ΕΙΔΗΣΕΙΣ

4/10/18

Ν. Ηγουμενίδης: 8 προτάσεις για την πληρέστερη κάλυψη του νομού Ηρακλείου από το ΕΚΑΒΠέμπτη, 4 Οκτωβρίου 2018
EKABNews

Ο Νίκος Ε. Ηγουμενίδης είναι βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ νομού Ηρακλείου.

ΕΚΑΒ: 8 προτάσεις για την πληρέστερη κάλυψη του νομού Ηρακλείου
neakriti.gr

Δε νοείται “επείγον” περιστατικό με καθυστέρηση προσέγγισης στο δημόσιο σύστημα υγείας. Πρέπει να εκλείψουν οι αναχρονιστικές εικόνες με τα αγροτικά ή άλλα αυτοκίνητα σε ρόλο ασθενοφόρου...

Το ΕΚΑΒ αποτελεί την αιχμή του δόρατος για την προνοσοκομειακή φροντίδα.

* Γράφει ο Νίκος Ηγουμενίδης

Είναι σήμερα ο μοναδικός Οργανισμός της δημόσιας, δωρεάν, επείγουσας, προ-νοσοκομειακής φροντίδας στην Ελλάδα, επιφορτισμένος με το έργο της μεταφοράς των ασθενών, ελαφρώς ή βαρέως πασχόντων, στις δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας, προκειμένου να λάβουν την περίθαλψη που απαιτεί η περίσταση και η κατάστασή τους.

Η ενίσχυση του ΕΚΑΒ αποκτά ζωτική σημασία για την κάλυψη του νομού Ηρακλείου και της Κρήτης γενικότερα. Δε νοείται “επείγον” περιστατικό με καθυστέρηση προσέγγισης στο δημόσιο σύστημα υγείας. Πρέπει να εκλείψουν οι αναχρονιστικές εικόνες με τα αγροτικά ή άλλα αυτοκίνητα σε ρόλο ασθενοφόρου.

Η ιδιαιτερότητα του νησιού μας, το γεωγραφικό ανάγλυφο, η πολυδιάσπαση, σε συνδυασμό με τις απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες ορεινές περιοχές, καθιστούν ακόμη δυσκολότερο, περίπλοκο και αναγκαίο τον ρόλο του ΕΚΑΒ.

Η αξιοποίηση του Χάρτη Υγείας

Ο Χάρτης Υγείας εξετάζει τις μετακινήσεις του πληθυσμού, τις τάσεις μετακίνησης, αλλά και μια σειρά από παράγοντες που δείχνουν τις ανάγκες για νέα ιατρεία και τα σημεία όπου θα πρέπει να βρίσκονται οι σταθμοί του ΕΚΑΒ. Ειδικά για ορεινές περιοχές έχει σημασία ότι ο Χάρτης Υγείας εξετάζει το οδικό δίκτυο όχι απλά μετρώντας τις αποστάσεις, αλλά συνυπολογίζοντας και τις πραγματικές δυνατότητες, λαμβάνοντας υπόψη π.χ. τη διαφορά ταχύτητας ανάμεσα σε εθνικό και επαρχιακό δρόμο. Επομένως, ο Χάρτης Υγείας πρέπει να είναι το επιστημονικό εργαλείο χάραξης των σημείων που χρειάζεται να υπάρχουν τομείς ή σταθμοί του ΕΚΑΒ.Οι ενέργειες που μπορούν να ενισχύσουν τη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα του ΕΚΑΒ και κατ’ επέκταση να ενισχύσουν ένα δημόσιο και δωρεάν Σύστημα Υγείας κινούνται σε πολλά επίπεδα. Μεταξύ αυτών, σημειώνονται οι παρακάτω αναγκαίες παρεμβάσεις για τη βέλτιστη κάλυψη του νομού Ηρακλείου:

1.    Διατήρηση στην Κρήτη ενός ελικοπτέρου ΕΚΑΒ-ΕΜΑΚ, στο οποίο να επιτρέπεται να επιβιβάζονται και διασώστες. Η παραπάνω πρόταση, για να εφαρμοστεί, απαιτείται η συνεργασία των συναρμόδιων υπουργείων Υγείας και Προστασίας του Πολίτη.
2.    Σε κάθε Κέντρο Υγείας (Κ.Υ.), η εξασφάλιση 5 οδηγών ασθενοφόρου, για την εύρυθμη και αδιάλειπτη κίνηση των ασθενοφόρων οχημάτων των Κ.Υ. Στην πρόταση συμπεριλαμβάνονται και το Κ.Υ. Μοιρών και το Κ.Υ. Ανωγείων.
3.    Μετακίνηση του Σταθμού του ΕΚΑΒ που βρίσκεται κοντά στο Αστυνομικό Μέγαρο, στη Μονάδα Υγείας του αεροδρομίου “Νίκος Καζαντζάκης”.
4.    Μετακίνηση του Σταθμού του ΕΚΑΒ που βρίσκεται στη Χερσόνησο, στο κτήριο του ΙΚΑ Χερσονήσου, όπου θα στεγάζεται και το αντίστοιχο προτεινόμενο Κ.Υ. Χερσονήσου (καλύπτει το Κ.Υ. Χερσονήσου, το Κ.Υ. Καστελίου και την εθνική οδό).
5.    Μετακίνηση του Σταθμού του ΕΚΑΒ από το Κ.Υ. Μοιρών (μετά την πρόσληψη οδηγών για το ασθενοφόρο του Κ.Υ.), στο ΠΠΙ Τυμπακίου (καλύπτει το Κ.Υ. Μοιρών και το νοτιοανατολικό Ρέθυμνο).
6.    Δημιουργία σταθμού του ΕΚΑΒ στη Μάρθα (καλύπτει τα Κ.Υ. Χάρακα, Αρκαλοχωρίου και Βιάννου).
7.    Δημιουργία σταθμού του ΕΚΑΒ στην εθνική οδό δυτικά του Γαζίου (καλύπτει το Κ.Υ. Ανωγείων, το προτεινόμενο Κ.Υ. Μαλεβιζίου και την εθνική οδό).
8.    Δημιουργία σταθμού του ΕΚΑΒ στις Αγιές Παρασκιές, στον χώρο που στεγάζει το αντίστοιχο Π.Ι. (Καλύπτει τα Κ.Υ. Καστελίου και Αρκαλοχωρίου).

Η ουσιαστική λειτουργία του ΕΚΑΒ και η παροχή του αναγκαίου έμψυχου δυναμικού και εξοπλισμού, σε συνδυασμό με μια ορθολογική χάραξη της δομής του, αφορούν την υποχρέωση της Πολιτείας για ισότιμη, υψηλού επιπέδου, άμεση και ασφαλή πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας. Αφορά την προάσπιση της υγείας όλων ανεξαιρέτως των πολιτών, σε όποια γωνιά της πατρίδας μας κι αν βρίσκονται.

* Ο Νίκος Ε. Ηγουμενίδης είναι βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ νομού Ηρακλείου.

Πηγή: neakriti.grAbout " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews