ΕΙΔΗΣΕΙΣ

23/8/18

Χανιά: Σε τροχιά σύγκρουσης ΕΚΑΒ – Δ. Κισσάμου, ΗχητικόΠέμπτη, 23 Αυγούστου 2018
EKABNews

Συνέντευξη ο υπεύθυνος του Τομέα ΕΚΑΒ Χανίων Αντώνης Κιοπές

Χανιά: Σε τροχιά σύγκρουσης ΕΚΑΒ – Δ. Κισσάμου (audio)
ert.gr

Σε ευθεία αντιπαράθεση έρχονται Δήμαρχος Κισσάμου και εκπρόσωποι του ΕΚΑΒ με αφορμή τον θάνατο λουόμενου, την παραμονή του Δεκαπευνταύγουστου στην παραλία του Μαύρου Μώλου.

Πάντως η υπόθεση αυτή παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, αφού όπως φαίνεται, στο συγκεκριμένο Κέντρο Υγείας έχουν παρατηρηθεί κατά το παρελθόν παράξενες «αρρυθμίες» -τοποθέτηση οδηγών των ασθενοφόρων μόνο στη βραδινή βάρδια (!), μικρές βλάβες που αντί να αποκατασταθούν άμεσα και γρήγορα καθυστερούν, το ασθενοφόρο παραμένει καθηλωμένο κ.ά.

Σε επιστολή του προς τους Υπουργό και Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό και Παύλο Πολάκη αντίστοιχα, ο κ. Σταθάκης  είχε επισημάνει ότι και τα δύο ασθενοφόρα του Κέντρου Υγείας είναι ακινητοποιημένα λόγω βλάβης με αποτέλεσμα, η περιοχή, παρά τον τεράστιο όγκο επισκεπτών που δέχεται τους καλοκαιρινούς μήνες, να μην διαθέτει ασθενοφόρο. Στην ίδια επιστολή ο Δήμαρχος ανέφερε ότι η αγανάκτηση των πολιτών έχει φτάσει στο απροχώρητο και ζητά να δοθεί άμεσα λύση.Ο κ. Σταθάκης υποστήριξε τόσο στην επιστολή του όσο και σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ Χανίων ότι   ότι το ασθενοφόρο που στάλθηκε ως δωρεά από το ΕΚΑΒ είναι σε χειρότερη κατάσταση από εκείνο του Κέντρου Υγείας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να φαίνονται καταγεγραμμένα δύο ασθενοφόρα ως δύναμη, αλλά κανένα από τα δύο δεν είναι λειτουργικό. Παράλληλα, άσκησε κριτική στον Αναπλ. Προϊστάμενο Νοσηλευτικής Υπηρεσίας ΕΚΑΒ Κρήτης Πυροβολάκη Ανδρέα για την ανακοίνωση – απάντηση του Τομέα για το επίμαχο θέμα, ενώ παράλληλα τον χαρακτήρισε αναρμόδιο.

Στην επιστολή του ο κ. Πυροβολάκης, ενώ υπενθυμίζει ότι το Κέντρο Υγείας Κισσάμου είναι το μόνο στην Κρήτη που διαθέτει δύο ασθενοφόρα, επισημαίνει ότι: «Το Κέντρο Υγείας την προηγούμενη μέρα του συμβάντος είχε δηλώσει βλάβη και στο δεύτερο  ασθενοφόρο του, χωρίς να γίνει αίτημα αντικατάστασής του από την Διεύθυνση του Κέντρου Υγείας Κισάμου, με αποτέλεσμα όταν έγινε κλήση για το περιστατικό  να ενημερωθεί ο οδηγός του Αννουσάκειου θεραπευτηρίου ο οποίος μετέβει με δύο ιατρούς του Κέντρου Υγείας για άμεση παροχή πρώτων βοηθειών στον πάσχοντα στην περιοχή Μαύρος Μόλος. Άμεσα είχε ξεκινήσει και ασθενοφόρο από τα Χανιά για περαιτέρω βοήθεια. Έγιναν προσπάθειες ανάνηψης επιτόπου και στο Kέντρο Υγείας οι οποίες δυστυχώς δεν απέδωσαν.

Όσον αφορά στο θέμα της παλαιότητας των ασθενοφόρων του κέντρου Υγείας που αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Κισάμου και εργαζόμενοι του Κέντρου Υγείας, το ΕΚΑΒ στα πλαίσια τις συνεργασίας με την ΥΠΕ και βλέποντας ότι το συγκεκριμένο Κέντρο Υγείας ανάφερε συχνά βλάβες στο ασθενοφόρο του,  ανταποκρίθηκε άμεσα και πριν ενάμιση μήνα παραχώρησε μόνιμα και δεύτερο ασθενοφόρο. Το ασθενοφόρο που παρεδόθη, ήταν ενεργό στην κίνηση, ελεγμένο από το ΚΤΕΟ και τον μηχανικό της Υπηρεσίας του ΕΚΑΒ  με πιστοποίηση λειτουργικότητας του μέχρι και την παραχώρηση του, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα».

Το ΕΚΑΒ πάντα επιχειρεί να καλύψει όλες τις ανάγκες των πολιτών, τόνισε στην ΕΡΤ Χανίων ο Προϊστάμενος του τομέα Αντώνης Κιοπές, ο οποίος αναφέρθηκε παράλληλα στις προσπάθειες που καταβάλλονται το τελευταίο διάστημα να ενισχυθεί σε ανθρώπινο δυναμικό αλλά και στο γεγονός της ανανέωσης του στόλου των ασθενοφόρων μετά από πολλά χρόνια απραξίας.

Ακούστε τις συνεντεύξεις του Προϊστάμενου του ΕΚΑΒ αλλά και του Δημάρχου Κισσάμου στην ΕΡΤ Χανίων:


Αναλυτικά η επιστολή του Δημάρχου Κισσάμου:

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Επανερχόμαστε ως Δήμος Κισσάμου και ως τοπική κοινωνία για το θέμα λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Κισσάμου.

Αξιολογούμε θετικά τις προσπάθειες σας να ενισχύσετε με μόνιμο ιατρικό προσωπικό και πλήρωμα ασθενοφόρου όμως δεν αρκούν για τις ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες παροχής υπηρεσιών υγείας προς τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής,, σας είναι εξάλλου γνωστή η εδαφική περιφέρεια αρμοδιότητας του Κέντρου Υγείας Κισσάμου.

Με τη παρούσα επιστολή επιθυμώ να σας καταθέσω και εγγράφως αυτά που σας έχω αναφέρει και προφορικά, αλλά και κατά την πρόσφατη επίσκεψη μου στην διοικήτρια της 7ηςΥγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης. Eίναι αδιανόητο να μην υπάρχει ασθενοφόρο εν λειτουργία στο Κέντρο Υγείας Κισσάμου. Δυστυχώς και το ασθενοφόρο που στάλθηκε ως δωρεά από το ΕΚΑΒ είναι σε χειρότερη κατάσταση από εκείνο του Κέντρου Υγείας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να φαίνονται καταγεγραμμένα δύο ασθενοφόρα ως δύναμη, αλλά κανένα από τα δύο δεν είναι λειτουργικό. Η αγανάκτηση των πολιτών έχει φτάσει στο απροχώρητο.

Κύριοι Υπουργοί, την περασμένη ημέρα έφυγε από τη ζωή ένας πολίτης γιατί δεν υπήρχε ασθενοφόρο, όταν ήρθε μετά από 2 ώρες ήταν αργά. Ίσως τώρα να ήταν ζωντανός.

Πραγματοποιήθηκε  προμήθεια νέων ασθενοφόρων στην Κρήτη. Για ποιο λόγο δεν ήρθε και στο Κέντρο Υγείας Κισσάμου;

Κύριοι Υπουργοί, Κάντε το αυτονόητο και εξοπλίστε με ασθενοφόρα το Κέντρο Υγείας Κισσάμου. Εμείς ως Δήμος βλέποντας αυτή την απίστευτη αδικία που γίνεται εις βάρος της ζωής των πολιτών έχουμε ξεκινήσει τις διαδικασίες αγοράς ενός νέου ασθενοφόρου. ‘Έως τότε, όμως, απαιτούμε να δώσετε λύση στο πρόβλημα.

Με εκτίμηση,

Ο Δήμαρχος Κισσάμου

Θεόδωρος Σταθάκης

Αναλυτικά, η απάντηση του ΕΚΑΒ:

ΠΕΡΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑΣ   ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΙΣΣΑΜΟΥ

Με αφορμή το θλιβερό περιστατικό που συνέβη στις 16/8 στην Κίσσαμο θα θέλαμε να σας  εκθέσουμε την άποψη της υπηρεσίας μας σαν άμεσα εμπλεκόμενοι στην διαχείριση του περιστατικού. Στις 12:09μμ το τηλεφωνικό κέντρο του  ΕΚΑΒ δέχτηκε κλήση για πιθανό πνιγμό στην περιοχή Μαύρος Μόλος στην Κίσαμο. Ήδη στο περιστατικό ήταν παρών και προσπαθούσαν να τον επαναφέρουν τρεις ιατροί παραθεριστές, οι οποίοι και εκτέλεσαν καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) σε αυτόν.

Το Κέντρο Υγείας την προηγούμενη μέρα του συμβάντος είχε δηλώσει βλάβη και στο δεύτερο  ασθενοφόρο του, χωρίς να γίνει αίτημα αντικατάστασής του από την Διεύθυνση του Κέντρου Υγείας Κισάμου, με αποτέλεσμα όταν έγινε κλήση για το περιστατικό  να ενημερωθεί ο οδηγός του Αννουσάκειου θεραπευτηρίου ο οποίος μετέβει με δύο ιατρούς του Κέντρου Υγείας για άμεση παροχή πρώτων βοηθειών στον πάσχοντα στην περιοχή Μαύρος Μόλος. Άμεσα είχε ξεκινήσει και ασθενοφόρο από τα Χανιά για περαιτέρω βοήθεια. Έγιναν προσπάθειες ανάνηψης επιτόπου και στο Kέντρο Υγείας οι οποίες δυστυχώς δεν απέδωσαν.

Όσον αφορά στο θέμα της παλαιότητας των ασθενοφόρων του κέντρου Υγείας που αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Κισάμου και εργαζόμενοι του Κέντρου Υγείας, το ΕΚΑΒ στα πλαίσια τις συνεργασίας με την ΥΠΕ και βλέποντας ότι το συγκεκριμένο Κέντρο Υγείας ανάφερε συχνά βλάβες στο ασθενοφόρο του,  ανταποκρίθηκε άμεσα και πριν ενάμιση μήνα παραχώρησε μόνιμα και δεύτερο ασθενοφόρο. Το ασθενοφόρο που παρεδόθη, ήταν ενεργό στην κίνηση, ελεγμένο από το ΚΤΕΟ και τον μηχανικό της Υπηρεσίας του ΕΚΑΒ  με πιστοποίηση λειτουργικότητας του μέχρι και την παραχώρηση του, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι το Κέντρο Υγείας Κισάμου είναι το  μόνο Κέντρο Υγείας σε όλη την Κρήτη που διαθέτει δύο ασθενοφόρα και παρόλα αυτά  το  δημοσίευμα  στα Χ.Ν. της 17/8/2018,  αφήνει να εννοηθεί ότι υπάρχει ανεπάρκεια του συστήματος υγείας στην περιοχή .

Η αναφορά του Δημάρχου για αναμονή δύο ωρών για μετάβαση ασθενοφόρων από Χανιά για Κίσσαμο αποτελεί ανακρίβεια, αφού ο μέσος χρόνος που απαιτείται από ένα ασθενοφόρο  δεν ξεπερνά την μισή ώρα,  αποβαίνοντας  προσβλητικός σε μια υπηρεσία που προσφέρει  κοινωνικό έργο με ανιδιοτέλεια.

Ανακριβής επίσης είναι ο αριθμός των ασθενοφόρων που αναφέρει ο Δήμαρχος , που διατέθηκαν στον Τομέα  Χανίων τα οποία  αποκτήθηκαν μέσω ΕΣΠΑ ενάμιση χρόνο πριν αποκλειστικά και μόνο για τις ανάγκες του ΕΚΑΒ Χανίων, και που δεν διατέθηκαν  σε κανένα Κέντρο Υγείας αλλά ζητά από αυτά να διατεθεί ασθενοφόρο για το Κέντρο Υγείας Κισάμου.

Εάν πάλι η αναφορά γίνεται στη χορηγία ασθενοφόρων από το Ίδρυμα Νιάρχος προς το ΕΚΑΒ, που από αυτά ωφελήθηκε και  η  Περιφέρεια  Κρήτης , πριν από έξι μήνες, αυτό και μόνο σαν σενάριο είναι ουτοπιστικό αφού αναφερόμαστε σε οχήματα που διατέθηκαν αφενός και μόνο για την υπηρεσία του ΕΚΑΒ και αφετέρου ο εξοπλισμός τους , η λειτουργεία τους και ο χειρισμός τους, απαιτούν εξειδίκευση , που μόνο οι διασώστες του ΕΚΑΒ διαθέτουν, και  που το Κέντρο Υγείας δεν θα μπορούσε να ανταπεξέλθει .

Καλό θα ήταν ωστόσο, ο εκάστοτε Δήμαρχος ή Δημόσιο πρόσωπο που δεν έχει πλήρη γνώση της κατάστασης όπως και της διαχείρισης επειγόντων περιστατικών να ενημερώνεται από τους αρμοδίους φορείς (ΕΚΑΒ – ΥΠΕ) για τις δράσεις αλλά και τις ελλείψεις που υπάρχουν στον Δήμο του, για να μην υπάρχει παραπληροφόρηση και να μην δημιουργείται αίσθημα ανασφάλειας στους πολίτες.

Αναπλ. Προϊστάμενος Νοσηλευτικής Υπηρεσίας ΕΚΑΒ Κρήτης

Πυροβολάκης Ανδρέας


Ρεπορτάζ: Κατερίνα Πολύζου – Ηλεκτρονική Επεξεργασία: Φωτεινή Περβολιανάκη


Δημοσιεύτηκε 22/8/2018

Πηγή: ert.gr

Δείτε στο EKABNews
About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews