ΕΙΔΗΣΕΙΣ

10/8/18

ΕΚΑΒ και Μαζικές Καταστροφές
Παρασκευή, 10 Αυγούστου 2018
EKABNews

Γράφει ο Μάριος Σφακιανάκης

ΕΚΑΒ και Μαζικές Καταστροφές

Μία λέξη που συνοδεύει τις Μαζικές Καταστροφές και τις καταστάσεις μαζικών απωλειών υγείας είναι η λέξη ΧΑΟΣ. Είναι δύσκολες και απρόβλεπτες καταστάσεις που κατά κανόνα ακυρώνουν τους όποιους σχεδιασμούς έχουν κάνει οι υπηρεσίες που πιθανόν μπορούν να εμπλακούν. Αυτόν το χαμό καλούνται να αντιμετωπίσουν και οι υπηρεσίες παροχής προνοσοκομειακής παροχής φροντίδας όπως είναι και η δικιά μας το ΕΚΑΒ.
Ανά τον κόσμο και στην Ευρώπη οι υπηρεσίες αυτές για να μπορέσουν να κερδίσουν αυτό το στοίχημα εκπαιδεύονται συνεχώς σε πιθανά σενάρια, συνεκπαιδεύονται με τις υπόλοιπες εμπλεκόμενες υπηρεσίες ορίζουν άτομα σε νευραλγικές επιχειρησιακές θέσεις με τα ανάλογα προσόντα ώστε να μπορέσουν να προσφέρουν τα μέγιστα σε τέτοιες καταστάσεις, έχουν κοινά επιχειρησιακά κέντρα ώστε οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες να έχουν άμεση επαφή και καλύτερη διαχείριση των δυνάμεων τους, έχουν ειδικές ομάδες ειδικά εκπαιδευμένες για να μπορούν να ανταποκριθούν σε ειδικές καταστάσεις με τον ανάλογο εξοπλισμό.


Στην Ελλάδα τώρα και ειδικότερα στην υπηρεσία μας η εκπαίδευση σε τέτοια συμβάντα έχει καταντήσει είδηση, μίας και ένας θεός ξέρει από πότε το ΕΚΑΒ οργάνωσε κάποια άσκηση, αρκούμαστε να συμμετέχουμε σε ασκήσεις που οργανώνουν άλλοι φορείς. Η διοίκηση του ΕΚΑΒ είναι διαχρονικά κομματικά ορισμένη χωρίς καμία γνώση του αντικείμενου του ΕΚΑΒ, την λέξη μαζικό ατύχημα και το τι σημαίνει θα πρέπει να την αναζητήσουν στο λεξικό, πώς είναι δυνατόν να περιμένουμε από τέτοια άτομα να ανταποκριθούν επιχειρησιακά σε αυτές τις ακραίες καταστάσεις; Θα μού πείτε έχουν συμβούλους… είναι αυτοί που οι ίδιοι κομματικά και πάλι έχουν επιλέξει χωρίς να ξέρουν καν το βιογραφικό τους, αλήθεια πόσοι απ αυτούς έχουν κάνει έστω και ένα σεμινάριο, έστω και μία άσκηση;
Στην Ελλάδα κάθε φορέας έχει δικό του επιχειρησιακό κέντρο… μέχρι να ενημερώσει ο ένας τον άλλο είναι πολύ αργά, παράδειγμα η εκτροπή κυκλοφορίας, θα συνέβαινε άραγε αυτό αν ο πυροσβέστης ήταν στο ίδιο επιχειρησιακό κέντρο με τον αστυνομικό τροχονόμο;
Τι θα γινόταν άραγε αν εκτός από την διοίκηση έλειπε και ο διευθυντής ιατρικών υπηρεσιών;
Το συμβάν της 23 Ιουλίου έγινε μόλις 30 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας. Αν γίνει μαζική καταστροφή οπουδήποτε αλλού στην επαρχία δεν θέλω να σκεφτώ καν τι θα ακολουθήσει.
Στο ΕΚΑΒ για αντιμετώπιση Μαζικών Καταστροφών υπάρχει το ΕΤΙΚ, ένα ειδικό τμήμα που έχει αναπτυχθεί στην Αθήνα κατά κύριο λόγο και περιστασιακά σε άλλα παραρτήματα όπως και στο Ηράκλειο. Σημαντικό κομμάτι για το ΕΚΑΒ αλλά δυστυχώς χωρίς ουσιαστικά υλικοτεχνικό εξοπλισμό, στελέχωση και εκπαίδευση ανθρώπινου δυναμικού δηλαδή χωρίς επιχειρησιακό σχεδιασμό.
Παρακολουθώντας τα ρεπορτάζ αργά το βράδυ της 23 Ιουλίου έβλεπα το ΕΚΑΒ να κάνει διακομιδές από το λιμάνι της Ραφήνας και στα σημεία που πραγματικά ο κόσμος χρειαζόταν παροχή πρώτων βοηθειών (και triage) έβλεπα ερυθροσταυρίτες και διάφορους άλλους εθελοντές να κάνουν την δουλειά που εμείς έπρεπε να κάνουμε (τουλάχιστον αυτή την εικόνα έδειχναν τα ΜΜΕ), αλλά ας υποθέσουμε ότι κάποιοι αποφάσιζαν να μπουν σε ένα καραβάκι και να πάνε εκεί στις παραλίες που ήταν στοιβαγμένος ο κόσμος να προσφέρουν πρώτες βοήθειες, αλήθεια είχαν εξοπλισμό; είχαν ατομικά μέσα προστασίας; είχαν ειδικές μάσκες όπως ο ΕΕΣ; είχαν κράνη και φακούς;
Τα μαζικά ατυχήματα αποτελούν το φόβο και τον τρόμο κάθε υπηρεσίας που εμπλέκετε σε αυτά. Η μόνη περίπτωση για να μπορέσεις να ανταποκριθείς είναι να είσαι έτοιμος και για να είσαι έτοιμος πρέπει να είσαι και επιχειρησιακός. Σίγουρα δεν πρέπει να είσαι πολιτικός. Αυτό που ο πολιτικός κάνει καλά είναι να αναλάβει την πολιτική ευθύνη …ΜΕΤΑ!!!! …. αλλά δυστυχώς τότε είναι αργά.
Το ΕΚΑΒ δεν χρειάζεται πολιτικούς. Χρειάζεται επιχειρησιακούς προϊστάμενους και υπεύθυνους με κριτήριο το βιογραφικό τους και την ικανότητά τους και όχι την κομματική ταυτότητα.
Και επιτέλους ας πάει η διοίκηση σε τρεις τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες να δει τον σχεδιασμό τους.
Χρειάζεται έμπειρα στελέχη και αξιοποίηση ικανών υπαλλήλων, χρειάζεται εργαλεία να μπορεί να επιχειρεί και ΣΥΝΕΧΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.

Ο Μάριος Σφακιανάκης είναι διασώστης του ΕΚΑΒ Ηρακλείου και Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού ΕΚΑΒ

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews