ΕΙΔΗΣΕΙΣ

23/12/18

Ημερίδα από το ΕΚΑΒ: Θερίζουν τα τροχαία στη Ρόδο - Ανατριχιαστικά τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην Ημερίδα για το 2018Κυριακή, 23 Δεκεμβρίου 2018
EKABNews

ΗΜΕΡΙΔΑ
ΤΡΟΧΑΙΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ - ΠΡΟΛΗΨΗ&ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ από το ΕΚΑΒ Ρόδου στις 21/12/2018

Θερίζουν τα τροχαία στη Ρόδο - ανατριχιαστικά τα στοιχεία για το 2018 σύμφωνα με την παρουσίαση και τα στατιστικά στοιχεία που συγκέντρωσε ο διασώστης του ΕΚΑΒ Ρόδου κος Βασίλης Λαππάκης.

Θερίζουν τα τροχαία στη Ρόδο - ανατριχιαστικά τα στοιχεία για το 2018
rodiaki.gr

Η πόλη της Ρόδου είχε τα περισσότερα τροχαία ατυχήματα σε όλο το νησί

Ανατριχιαστικά (όπως κι η ίδια η πραγματικότητα) ήταν τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν απόψε στην 2η Ημερίδα Τροχαίων Ατυχημάτων που διοργάνωσε το ΕΚΑΒ Ρόδου, σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το Τμήμα Τροχαίας Ρόδου και το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου μας.

Σύμφωνα με την παρουσίαση και τα στατιστικά στοιχεία που συγκέντρωσε ο διασώστης του ΕΚΑΒ Ρόδου κος Βασίλης Λαππάκης, στο νησί της Ρόδου παρουσιάζεται κάμψη στο σύνολο των τροχαίων ατυχημάτων στα οποία κλήθηκε το ΕΚΑΒ να συνδράμει (συγκριτικά με τα προηγούμενα τρία χρόνια, ωστόσο όμως οι αριθμοί είναι πραγματικά ανατριχιαστικοί:

Συνολικά στο νησί της Ρόδου το ΕΚΑΒ κλήθηκε να μεταβεί σε 671 ατυχήματα μέσα στο 2018.

Από αυτά τα 9 ήταν θανατηφόρα (επιτόπου) ενώ 32 συνάνθρωποί μας, διακομίστηκαν βαρύτατα τραυματισμένοι στο νοσοκομείο της Ρόδου ή σε άλλα νοσοκομεία της χώρας και πολλοί από αυτούς υπέκυψαν στη συνέχεια.

Οι υπόλοιποι 639 από αυτούς τραυματίστηκαν ελαφρά.

Από τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η ΡΟΔΙΑΚΗ, προκύπτει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αλλά κυρίως προβληματισμός για τα σημεία όπου σημειώθηκαν τα τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα:

233 από αυτά σημειώθηκαν εντός πόλεως Ρόδου

105 επί της  Ρόδου - Λίνδου

97 επί της Ρόδου – Καμείρου

34 επί της Ρόδου Καλλιθέας

19 επί της Αεροδρομίου – Τσαίρι

Και τα υπόλοιπα 182 σε διάφορες άλλες περιοχές του νησιού μας (νότια Ρόδο, επαρχιακό οδικό δίκτυο, εντός των χωριών κλπ)

Στα τροχαία αυτά ατυχήματα και δυστυχήματα, προκύπτει ότι οι 502 εμπλεκόμενοι  ήταν ημεδαποί και οι υπόλοιποι 169 αλλοδαποί.

Το 28% ήταν γυναίκες και το υπόλοιπο 72% άνδρες.

Ως η χειρότερη χρονιά τροχαίων ατυχημάτων και δυστυχημάτων ήταν σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία το 2015 όπου ο αριθμός έφθασε τα 827.

Πηγή: rodiaki.gr

Ο διασώστης του ΕΚΑΒ Ρόδου Βασίλης Λαπάκης
Ο κ. Μανώλης Γλυνός στην ημερίδα του ΕΚΑΒ
dimokratiki.gr

Ο σημαντικός ρόλος του ΕΚΑΒ Ρόδου, οι τεράστιες ευθύνες του κράτους, η συμβολή των εθελοντικών ομάδων και το έλλειμα σε έργα για τη βελτίωση του εθνικού οδικού δικτύου, αναδείχθηκαν κατά την 2η Ημερίδα Τροχαίων Ατυχημάτων που διοργάνωσε το ΕΚΑΒ Ρόδου, στην οποία παραβρέθηκε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Μανώλης Γλυνός.

Για άλλη μια φορά αναδείχθηκε το τεράστιο έργο που επιτελεί το ΕΚΑΒ και ο καταλυτικός ρόλος των ανθρώπων που το απαρτίζουν οι οποίοι παρά τις ελλείψεις και τα κενά, υπερβάλλοντας εαυτόν καλύπτουν με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο λειτούργημα που επιτελούν, τις αυξημένες ανάγκες σώζοντας καθημερινά ζωές.

Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν για τα τροχαία ατυχήματα πρέπει να αποτελέσουν επιτέλους τη βάση για μια ουσιαστική συζήτηση στον τομέα της πρόληψης των τροχαίων ατυχημάτων, ευθύνη την οποία έχουν αναλάβει κυρίως εθελοντικές οργανώσεις, καλύπτοντας τα τεράστια κενά του κράτους. Στο πλαίσιο αυτό, αναγνωρίζοντας την τεράστια συμβολή της ΕΥΘΥΤΑ Ρόδου-Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας,  προς αυτή την κατεύθυνση, είναι απαραίτητο είτε η ίδια η πρωτοβουλία είτε η λειτουργία της είτε η στήριξη της πολιτείας προς αυτήν να ενταχθεί σε ένα περισσότερο θεσμικά κατοχυρωμένο περιβάλλον, αναβαθμίζοντας τον ρόλο και το έργο της.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου» κ. Μανώλης Γλυνός μετά την ολοκλήρωση της σημαντικής ημερίδας που διοργάνωσε το ΕΚΑΒ  με τη συμμετοχή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Τροχαίας Ρόδου και του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Ρόδου, έκανε την εξής δήλωση:

«Τα στοιχεία που παρουσίασε το ΕΚΑΒ Ρόδου για τα τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα αλλά και η αρνητική “πρωτιά” του Νοτίου Αιγαίου το οποίο σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε τον περασμένο Νοέμβριο η Eurostat βρίσκεται στην τέταρτη θέση πανευρωπαϊκά με 134 θανατηφόρα τροχαία ανά εκατομμύριο πληθυσμού (2016) δεν επιτρέπουν σε κανέναν μας να εφησυχάζει. Μία από τις βασικές αιτίες για την πρόκληση των τροχαίων ατυχημάτων είναι οι σοβαρές κακοτεχνίες, οι αστοχίες και οι παραλείψεις στα γεωμετρικά στοιχεία των οδών,  τόσο του Εθνικού όσο και του Επαρχιακού δικτύου. Σε μια περιοχή που κάθε μέρα καταγράφεται τουλάχιστον ένα τροχαίο ατύχημα, η σημερινή περιφερειακή αρχή στη διάρκεια της θητείας της, 1.600 μέρες και πλέον, δεν έχει να επιδείξει ούτε ένα ουσιαστικό έργο βελτίωσης του οδικού δικτύου παρά μόνο προμελέτες και πολλά λόγια. Εμείς ως αυριανή περιφερειακή αρχή αντιλαμβανόμενοι τον ρόλο μας αλλά και την τεράστια ευθύνη απέναντι στους κατοίκους του Νοτίου Αιγαίου, διαβεβαιώνουμε ότι είναι πρωταρχική και κυρίαρχη προτεραιότητά μας η βελτίωση του οδικού δικτύου από την μια άκρη της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου έως την άλλη. Η βελτίωση του οδικού δικτύου σε συνδυασμό με δράσεις και πρωτοβουλίες από την ΕΥΘΥΤΑ Ρόδου και άλλες εθελοντικές ομάδες για την ενημέρωση των πολιτών σε θέματα οδικής ασφάλειας, μπορούν να συμβάλουν στην  μείωση των τροχαίων ατυχημάτων. Το οφείλουμε τις επόμενες γενιές και θα το κάνουμε πράξη. Κλείνοντας, θέλω να συγχαρώ τους εργαζόμενους και τους επιτελείς του ΕΚΑΒ, της Τροχαίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Νοσοκομείου και εν γένει όλων των εμπλεκομένων φορέων τόσο στην πρόληψη όσο και στην αντιμετώπιση των τροχαίων ατυχημάτων, οι οποίοι υπερβάλλοντας εαυτόν, δεν έχουν επιτρέψει τα προβλήματα της υποστελέχωσης, να επηρεάσουν την ποιότητα του έργου που προσφέρουν».

Από το Γραφείο Τύπου

Δημοσιεύτηκε 22/12/2018

Πηγή: dimokratiki.gr

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews