ΕΙΔΗΣΕΙΣ

8/8/18

Οι δύο όψεις του νομίσματος - Η κραυγή πίσω από τα επιφωνήματα χαράς!Τετάρτη, 8 Αυγούστου 2018
EKABNews

Δύο παράλληλες ιστορίες διαδραματίστηκαν στην Κεφαλλονιά την Πέμπτη 2 Αυγούστου.
Στην πρώτη το ΕΚΑΒ ανταποκρίθηκε αμέσως και χάρη και στις πρώτες βοήθειες που προσέφεραν στο σημείο λουόμενοι  σώθηκε ένας άνθρωπος από βέβαιο πνιγμό.
Το ασθενοφόρο είχε ξεκινήσει για την παραλαβή άλλου περιστατικού και στην πορεία προέκυψε ο «πνιγμός». Όπως ήταν φυσικό κατευθύνθηκε  στο πιο επείγον και σώθηκε ένας άνθρωπος. Το πρώτο όμως περιστατικό δεν είχε αίσιο τέλος λόγω της μεγάλης καθυστέρησης που σημειώθηκε για την διακομιδή του περιστατικού στο νοσοκομείο.


Facebook Tzina Konstantopoulou
ΤΟ ΕΚΑΒ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΗΚΕ ΑΜΕΣΩΣ
(Ευτυχώς που διασώθηκε ο άνθρωπος γιατί αλλιώς τώρα θα ένιωθα πολύ πιο άδεια)

Πίσω από την πληροφορία ότι το ΕΚΑΒ ανταποκρίθηκε αμέσως, κρύβεται μια άλλη παράλληλη ιστορία.

Η ιστορία που έζησε η δική μας οικογένεια και που δυστυχώς δεν είχε αίσιο τέλος.

Η μητέρα μας κατέληξε την Πέμπτη 2/8 λίγο μετά τις 6 το απόγευμα έπειτα από επεισόδιο που ξεκίνησε το μεσημέρι.
Στις 2:37 καλέσαμε το ΕΚΑΒ - το οποίο κινητοποιήθηκε αμέσως από Αργοστόλι για να έρθει στο σπίτι μας στην Κουνόπετρα. Μας είπαν κλείστε, θα σας καλέσουμε.

Αργότερα, πήραμε πάλι τηλέφωνο να δούμε αν έρχονται:
Ναι - ερχόμαστε Αγία Ελένη
Μην τα μπερδεύετε - Κουνόπετρα είμαστε.
Ναι, ναι, Κουνόπετρα ερχόμαστε.

Αργότερα, ξαναπαίρνουμε τηλέφωνο στο ΕΚΑΒ και μαθαίνουμε ότι καθώς ειδοποιήθηκαν για πνιγμό στην Αγία Ελένη, ενώ ήταν καθ´ οδόν για εμάς, θα πάνε πρώτα από εκεί και μετά έρχονται.
Στη συνέχεια, γύρω στις 4:30 μας πήρε τηλέφωνο γιατρός από το νοσοκομείο Ληξουρίου για να ρωτήσει για τα συμπτώματα, την ηλικία της μαμάς και να μας πει τι μπορούσαμε να κάνουμε μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο. Αυτό τουλάχιστον καταλάβαμε εμεις τη συγκεκριμένη στιγμή - αργότερα διαπιστώσαμε ότι το τηλεφώνημα προέκυψε ώστε ο γιατρός να εκτιμήσει την κρισιμότητα της δικής μας κατάστασης σε σχέση με το κρίσιμο περιστατικό που είχε ήδη στα χέρια του. Και να ορίσει την προτεραιότητα διάσωσης/ χρήσης ασθενοφόρου του ενός σε σχέση με τον άλλον.

Αργότερα, γύρω στις 5 ξαναπήρα τηλέφωνο το ΕΚΑΒ να ρωτήσω πού είναι, και η απάντηση ήταν ότι τώρα φεύγει με τον «πνιγμένο» από το Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο του Ληξουρίου για το νοσοκομείο Αργοστολίου με υπογραφή και ευθύνη γιατρού. Όπως μας είπε ο ίδιος ο γιατρός μερικές μέρες μετά το περιστατικό, υπολόγιζε ότι η μαμά είχε άλλες 2 ώρες που μπορούσε να περιμένει!

Μετά, το ασθενοφόρο θα ερχόταν σε εμάς.
Είμαστε κι εμείς δύσκολα, είπα. Θα πάνε - έρθουν με το καραβάκι, έτσι όπως μου τα λέτε, οι άνθρωποι καλώς εχόντων των πραγμάτων θα είναι 6- 6:30 εδώ.
Ναι.
Εντάξει, κάντε ό,τι μπορείτε - σας περιμένουμε.

Στις 5:37 ξαναπήρα τηλέφωνο το ΕΚΑΒ.

Πού είστε; με τον τόνο που έχεις όταν έχει φτάσει το σημείο που ξέρεις ότι η μαμά σου μπαίνει στην τελική ευθεία.
Είμαστε πιο δύσκολα από τα δύσκολα. Σας περιμένουμε τόσες ώρες. Σας έχουμε καλέσει κι έρχεστε από τις 2:37
Η φωνή στην άλλη γραμμή ακούστηκε τότε λίγο ενοχλημένη από το ξέσπασμά μου: συγνώμη που σας φωνάζω και σας έχω ζαλίσει στα τηλέφωνα αλλά μόνο το δικό σας έχω. Με έχετε ακούσει τόσες ώρες και ξέρω ότι κάνετε ό,τι μπορείτε.
- Έπρεπε να την φέρετε εσείς, τον άκουσα να λέει κάπου εκεί, αν ήταν δικός μου άνθρωπος αυτό θα είχα κάνει.
Εκεί κοκκάλωσα - κάπως με τσάκισε κι αφού τον άκουσα, του υπενθύμισα ότι από την αρχή μέχρι και τις 5 που άλλαξαν ρότα για επιστροφή στο Αργοστόλι, το μόνο που μας έλεγαν είναι ότι έρχονται.
Ναι, έχετε δίκιο ήταν η απάντησή του.

(Ειναι αδύνατον μεσημέρι, μέσα στον καύσωνα, να μεταφέρεις έναν άνθρωπο με εύθραυστη υγεία που χρήζει ειδικής παροχής πρώτων βοηθειών και με συμπτώματα εμφράγματος, για να έχει μία ευκαιρία να φτάσει στο νοσοκομείο και σε έχουν διαβεβαιώσει ότι το ασθενοφόρο έρχεται. Άλλωστε ακόμα και ο προσωπικός της γιατρός όταν ενημερώθηκε απο την αρχή για τα συμπτώματα καθώς κι ότι είπαν ότι το ασθενοφόρο έρχεται, μας σύστησε να μην τη μεταφέρουμε εμείς κι αφού είπαν ότι θα έρθουν οι άνθρωποι του ΕΚΑΒ, θα έρθουν)

Όταν γύρισα στη μαμά και με ρώτησε ο πατέρας μου πού είναι το ασθενοφόρο και του ειπα στα Φάρσα - «πες τους χαιρετίσματα», ήταν τα λόγια του.

Για όσους ξέρουν απο Κεφαλονιά, όταν ακούς Φάρσα καταλαβαίνεις ότι ο άλλος πάει από τη γύρα (45' διαδρομή). Όταν θέλουμε να πάμε γρήγορα, παίρνουμε το καραβάκι (20').

Τα χαιρετίσματα στο ΕΚΑΒ τα δώσαμε στις 7:15 που ήρθαν.
Επίσης, τους ρώτησα πόσα ασθενοφόρα έχουμε στο όμορφο νησί μας. Η απάντηση ήταν 2.

Στη Κεφαλονιά - 2 ασθενοφόρα με 30000 μόνιμους κατοίκους και 100000 με τους τουρίστες το καλοκαίρι -
κάντε τα μαθηματικά

Υ.Γ θα μπορούσα να γράψω πολλά περισσότερα αλλά δεν είναι η ώρα. Ας πούμε, τι μας ειπε ο γιατρός του νοσοκομείου στο Ληξούρι όταν πήγαμε να τον βρούμε την Τρίτη 7/8 αφού βέβαια μετά την κατάληξη της μαμάς την Πέμπτη 2/8 δεν υπήρχε ούτε φωνή ούτε ακρόαση από κανέναν από τους εμπλεκόμενους φορείς. Το πιο βασικό ήταν ότι κατά την εκτίμησή του, η μαμά θα μπορούσε να σωθεί. Το μόνο που χρειαζόταν είπε ήταν οροί και οξυγόνο.

Facebook Tzina Konstantopoulou

Πολλά μπράβο! Τα Δαμουλιανόπουλα έσωσαν άνθρωπο από βέβαιο πνιγμό!
inkefalonia.gr
Δείτε το δημοσίευμα εδώ
About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

1 σχόλιο :

  1. Θεωρώ σκόπιμο να αναφερθώ, λόγω του ότι ήμουν ο γιατρός που υπέγραψε την μοιραία ημέρα το αίτημα προς το ΕΚΑΒ περί προτεραιότητας του παρ'ολίγον πνιγμού έναντι του περιστατικού της απωλεσθείσας κας Κωνσταντοπούλου. Το παρόν άρθρο είναι κατάθεση ψυχής, και αποδίδει τα γεγονότα της ημέρας, με τρόπο ανάλογο με την ψυχική καλλιέργεια των παιδιών της (έτσι όπως τους γνώρισα όταν ήρθαν να με βρουν εκ των υστέρων στο Νοσοκομείο): με διακριτικότητα, ταπεινότητα, ευγένεια και αυτοσυγκράτηση, δυσανάλογα με το μέγεθος της συμφοράς τους. Πιστεύω ότι αποδίδει αρκετά πιστά τα όσα βίωσε η οικογένεια. Από ιατρική σκοπιά θεωρώ ότι η απόφαση προτεραιότητας, που ελήφθη από κοινού από εμένα και την εφημερεύουσα επιμελήτρια την ημέρα εκείνη ήταν μονόδρομος. Είναι ευνόητο ότι η αρχική εκτίμηση της βαρύτητας ενός περιστατικού με βάση τα πρώτα λιγοστά στοιχεία μπορεί να μην είναι εύστοχη, ωστόσο ο εκάστοτε γιατρός πρέπει να στηριχθεί μόνον σε αυτά για να αποφασίσει τον τρόπο δράσης του. Επίσης, ίσως να υπήρξε κάποια παρανόηση σχετικά με τα απαιτούμενα μέσα για την αντιμετώπιση της κατάστασης της κας Κωνσταντοπούλου. Ένας ορός και η χορήγηση οξυγόνου πιθανότατα θα βοηθούσαν ως πρώτη αντιμετώπιση, ακόμα και στον τόπο του συμβάντος, λόγω της αναφερόμενης υπότασης της ασθενούς. Ωστόσο το ποια θα ήταν η απαραίτητη καταλυτική θεραπεία για την ασθενή θα εξαρτάτο από το υποκείμενο παθολογικό πρόβλημα που προκάλεσε την υπόταση (καρδιακό επεισόδιο; εγκεφαλικό; ή μήπως ίλιγγος με εμέτους και σοβαρή αφυδάτωση;).
    Σίγουρα αυτό δεν παρηγορεί την οικογένεια για το χαμό της, ωστόσο οφείλω να ομολογήσω ότι, όταν ανακαλώ τα γεγονότα της ημέρας εκείνης, αισθάνομαι τύψεις , όχι για τα όσα συντελέσθηκαν ιατρικώς, τα οποία ήταν κατά το δέον, αλλά για το τι επιπλέον ενέργειες θα μπορούσα να κάνω εγώ σαν άτομο, πέραν του τυπικού και του νομίμου (όπως θα ήθελα να είχε κάνει και για την οικογένειά μου ένας γιατρός σε ανάλογη περίπτωση). Και για αυτό ζητώ δημόσια συγνώμη από την κυρία Ρένα Κωνσταντοπούλου, από εκεί που με ακούει.

    Νικόλας Μοσχόπουλος
    Ιατρός

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews