ΕΙΔΗΣΕΙΣ

9/11/18

EKAB – Εξ. Απινιδωτές: Τα «τεράστια» ΓΙΑΤΙ που πρέπει να στοιχειώνουν ΟΛΟΥΣ μας στην Κω…
Παρασκευή, 9 Νοεμβρίου 2018
EKABNews

EKAB – Εξ. Απινιδωτές: Τα «τεράστια» ΓΙΑΤΙ που πρέπει να στοιχειώνουν ΟΛΟΥΣ μας στην Κω…
aegeanews.gr

Τα δύο τεράστια ΓΙΑΤΙ που ακούστηκαν (με λυγμούς και κλάματα) από την κόρη και συγγενείς 60χρονου συμπολίτη μας στην Κέφαλο, ο οποίος έχασε προ διμήνου τη ζωή του πριν προλάβει να φτάσει στο Νοσοκομείο Κω, λόγω της τραγικής έλλειψης ασθενοφόρου και τώρα η περίπτωση του αδόκητου και άδικου χαμού του φίλου Νίκου στη Ζιά, πρέπει «να μας στοιχειώνουν όλους». Από τους απλούς πολίτες, μέχρι τους κάθε λογής υπεύθυνους και τους άρχοντες του τόπου…

Και να μην μας αφήσουν ήσυχους, μέχρι να λυθεί το θέμα.

Ακούγεται απίστευτο ότι πριν από 20 ή και περισσότερα χρόνια η Κέφαλος και γενικότερα το «τρίγωνο», διέθεταν σε μόνιμη βάση ασθενοφόρο, οδηγούμενο από δημοτικό υπάλληλο για κάθε έκτακτο περιστατικό που έπρεπε να οδηγηθεί έγκαιρα στο Νοσοκομείο και το 2018 όταν καλείς το ΕΚΑΒ (διακομιδές, βασικό στάδιο της επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας) σε σοβαρό περιστατικό να ακούς ότι «το μοναδικό ασθενοφόρο είναι σε άλλο περιστατικό και μπορεί να καθυστερήσει…» Λόγω, μιας αδιανόητης υποστελέχωσης των νησιών (κακοδιοίκηση ή κάτι άλλο;) Τότε για ποια «νησιωτικότητα» μιλάμε και «κοκορευόμαστε» κύριοι Βουλευτές και κύριοι της Κυβέρνησης, όταν αφήνουμε απέξω το πιο βασικό;;

Τι κι αν έγιναν δημόσιες καταγγελίες και δόθηκε πανελλαδική δημοσιότητα στο τραγικό περιστατικό της Καλύμνου στις 03/09 («ΠΟΕΔΗΝ: Βρετανίδα τουρίστρια πέθανε στην Κάλυμνο επειδή δεν υπήρχε ασθενοφόρο»), τι κι αν από τις 24 Αυγούστου η εφ. Καθημερινή και όλα τα διαδικτυακά μέσα δημοσιεύουν ότι το ΕΚΑΒ στα νησιά είναι επικίνδυνα Αποδυναμωμένο (στην Κω των 35,000 μόνιμων κατοίκων, με 1,2εκ. τουρίστες όλη τη θερινή περίοδο και περίπου 2000 μετανάστες, υπηρετούν μόλις επτά διασώστες, οι οποίοι εργάζονται και στα ρεπό τους για να υπάρχει 24ωρη κάλυψη. Δεν είναι δυνατή η 24ωρη συνεχής κάλυψη με ένα ασθενοφόρο με εκπαιδευμένους διασώστες, διότι δεν πληρούνται τα ελάχιστα δεδομένα (11 Διασώστες) στελέχωσης ενός Ασθενοφόρου σε 24ωρη βάση. Ενώ, αν τύχει και πάρουν ρεπό τότε μόνο στην… τύχη και στο Θεό μπορεί να ελπίζει κάποιος, αν συμβεί οτιδήποτε…)

Από την άλλη πριν 18-20 χρόνια αν θυμάμαι καλά η τότε Επαρχιακή Επιτροπή Υγείας είχε πάρει πρωτοβουλία να τοποθετήσει εξωτερικούς απινιδωτές σε δημόσιους χώρους. Κάπου η προσπάθεια σταμάτησε (δεν νομίζω ότι το πρόβλημα ήταν η κάλυψη του κόστους, εδώ ξοδεύονται τόσα δεξιά-αριστερά…)

Ναι, αλλά συνάνθρωποι μας συνεχίζουν να «φεύγουν» άδικα κάθε τόσο…

Τελευταία στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του από τον Ιατρικό σύλλογο Κω, στην πνευματική εστία ο πρ. Υπ. Υγείας Δημήτρης Κρεμαστινός ενημέρωσε ότι στην Ευρώπη το δίκτυο των εξωτερικών απινιδωτών που κυριολεκτικά σώζουν ζωές* είναι τόσο διαδεδομένο που με ένα απλό τηλεφώνημα όταν υπάρχει θέμα καρδιακής ανακοπής στον στέλνουν σπίτι με drone (Δανία).

Στην Χίο για παράδειγμα από το 2015 έχουν τοποθετηθεί Απινιδωτές σε 10 σημεία της Χίου σώζουν ζωές. Στην Κω τι κάνουμε; Αν υπήρχε απινιδωτής στην πλατεία στη Ζιά; (ίσως η εξέλιξη σε κάποιες παρόμοιες περιπτώσεις να ήταν τελείως διαφορετική…) Στην Κέφαλο, την Καρδάμαινα, την Αντιμάχεια, το Πυλί; Με ανάλογη εκπαίδευση κάποιων ανθρώπων εκεί που θα μπορούσαν κυριολεκτικά να σώσουν ζωές (κάθε 45 δευτερόλεπτα συμβαίνει μία καρδιακή ανακοπή, μόνο στην Ευρώπη)·

Και είναι να «τρελαίνεσαι» όταν δεν έχει βρεθεί λύση για τα στοιχειώδη (εκτός από το ΕΚΑΒ, οι τραγικές ελλείψεις Καρδιολόγου, Παιδιάτρου κλπ στο Νοσοκομείο) να σου λένε ότι: τώρα είμαστε στη φάση «παραλαβής της μελέτης σκοπιμότητας για ένα νέο νοσοκομείο (…’φάντασμα’;)»

* Η «αναρμοδιότητα» του δήμου (που είναι αντικειμενικά πιο κοντά στην καθημερινότητα του πολίτη) και απλά το «χάιδεμα» αυτιών για να φανούν οι παραπάνω από μας «κακοί» κι εμείς «καλοί», ασφαλώς και δεν συνιστά λύση.

Πρέπει ο δήμος να πάρει θέση και να μπει μπροστά, καθιστώντας συνυπεύθυνους το Δημοτικό συμβούλιο (κι εδώ όλες οι παρατάξεις πρέπει να είναι μια γροθιά, αλλιώς η καθεμία κοιτάζει απλώς την πάρτη της…), την Επιτροπή Διαβούλευσης-φορείς-ομάδες πολιτών κλπ, αποφασίζοντας: αρχικά παράσταση στο Υπ. Υγείας και αν βρουν «κλειστές πόρτες» ή «κλειστά αυτιά», κινητοποιήσεις σύσσωμης της τοπικής κοινωνίας.

Γιατί, όπως πολύ σωστά τόνισαν συμπολίτες μας, αν ο μη γένοιτο το κακό «χτυπούσε» την δική τους πόρτα, τότε η αντίδρασή τους θα ήταν τελείως διαφορετική.

* Εξωτερικοί απινιδωτές: Σε σχετική ανακοίνωσή του το ΕΚΑΒ ενημερώνει:

Κάθε 45 δευτερόλεπτα συμβαίνει μία καρδιακή ανακοπή
στην Ευρώπη.
Η υποστήριξη της λειτουργίας των πνευμόνων και της καρδιάς, από παρευρισκόμενους στη σκηνή, είναι παρέμβαση ζωτικής σημασίας πριν την άφιξη της Υπηρεσίας Επείγουσας Φροντίδας Υγείας.
Η γρήγορη αναζωογόνηση και απινίδωση (τα πρώτα 1-2 λεπτά) μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα >60% επιβίωση.

Ο αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής (Automated External Defibrillator – AED) είναι μια φορητή συσκευή που αναλύει τον καρδιακό ρυθμό και αν διαγνώσει κάποιο πρόβλημα το οποίο χρήζει απινίδωσης, τότε προχωράει στην απινίδωση για να επαναφέρει τον καρδιακό ρυθμό στην σωστή συχνότητά του.

Ένας μεγάλος αριθμός πολιτών έχει εκπαιδευτεί στην Βασική Υποστήριξη Ζωής με χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή.


Πηγή: aegeanews.gr

 

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews