα τεθεί υπό έλεγχο.

Συνήθως υπάρχει μια υπηρεσία στο χρυσό επίπεδο διοίκησης (Αστυνομία), εκτός κι αν το σύμβαμα ξεπερνά τα σύνορα της αστυνομικής δύναμης ή της επικράτειας, οπότε υπάρχει ανάγκη πολύ-υπηρεσιακού χρυσού επιπέδου ή ακόμα και εθνικού συντονισμού (<<πλατινένιο επίπεδο>>).

Τακτικό / Ασημένιο Επίπεδο

Η Ασημένια / Τακτική περιοχή αντιστοιχεί στην εξωτερική ζώνη που περικλείει την περιοχή ευθύνης των διοικητών του συμβάντος, οι οποίοι συντονίζουν τις ενέργειες κατανέμοντας τους απαραίτητους πόρους για την πραγματοποίηση των επιχειρήσεων.
Τα οχήματα διοίκησης των υπηρεσιών διάσωσης βρίσκονται στο ίδιο σημείο στο σκηνικό του συμβάντος και συνιστούν τον Ασημένιο Έλεγχο.

Επιχειρησιακό / Χάλκινο Επίπεδο

Η υπηρεσιακή ή χάλκινη περιοχή εντοπίζεται συνήθως στην περιοχή του συμβάντος. Σε κάθε Ασημένια περιοχή μπορεί να υπάρχει οποιοσδήποτε αριθμός Χάλκινων περιοχών ή τομέων.
Κάθε τομέας εστιάζει σε μια δραστηριότητα - επιχείρηση και μπορεί να έχει το δικό του διοικητή.

Η ΑΛΥΣΙΔΑ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Η αποτελεσματικότητα της διοίκησης και του ελέγχου απαιτεί καλή επικοινωνία τόσο καθέτως όσο και οριζοντίως, δηλαδή, τόσο εντός των υπηρεσιών διάσωσης όσο και μεταξύ των.
Έτσι, θα πρέπει να υπάρχει μια ξεκάθαρη αλυσίδα επικοινωνίας σε κάθε υπηρεσία διάσωσης στον τόπο του συμβάντος και αντίστροφα, αλλά και μεταξύ των υπηρεσιακών διοικητών, ώστε να διατηρείται η πειθαρχία και να μην χάνεται οποιαδήποτε έκκληση για βοήθεια.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟΥ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ....

Επιμέλεια
Παναγιώτης Σπανός
Διασώστης ΕΚΑΒ Ρόδου

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ
About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

2 σχόλια :

  1. COMMAND & CONTROL επι ....το ελληνικοτερον !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. εσυ εχεις μιας και μας αναφέρεις ξθεπατικουρα από βιβλιογραφιες σε μαζικκη καταστροφή ; ειτε ειναικ σεισμος που είναι ότι χειροτερο ειτε πλημμυρα ειτε φωτια ειτε σε εκρηξη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews