ΕΙΔΗΣΕΙΣ

12/11/18

Διήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο στην Πρέβεζα από το ΕΚΑΒ πάνω σε νέες τεχνικές αντιμετώπισης περιστατικών
Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου 2018
EKABNews

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα παρουσίασαν, από το ΕΚΑΒ Ιωαννίνων οι, Βασιλειάδης Χαράλαμπος, Τσαβαλιά Ελένη, Σκούρας Νικόλαος, Παπαθωμάς Αθανάσιος, Ζιάκα Αγγελική, από το ΕΚΑΒ Ηγουμενίτσας ο Κατσιμάνης Ευάγγελος και από το ΕΚΑΒ Άρτας ο Γιαννούλης Παναγιώτης.

Το σεμινάριο έγινε παρουσία του ιατρού του ΕΚΑΒ Πατσιά Ιωάννη, επιστημονικά υπεύθυνου της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης και του νοσηλευτή ΤΕΙ Κήττα Δημητρίου, υπεύθυνου του γραφείου εκπαίδευσης του ΕΚΑΒ της 7ης Περιφέρειας.


Σε συνεχή ετοιμότητα το ΕΚΑΒ της 7ης Περιφέρειας - Διήμερο σεμινάριο στην Πρέβεζα πάνω σε νέες τεχνικές – Φωτό
pamepreveza.gr

Τι είπαν στο PamePreveza.gr οι εκπαιδευτές, Νίκος Σκούρας, συντονιστής της 7ης Περιφέρειας και Χαράλαμπος Βασιλειάδης διασώστης στο τμήμα μοτοσικλετών Ιωαννίνων

Σε συνεχή ετοιμότητα βρίσκεται το ΕΚΑΒ της 7ης Περιφέρειας αφού συνεχείς είναι οι εκπαιδεύσεις των διασωστών πάνω σε νέες τεχνικές αντιμετώπισης, περιστατικών αλλά και χρήσης νέας τεχνολογίας.

Σε αυτά τα πλαίσια πραγματοποιήθηκε στην Πρέβεζα διήμερο σεμινάριο τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο.

Το σεμινάριο, που ξεκίνησε το Σάββατο 10 Νοεμβρίου και ολοκληρώθηκε την Κυριακή 11 Νοεμβρίου στο Δημοτικό Σχολείο του Παντοκράτορα, παρακολούθησαν πληρώματα του ΕΚΑΒ από την Πρέβεζα, τη Λευκάδα και την Άρτα καθώς και οδηγοί των ασθενοφόρων των Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Πρέβεζας, Άρτας και Βόνιτσας.


Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα παρουσίασαν, από το ΕΚΑΒ Ιωαννίνων οι, Βασιλειάδης Χαράλαμπος, Τσαβαλιά Ελένη, Σκούρας Νικόλαος, Παπαθωμάς Αθανάσιος, Ζιάκα Αγγελική, από το ΕΚΑΒ Ηγουμενίτσας ο Κατσιμάνης Ευάγγελος και από το ΕΚΑΒ Άρτας ο Γιαννούλης Παναγιώτης.

Το σεμινάριο έγινε παρουσία του ιατρού του ΕΚΑΒ Πατσιά Ιωάννη, επιστημονικά υπεύθυνου της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης και του νοσηλευτή ΤΕΙ Κήττα Δημητρίου, υπεύθυνου του γραφείου εκπαίδευσης του ΕΚΑΒ της 7ης Περιφέρειας.

«Κάθε χρόνο το ΕΚΑΒ κάνει συνεχιζόμενη εκπαίδευση, με εκπαιδευτές απ όλους τους τομείς της Ηπείρου, Κέρκυρας και Λευκάδας, στους ίδιους τους διασώστες» είπε στο  PamePreveza.gr ο Νίκος Σκούρας, Συντονιστής της 7ης Περιφέρειας του ΕΚΑΒ και εκπαιδευτής διασώστης στο σεμινάριο.Ο κ. Σκούρας τόνισε την σπουδαιότητα του σεμιναρίου «μιας και μέσα από αυτό διευρύνονται οι γνώσεις των διασωστών πάνω σε καινούργια πράγματα και στην αντιμετώπιση των περιστατικών».

Συμπλήρωσε πως «τα τμήματα γίνονται ανά 25 - 30 άτομα και υπάρχουν περίπου οχτώ διασώστες με την συνοδεία του γιατρού που έρχεται από τα Γιάννενα, ενώ παρουσιάζεται το σεμινάριο με προτζέκτορα και μετά γίνεται το πρακτικό μέρος από τους διασώστες εκπαιδευτές και ακολουθεί πρακτική από τους συμμετέχοντες στο σεμινάριο».

«Για εμάς είναι το καλύτερο, γιατί η υπηρεσία φροντίζει να είμαστε πάντα σε ετοιμότητα και «ετοιμοπόλεμοι» απέναντι σε οποιοδήποτε περιστατικό και γι αυτό το λόγο είμαστε ευγνώμονες για την εκπαίδευση που γίνεται» κατέληξε ο κ. Σκούρας.
Ο Βασιλειάδης Χαράλαμπος από το τμήμα εκπαίδευσης, διασώστης από το ΕΚΑΒ Ιωαννίνων στο τμήμα των μοτοσικλετιστών, μιλώντας στο PamePreveza.gr είπε πως το σεμινάριο γίνεται κάθε χρόνο «με τροποποιημένο πρόγραμμα κάθε φορά με νέες θεματικές ενότητες στα πλαίσια των αναγκών και των καταστάσεων που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε στην βάρδιά μας».Τόνισε πως «συνήθως δίνεται μεγάλη βαρύτητα σε καταστάσεις απειλητικές για τη ζωή του συνανθρώπου μας».

Προσπαθώντας περιληπτικά να μας δώσει μια εικόνα του σεμιναρίου ο κ. Βασιλειάδης είπε «Σήμερα επικεντρωνόμαστε στον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε το θύμα, τραυματία, ασθενή. Δίνουμε μεγάλη βαρύτητα στον τρόπο που θα προσεγγίσουμε τον τραυματία κοιτώντας πάντα να διαχωρίζουμε τους ρόλους μας γιατί είμαστε ομάδα, πλήρωμα, με την χρήση του εξοπλισμού μας, ο οποίος είναι πάντοτε τακτοποιημένος και ελεγμένος. Μαθαίνουμε να διαχωρίζουμε τους ρόλους. Ποιος θα κάνει τι. Μαθαίνουμε να παίρνουμε τα μέτρα ασφαλείας και για εμάς. Να προστατεύσουμε τον εαυτό μας αλλά και τους πολίτες που είναι μάρτυρες αλλά και το θύμα από περεταίρω κακώσεις. Μαθαίνουμε πώς να λειτουργούμε βάση της κινηματικής του τραύματος, που είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο για τους επαγγελματίες υγείας. Να λαμβάνουμε με πολύ μεγάλη προσοχή τις δυνάμεις που εφαρμόζονται και επιδρούν πάνω στο σώμα του θύματος και σε ποιες περιοχές, για να υποπτευθούμε ένα κρυφό τραυματισμό ο οποίος είναι και αυτός που θα σκοτώσει το θύμα».
Και συνέχισε ο κ. Βασιλειάδης: «Βάζουμε σε μια σειρά τις σκέψεις μας έτσι ώστε να ολοκληρωθεί σωστά το πρωτόκολλο προσέγγισης του τραυματία. Ξεκινάμε πάντα με τον αεραγωγό. Δεν μπορούμε να ασχοληθούμε με μια αιμορραγία και να έχουμε κλειστό τον αεραγωγό. Επίσης μαθαίνουμε πως θα παραδώσουμε το περιστατικό σωστά, ενημερώνοντας τον γιατρό στο νοσοκομείο».

Το Σάββατο επίσης έγινε εκπαίδευση στην αντιμετώπιση μιας καρδιακής ανακοπής με εξειδικευμένο τρόπο.

Όπως είπε ο κ. Βασιλειάδης, έγινε εκμάθηση πάνω «στους ρυθμούς που οδηγούν σε καρδιακή ανακοπή και αυτοί που αντιμετωπίζονται σωστά με ρεύμα και με πιο εξειδικευμένα μηχανήματα και όχι με έναν απλό απινιδωτή, ο οποίος απευθύνεται κυρίως στους πολίτες».

Την επόμενη μέρα, Κυριακή, το σεμινάριο περιλάμβανε την εξέλιξη σε έναν φυσιολογικό τοκετό, εκτός νοσοκομείου, φλεβοκέντηση και χορήγηση υγρών, εκτίμηση κινδύνων από ένα έγκαυμα, καθώς και απεγκλωβισμός με το καρεκλάκι ενός παιδιού θύμα τροχαίου ατυχήματος.
Την δεύτερη μέρα τέλος έγινε τόσο σε θεωρητικό όσο και πρακτικό επίπεδο εκπαίδευση πάνω στο τρόπο σωστής αφαίρεσης του κράνους από έναν μοτοσικλετιστή, έπειτα από ατύχημα και πως γίνεται σωστή ακινητοποίηση ενός πολυτραυματία με τα τρία μέσα που διαθέτει το ασθενοφόρο.

Επίσης έγινε και διάλεξη πάνω στη διαχείριση κλήσεων. Στον τρόπο δηλαδή που ο διασώστης που βρίσκεται στο τηλεφωνικό κέντρο και λαμβάνει τις κλήσεις, τι πρέπει να γράψει και τι ερωτήσεις να κάνει στον πολίτη για να πάρει σωστά τις πληροφορίες που θα μεταφέρει στους διασώστες που κατευθύνονται στο περιστατικό.

Όπως είπε ο κ. Σκούρας το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθεί ανάλογο σεμινάριο και στην Άρτα.

Πηγή: pamepreveza.gr

 

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews