ΕΙΔΗΣΕΙΣ

21/9/18

Εκπαιδευτικό σεμινάριο ΕΟΔ-ΕΚΑΒ στην Κομοτηνή. Η ΚΑΡΠΑ σώζει ζωές
Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου 2018
EKABNews

Η ΚΑΡΠΑ σώζει ζωές
xronos.gr

ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΚΑΡΔΙΟΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Η απαραίτητη ενημέρωση σε ενημερωτικό σεμινάριο της ΕΟΔ Ροδόπης σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ Καβάλας

Πολίτες κάθε ηλικίας (ο καθένας για τους δικούς του λόγους) παρακολούθησαν το σεμινάριο

Διονύσης Βοργιάς

Οι νεότεροι πήγαν προληπτικά ώστε να έχουν μία απαραίτητη ικανότητα για όλη τους τη ζωή. Οι μεγαλύτεροι πήγαν είτε έχοντας σοκαριστεί από κάποιο περιστατικό είτε αντιλαμβανόμενοι πως ...κάλλιο αργά παρά ποτέ όταν μιλάμε για την υγεία μας, όπως μας είπαν. Πρόκειται για περίπου 30 εκπαιδευόμενους, οι οποίοι παρακολούθησαν το πεντάωρο σεμινάριο που διοργάνωσε την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (ΕΟΔ Ροδόπης) σε συνεργασία με την εκπαιδευτική ομάδα του σωματείου εργαζομένων του ΕΚΑΒ Καβάλας, υπό την αιγίδα του Πανευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης (ERC). Όλοι τους έλαβαν πιστοποιημένη εκπαίδευση Πρώτων Βοηθειών – Βασικής Υποστήριξης Ζωής και - φεύγοντας, όπως μας είπε και ο διασώστης του ΕΚΑΒ Καβάλας Τάσος Κοσατζής - "ένιωσαν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στη ζωή τους γνωρίζοντας αυτά τα πράγματα".

Η εκπαίδευση περιελάμβανε καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ), χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή (ΑΕΑ), αντιμετώπιση πνιγμονής, και θέση ανάνηψης τόσο σε θεωρητικό όσο και πρακτικό επίπεδο. Με την επιτυχή ολοκλήρωση της εκπαίδευσης οι συμμετέχοντες έλαβαν πιστοποίηση παροχέα πρώτων βοηθειών, πανευρωπαϊκά αναγνωρισμένη."Ήρθαμε να εκπαιδεύσουμε 30 ακόμη συμπολίτες μας σε θέματα πρώτων βοηθειών, και ιδίως στην αντιμετώπιση καρδιακής ανακοπής", μας εξήγησε ο διασώστης του ΕΚΑΒ Καβάλας Τάσος Κοσατζής. Κατόπιν μας ενημέρωσε πως "κάποιοι που έχουν ασχοληθεί γνωρίζουν και κάποιοι άλλοι θυμούνται αυτά που ήξεραν ή είχαν ακούσει παλιά, τα οποία όμως με τις σημερινές γνώσεις έχουν αποδειχθεί λανθασμένα. Γι' αυτό εμείς δείχνουμε τον σημερινό τρόπο, δηλαδή με βάση τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης".

Μεταφέροντας - στο μέτρο του εφικτού και όσο πιο απλά γίνεται - τις βασικές εντολές, ο διασώστης μας ενημερώνει τα εξής: "Αν ένα άτομο έχει καταρρεύσει, πρέπει να δεις αν αναπνέει. Αν αναπνέει και έχει επαφή με το περιβάλλον, το ρωτάς το πρόβλημα και προσπαθείς να βοηθήσεις. Αν αναπνέει αλλά δεν έχει επαφή τον βάζεις στο πλάι και καλείς βοήθεια. Αν δεν αναπνέει είναι μονόδρομος και πρέπει να ξεκινήσει την εφαρμογή της ΚΑΡΠΑ (καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση) που ξέραμε παλιά ως τεχνητή αναπνοή και φιλί της ζωής".

Ο διασώστης δεν έκρυψε πως ο κόσμος πολλές φορές καταβάλλεται από τον πανικό του σε τέτοιες περιπτώσεις, με αποτέλεσμα "να μας έχουν πάρει στο ΕΚΑΒ για πυρκαγιά και το αντίστροφο".

Καταληκτικά, αξίζει να σημειωθεί πως το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε εθελοντικά από την ΕΟΔ Ροδόπης και το ΕΚΑΒ Καβάλας. Το κόστος συμμετοχής αφορούσε τα λειτουργικά έξοδα, την πιστοποίηση και το catering.


Πηγή: xronos.gr

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews