ΕΙΔΗΣΕΙΣ

3/12/18

ΑΔΕΔΥ: Επιστολή προς Υπουργό και Υφυπουργό Εργασίας – ΜΤΠΥΔευτέρα, 3 Δεκεμβρίου 2018
EKABNewsΚυρία Υπουργέ,

Κύριε Υφυπουργέ,

Με το άρθρο 48 του  Ν.4387/2016  τα μερίσματα του ΜΤΠΥ περικόπηκαν κατά 43% , καταργήθηκε το ελάχιστο μέρισμα ενώ η βαρβαρότητα με την οποία αντιμετωπίστηκαν οι ασφαλισμένοι ολοκληρώθηκε  με την αλλαγή  της καταβολής του μερίσματος από μηνιαίο σε τριμηνιαίο, με αποτέλεσμα  την περικοπή ενός μερίσματος το έτος 2016.

Το Υπουργείο Εργασίας το 2016 νομοθέτησε, κατά τα συνηθισμένα, μετακυλίοντας την κρίση ρευστότητας και εξάντλησης των αποθεματικών του ΜΤΠΥ σε βάρος των ασφαλισμένων αντιμετωπίζοντας έτσι πρόσκαιρα το πρόβλημα. Σήμερα η Κυβέρνηση και η Διοίκηση του ΜΤΠΥ περιορίζονται σε μια προσπάθεια είσπραξης των χρεωστούμενων προς το ΜΤΠΥ από άλλους φορείς του Δημοσίου. Όμως η ανατροπή της σχέσης εργαζομένων-συνταξιούχων θα οδηγήσει νομοτελειακά σε επόμενη κρίση. Είναι υποκρισία προς τους μερισματούχους να δηλώνει η κυβέρνηση ότι δεν έχει κάνει μειώσεις συντάξεων όταν αυτοί έχουν απωλέσει τόσο μεγάλο ποσό από το μέρισμά τους. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι σήμερα το 45% των δικαιούχων να λαμβάνει μέρισμα κάτω των 100 €, και να ζουν στην ανέχεια υπό καθεστώς οικονομικής ασφυξίας αδυνατώντας να αντιμετωπίσουν ακόμη και τα έξοδα της καθημερινότητας.

Είναι τόσο υπερβολικές οι μειώσεις ώστε οι  νέοι συνταξιούχοι πιθανόν να μη λάβουν ούτε την επιστροφή των εισφορών που έχουν καταβάλλει.

Προειδοποιήσαμε τον Υπουργό Εργασίας το έτος 2014 ότι η κατάργηση της κράτησης 3% επί των προμηθειών του Δημοσίου θα κατέστρεφε το ΜΤΠΥ. Αντί, όμως, να διατηρηθεί αυτή η κράτηση νομοθετήθηκε η αύξηση των εισφορών υπέρ ΜΤΠΥ των εργαζομένων από 4% σε 4,5%, επιβαρύνοντας περαιτέρω την οικονομική τους κατάσταση. Η επαναφορά λοιπόν αυτής της κράτησης που ίσχυε πάνω από 30 χρόνια, είναι ο μοναδικός τρόπος για να επανέλθουν τα μερίσματα του ΜΤΠΥ σε αξιοπρεπή ποσά.

Αποτέλεσμα των τεραστίων μειώσεων των μερισμάτων και της αύξησης των εισφορών των εργαζομένων είναι ότι σήμερα έχει δημιουργηθεί αποθεματικό στα επίπεδα του 2014. Είναι αδιανόητο σήμερα σε αυτό το οικονομικό περιβάλλον το ΜΤΠΥ να αποταμιεύει  αντί να ενισχύει τους οικονομικά ασθενέστερους. Το αποθεματικό ανήκει  στους μερισματούχους και πρέπει να τους επιστραφεί.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., σε συνέχεια των κινητοποιήσεων που έγιναν την τελευταία τετραετία για τη σωτηρία του ΜΤΠΥ και όλων των Ασφαλιστικών Ταμείων, επαναφέρει τα αιτήματα για:

  • Επαναφορά της κράτησης 3% επί των προμηθειών του Δημοσίου υπέρ του ΜΤΠΥ, όπως ίσχυε προ του 2015.

  • Άμεση επιστροφή του περικοπέντος μερίσματος του 2016.

  • Θεσμοθέτηση ελάχιστου μερίσματος και αναπροσαρμογή των μερισμάτων.
Ανάκληση της απόφασης για την ανά τρίμηνο χορήγηση του μερίσματος και επαναφορά της μηνιαίας χορήγησής του.

Η ικανοποίηση των παραπάνω αιτημάτων αποτελεί στοιχειώδη προϋπόθεση ώστε οι μερισματούχοι να ζουν με αξιοπρέπεια όπως με αξιοπρέπεια προσέφεραν επί χρόνια στο Δημόσιο.

Για την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                               Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΙΔΑΣ                  ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΥΤΣΙΟΥΜΠΕΛΗΣ


Πηγή: adedy.gr

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews