ΕΙΔΗΣΕΙΣ

30/12/18

Οι Διασώστες του ΕΚΑΒ και το Πνεύμα των ΧριστουγέννωνΚυριακή, 30 Δεκεμβρίου 2018
EKABNews

Οι Διασώστες του ΕΚΑΒ και το Πνεύμα των Χριστουγέννων
diasostesrodou.blogspot.com

Παναγιώτης Σπανός
Διασώστης ΕΚΑΒ ΡόδουΥπάρχει μαγεία σε αυτό που κάνουμε. Η απλή πράξη της σύνδεσης με ένα άλλο άτομο δημιουργεί παρηγοριά, γαλήνη και χαρά. Και αλληλεπιδρά και στους δύο.
Εμείς, οι πάροχοι προνοσοκομειακής φροντίδας, είμαστε πραγματικά ευλογημένοι.

Είμαστε αγγελιοφόροι που ταξιδεύουν σε έναν ''σκληρό'' κόσμο, μεταφέροντας ελπίδα, καλοσύνη και ανθρώπινη συντροφικότητα.

Πετάμε μέσα από τους λασπωμένους και χιονισμένους δρόμους, τα φώτα μας αναβοσβήνουν έντονα, οι σειρήνες αναγγέλλουν την άφιξή μας. Μέσα στο σιωπηλό σπίτι, ένα άτομο που μένει μόνο του περιμένει. Ακούει τον ήχο από μακριά και ξέρει ότι γι 'αυτόν η αναμονή τελείωσε. Το άγχος και ο φόβος που ένιωσε όλη τη νύχτα και για αρκετές νύχτες πριν από αυτήν έφτασαν στο τέλος τους.

Το μόνο άλλο πρόσωπο που γνωρίζω ότι έχει πρόσβαση σε κάθε σπίτι της γης, εφ 'όσον είμαστε προσκεκλημένοι, είναι ο ''χοντρούλης'' στο κόκκινο κοστούμι.

Σε αντίθεση με αυτόν, αντί να φέρνουμε τα παιχνίδια και τα μπιχλιμπίδια, φέρνουμε το δώρο της ζωής, καθησυχάζοντας τους ανθρώπους όταν φοβούνται, βοηθώντας τους όταν είναι άρρωστοι και θεραπεύοντάς τους όταν τραυματίζονται.

Πρόκειται για ένα υψηλό καθήκον, αλλά είμαστε απόλυτα ικανοί να το εκτελέσουμε.

Προσγειωνόμαστε μπροστά από το σπίτι του, κρεμάμε τα σακίδιά στους ώμους μας, οι μπότες μας αφήνουν το αποτύπωμά τους στις λάσπες και στο χιόνι μέχρι να βρεθούμε στο κατώφλι του και στη συνέχεια μπαίνουμε μέσα.

Είναι ένας γέρος, με αίσθηση του χιούμορ, αλλά απόψε δεν γελάει .

Η καρδιά του δεν είναι αρκετά ισχυρή για να διατηρήσει τη ροή του αίματός του και οι πνεύμονές του έχουν γεμίσει υγρό. Αγωνίζεται να αναπνεύσει.


ΠΟΙΟΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΕΡΟΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΕΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΥΓΕΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΟΝΙΑΣ ΣΕ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΓΕΜΑΤΟ ΑΡΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΔΙΑΙΡΕΣΗ;

Ο διασώστης δεν κάνει, ποτέ δεν έκανε και ποτέ δεν θα κάνει διακρίσεις. Ηλιλιωμένοι, νέοι, πλούσιοι και φτωχοί, άσπροι και μαύροι γίνονται πολύ καλοί φίλοι μας.

Το μόνο ιστορικό που μας απασχολεί σχετικά με τους ασθενείς μας είναι οι σχετικές ιατρικές πληροφορίες. Δεν έχει σημασία τι ήταν οι ασθενείς μας πριν από τη συνάντησή μας ή ποιοι γίνονται όταν τους αφήνουμε. Κατά τη διάρκεια της παρουσίας μας, η σημερινή τους κατάσταση είναι αυτή που έχει σημασία.

Ανοίγουμε τα σακίδιά μας και ''σκαλίζουμε'' για τα πράγματα που χρειαζόμαστε για να τον κάνουμε να σταθεί πάλι στα πόδια του. Ένα πιεσόμετρο γύρω από το βραχίονά του, μία μάσκα μη επανεισπνοής στο πρόσωπό του και ένα χάπι νιτρογλυκερίνης κάτω από τη γλώσσα του.

Σε λίγα λεπτά, τα μάγουλά του αλλάζουν από λευκό σε ρόδινο χρώμα. Γελά λίγο, παρά τον πόνο του, αλλά δεν έχουμε τελειώσει ακόμα. Υπάρχει πάντα κάτι περισσότερο να κάνουμε. Δυσκολεύεται να αναπνεύσει και ξέρουμε τι να κάνουμε για να τον ανακουφίσουμε.

Ποιος καταλληλότερος από εμάς να δείξουμε στους ανθρώπους, στις κοινότητές μας, ότι η ικανότητα, η φροντίδα και ο επαγγελματισμός εξακολουθούν να υπάρχουν και αυτά τα δώρα είναι μόνο ένα τηλεφώνημα μακριά.

Τα δώρα που φέρνουμε δεν έρχονται σε κουτιά τυλιγμένα με κορδέλες και φιόγκους.

Τα δώρα μας προέρχονται από ένα μέρος όπου κανένα από τα διακοσμητικά στοιχεία δεν έχει σημασία.

Δίνουμε μεγάλο μέρος του εαυτού μας στις ζωές των ανθρώπων που θεραπεύουμε.

ΠΟΙΟΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΕΡΟΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΟ ΟΤΑΝ ΦΟΡΑΕΙ ΤΗ ΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ;

Βγάζουμε τη μάσκα οξυγόνου και τοποθετούμε νεφελοποιητή. Αναπνέει βαθιά και αισθάνεται καλύτερα.

Δεν λέμε ούτε μια λέξη καθώς ενεργοποιούμε το μόνιτορ και ανακουφιζόμαστε μόλις βλέπουμε έναν φυσιολογικό κόλπο, μια μικρή ταχυκαρδία. Περνάμε φλέβα.

Θα δυσφορήσει λίγο, αλλά μας αφήνει να κάνουμε τη δουλειά μας. Η πίεση του είναι ανεβασμένη, οπότε γλιστράμε κάτω από τη γλώσσα του ακόμη ένα χάπι νιτρογλυκερίνης.
Αναφέρει ότι ο πόνος είναι ακόμα εκεί, αλλά όχι τόσο έντονος όπως πριν, κάτι που μπορεί να χειριστεί.

Βλέπουμε ότι είναι καλύτερα. Οπότε τον ντύνουμε καλά και τον μεταφέρουμε από το σπίτι του, μέσα στο χιόνι κλείνοντας την πόρτα καθώς φεύγουμε.

Ο καθένας από εμάς αντιπροσωπεύει όλους τους υπόλοιπους.

Κάθε φορά που κάνουμε τα πράγματα σωστά δίνουμε ένα δώρο σε όλους αυτούς οι οποίοι έχουν θέσει ως στόχο της ζωής τους την προστασία της ανθρώπινης ζωής: τους πρώτους αποκριτές, τους παραϊατρικούς, τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό των επειγόντων, τους πυροσβέστες και τους αστυνομικούς.

Δίνοντας τον καλύτερο εαυτό μας, παίρνουμε πίσω πολύ περισσότερα από όσα δίνουμε.

Κάθε διασώστης που κάνει καλά τη δουλειά του αποτελεί αντανάκλαση όλων των υπολοίπων. 

Κάθε πράξη συμπόνιας και θάρρους που εκτελείται από έναν από εμάς έχει αντίκτυπο σε κάθε έναν παραϊατρικό.

"Αφήστε ένα φως, παιδιά," λέει με χαμόγελο.

Τώρα αναπνέει πολύ καλύτερα και αρχίζει να χαλαρώνει. Κάθε δευτερόλεπτο που περνάει η κατάστασή του βελτιώνεται, αλλά γνωρίζουμε πολύ καλά ότι αυτό που κάναμε δεν θα διαρκέσει για πάντα. Χρειάζεται βοήθεια που δεν μπορούμε να παράσχουμε.

Στηρίζεται στον φορείο και αναπνέει τον αέρα της ανθρώπινης συντροφιάς. Αυτό από μόνο του έχει κάνει τη διαφορά. Το ταξίδι είναι σύντομο και έχει αίσιο τέλος, για το πρόσωπο που χρειαζόταν βοήθεια αλλά και για εκείνους που έδωσαν αυτή τη βοήθεια και οι οποίοι πήραν πολύ περισσότερα σε αντάλλαγμα.

Το πνεύμα των Χριστουγέννων - το να δίνεις και να φροντίζεις τους άλλους - είναι ζωντανό.

Το πνεύμα κατοικεί στον καθένα μας.

Εναπόκειται σε εμάς να του επιτρέψουμε να κατοικήσει μέσα μας, και το πιο σημαντικό, να το μεταδώσουμε στον κόσμο.

https://www.ems1.com/ems-advocacy/articles/37311048-Who-better-than-EMS-to-reflect-the-spirit-of-the-season/?NewsletterID=39138&utm_source=iContact&utm_medium=email&utm_content=Feature2Title&utm_campaign=EMS1Weekend&cub_id=%5Bcub_id%5D

Παναγιώτης Σπανός
Διασώστης ΕΚΑΒ Ρόδου
Μετάφραση και διασκευή

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ


About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews