ΕΙΔΗΣΕΙΣ

28/8/18

Στην «εντατική» το ΕΚΑΒ σε Κέρκυρα & Παξούς
Τρίτη, 28 Αυγούστου 2018
EKABNews

Στην «εντατική» το ΕΚΑΒ σε Κέρκυρα & Παξούς
kerkyrasimera.gr

Η πραγματική δύναμη του ΕΚΑΒ επαρκεί για την στελέχωση μόλις 2 ασθενοφόρων στο νησί της Κέρκυρας, αντί για πέντε που χρειάζονται προκειμένου οι διακομιδές να γίνονται με ασφάλεια λόγω της μεγάλης έκτασης του νησιού, του μεγάλου πληθυσμού και του πλήθους των τουριστών που το επισκέπτονται.

Την διαπίστωση αυτή, που είχε κάνει πρόσφατα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων επανέλαβε χθες ο πρόεδρος της Μιχάλης Γιαννάκος, μιλώντας στην ΕΡΤ Κέρκυρας. Παράλληλα επισήμανε  ότι στους Παξούς υπάρχει Κέντρο Υγείας χωρίς οδηγούς. Ο ίδιος τόνισε ότι σύμφωνα με το Σωματείο Εργαζομένων ΕΚΑΒ Κέρκυρας χρειάζονται επιπλέον 15 άτομα προσωπικό και η ίδρυση Τομέων στη νότια και βόρεια Κέρκυρα ώστε να μη χάνεται πολύτιμος χρόνος στα επείγοντα περιστατικά. Ο κος Γιαννάκος δήλωσε επίσης ότι είναι σύνηθες το φαινόμενο οι εργαζόμενοι στο τηλεφωνικό κέντρο του ΕΚΑΒ να μην γνωρίζουν καλά την περιοχή και να γίνονται λάθη αφού ούτε ενημερωτικά σεμινάρια δεν έχουν γίνει. Ενώ ανάφερε πως  σε όλη την Ελλάδα δημιουργούνται νέα προβλήματα και από την αναδιοργάνωση των τηλεφωνικών κέντρων του ΕΚΑΒ όπως για παράδειγμα τη μεταφορά του κέντρου από την Κέρκυρα στα Γιάννενα

Ιδιωτικά ασθενοφόρα
«Οι Διοικούντες του ΕΚΑΒ για να επιλύσουν το μείζον ζήτημα των διακομιδών επειγόντων περιστατικών και του συνόλου των δευτερογενών διακομιδών, ανάρτησαν κατάλογο εντός του ΕΚΑΒ με ιδιωτικά Ασθενοφόρα τα οποία στέλνουν στους ασθενείς όταν λαμβάνουν κλήση για διακομιδή» είχε καταγγείλει πριν από ενάμιση μήνα με ανακοίνωση της, η ΠΟΕΔΗΝ, επισημαίνοντας πως πρόκειται για «άκρως παράνομη πράξη με τη συνέργεια της Διοίκησης του ΕΚΑΒ». Μάλιστα είχε κοινοποιήσει έγγραφα, όπου  παρέχονται οδηγίες στον εκάστοτε τηλεφωνητή – διαβιβαστή του ΕΚΑΒ για συνεργασία με ασθενοφόρα ιδιωτικών κλινικών   «Έχουμε αναδείξει πολλές φορές το θέμα των ιδιωτικών ασθενοφόρων. Οι ιδιώτες εκμεταλλευόμενοι την αδυναμία του ΕΚΑΒ να αντεπεξέλθει στις δευτερογενείς διακομιδές, αναζητούν πελατεία στα Νοσοκομεία. Οι πολίτες για να εξυπηρετηθούν βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Ρητώς όμως αναφέρεται στους νόμους ότι οι διακομιδές γίνονται χωρίς κόμιστρο» είχε αναφέρει τότε, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ  Μιχάλης Γιαννάκος. Τα έγγραφα που είχε  κοινοποιήσει  η Ομοσπονδία αποδεικνύουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Κέρκυρα η οποία υπάγεται στο Παράρτημα ΕΚΑΒ Ιωαννίνων: με εσωτερικά έγγραφα παρέχονται οδηγίες στον εκάστοτε τηλεφωνητή – διαβιβαστή του ΕΚΑΒ για συνεργασία με ασθενοφόρα ιδιωτικών κλινικών και ιδιώτες ιατρούς, για την αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών λόγω έλλειψης ασθενοφόρου στην Κέρκυρα.

Τραγική η κατάσταση

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ: Η Οδύσσεια ασθενών αλλά και πολιτών στα νησιά αρχίζει από τη στιγμή που καλούν το «166» για διακομιδή σε Νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας, που διαπιστώνουν ότι είναι αδύνατον να έρθει ασθενοφόρο, είτε λόγω έλλειψης ασθενοφόρου, είτε λόγω έλλειψης βάρδιας. Οι αεροδιακομιδές ή διακομιδές ακτοπλοϊκώς σε μεγάλα νοσοκομεία είναι ο κανόνας. Η συνοδεία γιατρού σε πολλές περιπτώσεις είναι πολυτέλεια. Έως την ώρα της επιβίβασης στο ταχύπλοο ή το πλοίο της γραμμής μεσολαβούν ατελείωτες ώρες που πολλές φορές καθίστανται μοιραίες. Χρόνος πολύτιμος χάνεται και στα νησιά που διαθέτουν ελικοδρόμιο.  Σε νησιά που δεν υπάρχει σταθμός ΕΚΑΒ ή ασθενοφόρο στη βάρδια το τηλέφωνο για την διακομιδή των ασθενών (166) χτυπά στα επείγοντα του νοσοκομείου. Η απάντηση που λαμβάνουν οι συγγενείς ή οι συνοδοί από τους νοσηλευτές των ΤΕΠ είναι να απευθυνθούν στην Αστυνομία ή στο Δήμο για την διακομιδή, εφόσον δεν διαθέτουν δικό τους μεταφορικό μέσο.

Η κατάσταση του ΕΚΑΒ στα Ιόνια νησιά (σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ)

ΚΕΡΚΥΡΑ: Σύμφωνα με το Σωματείο Εργαζομένων ΕΚΑΒ Κέρκυρας χρειάζονται τουλάχιστον 15 άτομα προσωπικό και η ίδρυση Τομέων στη Νότια Κέρκυρα (Λευκίμμη) και στη Βόρειο Κέρκυρα ώστε να μη χρειάζεται τουλάχιστον μία ώρα μέχρι να πάει το ΕΚΑΒ σε αυτές τις περιοχές και να χάνεται πολύτιμος χρόνος στα επείγοντα περιστατικά.

ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ: Υπάρχουν 20 διασώστες. Η ενίσχυση του Τομέα με άλλα δύο άτομα θα έδινε την δυνατότητα 24ωρης κάλυψης με δύο ασθενοφόρα στο Αργοστόλι και στο Ληξούρι.

ΙΘΑΚΗ: Στο Κέντρο Υγείας του νησιού υπάρχει μόνο ένας οδηγός! Υποτυπώδης η παρουσία Ασθενοφόρου.

ΛΕΥΚΑΔΑ: Υπάρχουν 12 διασώστες. Η μεγάλη τουριστική κίνηση και οι συνεχείς διακομιδές στα νοσοκομεία της Ηπείρου έχουν ως αποτέλεσμα το νησί να μένει χωρίς κανένα ασθενοφόρο πολλές βάρδιες το μήνα. Είναι επιβεβλημένη η ενδυνάμωση του Τομέα με 10 διασώστες για να υπάρχουν δύο ασθενοφόρα σε 24ωρη βάση.

ΖΑΚΥΝΘΟΣ: Υπάρχουν 13 διασώστες. Η άμεση ενδυνάμωση του Τομέα με τουλάχιστον 5 διασώστες, για να υπάρχουν δύο ασθενοφόρα πρωί και απόγευμα είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία. Ο πληθυσμός το καλοκαίρι φθάνει τους 200.000 κατοίκους. Οι διακομιδές για τα Νοσοκομεία Πάτρας και Πύργου, είναι πάρα πολλές. Ειδικά τώρα με την κατάσταση που βρίσκεται το Νοσοκομείο, με αποτέλεσμα το ένα και μοναδικό ασθενοφόρο να χάνεται από το νησί για τουλάχιστον 4 ώρες καθημερινά. Πρόσφατα έγινε διακομιδή εγκύου τσιγγάνας με το αγροτικό όχημα του τσιγγάνου και συνοδεία Αγροτικού Ιατρού που απαγορεύεται.

Πηγή: kerkyrasimera.gr

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews