ΕΙΔΗΣΕΙΣ

21/10/18

Διαπιστώσεις για το πόρισμα του επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής ΕργασίαςΚυριακή, 21 Οκτωβρίου 2018
EKABNews

Το πόρισμα της επιτροπής δεν καθορίζει ούτε τους κλάδους ούτε και το ύψος του επιδόματος.

Ανθυγιεινό: Ολόκληρο το πόρισμα που επιτέλους δόθηκε στην ΑΔΕΔΥ
ygeionomikoi.gr

Μετά πολλών «κόπων και βασάνων» και αφού είχαν προηγηθεί κινητοποιήσεις και καταλήψεις στο υπ. Οικονομικών, ο κ. Τσακαλώτος «εδέησε» και έδωσε στη σημερινή συνάντηση που είχε με την ΑΔΕΔΥ το αρχικό πόρισμα της επιτροπής για το ανθυγιεινό.

Σύμφωνα με το πόρισμα της επιτροπής που συγκροτήθηκε καθορίζονται τα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία πρέπει να γίνει η κατάταξη των διάφορων κλάδων με βάση την οποία θα χορηγείται ανάλογο ανθυγιεινό επίδομα. Επίσης η επιτροπή προτείνει και τύπους σύμφωνα με τους οποίους ανάλογα με την κατάταξη των διάφορων κλάδων θα καθοριστεί και το ύψος του επιδόματος.

Πρέπει να επισημάνουμε ότι η πρώτη απόφαση της επιτροπής δεν καθορίζει ούτε τους κλάδους ούτε βεβαίως και το ύψος του επιδόματος.

Από μία πρώτη ανάγνωση του πορίσματος προκύπτουν ορισμένες διαπιστώσεις:

Η εκτίμηση της επιτροπής σχετικά με την απουσία στοιχείων και επιδημιολογικών μελετών  αναφορικά με τις επαγγελματικές ασθένειες
Οι εκτιμήσεις επαγγελματικού κινδύνου σε χώρους εργασίας οι οποίες ζητούνται από την επιτροπή που όπως είναι γνωστό λείπουν παντελώς από το χώρο του δημοσίου
Η «ανάθεση» στα υπουργεία (προφανώς κατά το δοκούν) να κατατάξουν τους διάφορους κλάδους για τον βαθμό έκθεσης σε ανθυγιεινές και επικίνδυνες εργασίες.
Η διαφοροποίηση του επιδόματος με βάση το χώρο εργασίας ανάμεσα στους κλάδους.
Η σύνδεση του ύψους του επιδόματος με τις δημοσιονομικές δυνατότητες, γεγονός που αναγνωρίστηκε τόσο από το κ. Τσακαλώτο στη σημερινή συνάντηση με την ΑΔΕΔΥ και ομοσπονδίες όσο και από τον τύπο που προτείνεται για το ύψος του επιδόματος.

Το σημαντικότερο είναι το υπόμνημα που καταθέτουν τρία μέλη της επιτροπής, σύμφωνα με το οποίο η τεχνική βοήθεια της τρόικα έχει ζητήσει τη δραστική μείωση των εργαζομένων στο δημόσιο που λαμβάνουν το ανθυγιεινό επίδομα. Σύμφωνα με τα τρία μέλη της επιτροπής η τρόικα απαιτεί τη μείωση  των υπαλλήλων στο δημόσιο που λαμβάνουν το επίδομα κατά 32% ώστε το τελικό ποσοστό  να εναρμονιστεί με το μέσο όρο της ΕΕ που είναι 7-10%. Μάλιστα η εκτίμηση των 3 μελών της επιτροπής ότι χρησιμοποιούνται λανθασμένα στοιχεία, μάς οδηγεί στο συμπέρασμα ότι αυτό γίνεται σκόπιμα προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του περιορισμού του επιδόματος.

 Προφανώς τα συνδικάτα πρέπει να μελετήσουν σε βάθος την πρόταση της επιτροπής και να τοποθετηθούν άμεσα.


Δημοσιεύτηκε 18/10/2018

Πηγή: ygeionomikoi.gr

 

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews