ΕΙΔΗΣΕΙΣ

16/9/18

Ασθενείς με καρδιακή ανακοπή αποκτούν ξανά συνείδηση από υψηλής ποιότητας CPRΚυριακή, 16 Σεπτεμβρίου 2018
EKABNews

Ασθενείς με καρδιακή ανακοπή αποκτούν ξανά συνείδηση από υψηλής ποιότητας CPR

Μετάφραση
Παναγιώτης Σπανός
Διασώστης ΕΚΑΒ ΡόδουΟι ερευνητές διαπίστωσαν έναν ολοένα και περισσότερο αυξανόμενο αριθμό ασθενών χωρίς αυθόρμητο καρδιακό ρυθμό που αποκτούν ξανά συνείδηση ​​κατά τη διάρκεια Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης (CPR).

Παραϊατρικοί και  κλινικοί γιατροί εφιστούν την προσοχή ότι ασθενείς που λαμβάνουν CPR υψηλής ποιότητας, ειδικά από μηχανικές συσκευές CPR, μπορούν να επιτύχουν κάποιο επίπεδο συνείδησης ή εγρήγορσης χωρίς αυθόρμητο καρδιακό παλμό. Αυτή η συνειδητοποίηση μπορεί να θέσει τον ασθενή, καθώς και τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, σε κίνδυνο ψυχολογικών ή φυσιολογικών συνεπειών.

Μία επιστολή από τον Donald Rice, στο περιοδικό Resuscitation με τίτλο,  "CPR induced consciousness: It's time for sedation protocols for this growing population", περιγράφει έναν 55χρονο άνδρα στη Νεμπράσκα που βίωσε καρδιακή ανακοπή εκτός νοσοκομείου [1].

Στον ασθενή χρησιμοποιήθηκε το σύστημα συμπίεσης θώρακος LUCAS 2 στο σημείο συμβάντος αλλά και στο τμήμα έκτακτης ανάγκης. Ο ασθενής πέτυχε επιστροφή αυθόρμητης κυκλοφορίας (ROSC) πριν επαναληφθεί κοιλιακή μαρμαρυγή στο τμήμα επειγόντων.

"Ο ασθενής παρέμεινε ξύπνιος, σε εγρήγορση, ικανός να μιλήσει και να ασχολείται με σκόπιμες κινήσεις κατά τη διάρκεια των συμπιέσεων στο στήθος", έγραψε ο Rice. "Οι διασώστες ήταν σε θέση να επικοινωνούν με τον ασθενή, και μάλιστα τον προειδοποιούσαν όταν επρόκειτο να γίνει απινίδωση".

Στον άνδρα χορηγήθηκε κεταμίνη ώστε να παραμείνει σε ηρεμία, λόγω της συνεχιζόμενης συνειδητότητάς του. Μετά από άλλα 23 λεπτά ανάνηψης, επιτεύχθηκε και πάλι σταθερή επιστροφή αυθόρμητης κυκλοφορίας (ROSC).
Ο ασθενής αντιμετωπίστηκε με επιτυχία και κατά την παράδοση στο τμήμα επειγόντων περιστατικών, θυμόταν όλα τα γεγονότα που έλαβαν μέρος κατά τη διάρκεια των μηχανικών συμπιέσεων, μέχρι το σημείο της χορήγησης κεταμίνης.

"Μια μη σκόπιμη συνέπεια της βελτίωσης των τεχνικών ανάνηψης μπορεί να είναι ότι υποβάλλουμε τους ασθενείς με ΄΄πλήρη συναίσθηση'' σε ψυχολογικό τραύμα και στον φυσικό πόνο της CPR με αυξανόμενη συχνότητα», γράφει ο Rice.

"Επιπλέον αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι η φυσιολογική ανταπόκριση σε αυτούς τους παράγοντες και η επίδρασή τους σε ασθενείς με κρίσιμη νόσο στις φάσεις πριν, κατά και μετά την ανακοπή."

Μια πολυετή, πολυκεντρική,  μελέτη της συχνότητας της συναίσθησης κατά τη διάρκεια της ανάνηψης με συνέντευξη των επιζώντων καρδιακής ανακοπής μετά την παράδοση στο τμήμα επειγόντων, διαπίστωσε ότι 55/140 των ασθενών αντιλαμβάνονταν ότι είναι ζωντανοί και μάλιστα διατηρούσαν μνήμες που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της ανάνηψης.

Τα πρωτόκολλα των παραϊατρικών στη Νεμπράσκα κατευθύνουν τους παραϊατρικούς  στη χορήγηση ενός  bolus κεταμίνης εάν ένας ασθενής έχει κάποια σημάδια συνειδητότητας - αυθόρμητο άνοιγμα των ματιών, σκόπιμη κίνηση ή λεκτική ανταπόκριση που περιλαμβάνει και το βογγητό. Αυτοί οι ιατροί θα πρέπει επίσης να λάβουν υπόψιν ένα bolus μιδαζολάμης και να επαναλάβουν boluses κεταμίνης ή έγχυση για συνεχή καταστολή του ασθενούς.
Η επιστολή ολοκληρώνεται με την έκκληση για περισσότερη έρευνα, εκπαίδευση και κατάρτιση στη διαχείριση ασθενών με καρδιακή ανακοπή που επιτυγχάνουν συνείδηση ​​λόγω της υψηλής ποιότητας CPR που λαμβάνουν.
Παραπομπή 1. Rice DT, et al. CPR induced consciousness: It’s time for sedation protocols for this growing population. Resuscitation (2016), http://dx.doi.org/10.1016/j.resuscitation.2016.02.013


Παναγιώτης Σπανός
Διασώστης ΕΚΑΒ Ρόδου

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ


Δημοσιεύτηκε 10/92018

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews