ΕΙΔΗΣΕΙΣ

27/10/18

Πέντε συμβουλές ασφαλείας που θα πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη πριν πάρετε σήμα για το επόμενο περιστατικό, ΒίντεοΣάββατο, 27 Οκτωβρίου 2018
EKABNews

Πέντε συμβουλές ασφαλείας που θα πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη πριν πάρετε σήμα για το επόμενο περιστατικό
diasostesrodou.blogspot.com

Παναγιώτης Σπανός
Διασώστης ΕΚΑΒ Ρόδου


Οι βίαιες ενέργειες εναντίον παρόχων προνοσοκομειακής φροντίδας δεν είναι καινούργιες, αλλά υπάρχει η αίσθηση ότι γίνονται ολοένα και πιο συχνές.

Είναι πιθανό η αμφισβήτηση των πολιτών για άλλους παρόχους δημόσιας ασφάλειας, όπως της αστυνομίας, να έχει επίπτωση και στην υπηρεσία επείγουσας φροντίδας υγείας. Ίσως η αόρατη γραμμή του σεβασμού της εξουσίας να έχει δεχθεί σοβαρό πλήγμα, καθιστώντας πολύ εύκολο για κάποιον να την παραβεί.

Σε κάποιο βαθμό, δεν έχει σημασία ποιος είναι ο λόγος. Η δουλειά μας από τη φύση της έχει κινδύνους, τόσο φυσικούς όσο και συναισθηματικούς.

Ακολουθούν πέντε συμβουλές ασφαλείας που θα πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη πριν πάρετε σήμα για το επόμενο περιστατικό:

1. Η βία μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή
Δεν χωράει κανένα αστείο.
Ανεξάρτητα από την κατάσταση, η πιθανότητα να υπάρξει εκδήλωση βίας οποιαδήποτε στιγμή και μάλιστα χωρίς προειδοποίηση είναι υπεράνω αμφισβήτησης.
Οι διασώστες θα πρέπει να έχουν πάντα υπόψην τους ότι μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο, να παραμένουν ήρεμοι και να βρίσκονται σε επιφυλακή.

2. Επιβραδύνετε
Είναι εύκολο να υπάρξει εφησυχασμός πάνω σε θέματα ασφαλείας όταν για ένα μεγάλο διάστημα δεν παρατηρείται κάτι που θα ''ταράξει τα νερά''.
Έτσι, λησμονούμε την επίγνωση της κατάστασης και εστιάζουμε πάνω σε θέματα που μας απασχολούν τη δεδομένη στιγμή.
Επιβραδύνοντας κατά την άφιξή μας στη σκηνή και δίνοντας στον εαυτό μας μερικά κλάσματα του δευτερολέπτου ίσως έχουμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε το πρόχειρα κρυμμένο όπλο, το μαχαίρι, την αμυντική θέση του ασθενούς ή το σιωπηλά αναστατωμένο μέλος της οικογένειας που στέκεται σε μια γωνιά.

3. Αξιολογήστε τον εαυτό σας
Ποια ενέργειά μας θα μπορούσε να προκαλέσει ή να επιδεινώσει μια βίαιη αντίδραση;
Ενώ οι πάροχοι προνοσοκομειακής φροντίδας πρέπει να παρουσιάζονται αποφασιστικοί για να επαναφέρουν την ηρεμία σε μια χαοτική κατάσταση, οι παρευρισκόμενοι θα μπορούσαν να ερμηνεύσουν την αυτοπεποίθηση για επιθετικότητα.
Ελέγξτε τη φωνή και τη γλώσσα του σώματος σας για να βεβαιωθείτε ότι δεν είστε μέρος του προβλήματος.

4. Μην εμπλέκεστε αδικαιολόγητα σε καταστάσεις που σας υπονομεύουν.
Ένα βίντεο που δείχνει έναν πάροχο προνοσοκομειακής φροντίδας να σταματάει το ασθενοφόρο του για να επιπλήξει έναν οδηγό που ακολουθούσε από πολύ κοντινή απόσταση το ασθενοφόρο προκάλεσε έντονη συζήτηση μεταξύ των επαγγελματιών του χώρου.

Assholes Tailgating Ambulance Scolded by Paramedic
donaldcraps


Δημοσιεύτηκε στις 27 Απρ 2017

Όλοι μας, άλλος λίγο και άλλος σε μεγαλύτερο βαθμό έχουμε εκθέσει του εαυτούς μας συμμετέχοντας σε ανάλογα περιστατικά.
Και σχεδόν όλοι νιώσαμε στη συνέχεια ότι δεν άξιζε να εμπλακούμε σε μια κατάσταση που από την αρχή ήταν ξεκάθαρο ότι δεν θα οδηγούσε πουθενά. Και ότι εκθέσαμε τους εαυτούς μας σε περιττό κίνδυνο.
Ίσως θα πρέπει να ακολουθήσουμε διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης τέτοιων καταστάσεων π.χ. με το να έρθουμε σε επαφή με τα όργανα επιβολής του νόμου και να τους παράσχουμε τις απαραίτητες πληροφορίες ώστε να επιληφθούν αυτά της υπόθεσης. Και σίγουρα έχουν υπάρξει αρκετές άλλες καταστάσεις κατά τη διάρκεια της καριέρας μας που θα έπρεπε να γνωρίζουμε καλύτερα πως να συμπεριφερθούμε και να αντιδράσουμε.

5. Εκπαιδευόμαστε σε πραγματικά σενάρια
Τέλος, πρέπει να εκπαιδευόμαστε σε πραγματικές συνθήκες εργασίας. Να μάθουμε δεξιότητες που θα μας βοηθήσουν στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση των απειλών.

Η κριτική σκέψη για την αποτίμηση της σκηνής ξεκινάει από την κλήση για παροχή βοήθειας και ενισχύεται έως την περαίωση του περιστατικού.

Μέχρι να συμβεί αυτό, θα αμφισβητούμε συνεχώς ότι έχουμε κάνει τις απαιτούμενες ενέργειες για να διατηρήσουμε τον εαυτό μας ασφαλή.

Ο θάνατος οποιουδήποτε παρόχου προνοσοκομειακής φροντίδας είναι απλά πάρα πολύς.

Περισσότερες πληροφορίες

Παναγιώτης Σπανός
Διασώστης ΕΚΑΒ Ρόδου

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ

Δημοσιεύτηκε 26/10/2018
About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews