ΕΙΔΗΣΕΙΣ

17/1/19

Με μεγάλη επιτυχία το Σεμινάριο πρώτων βοηθειών στη Σκιάθο από το ΕΚΑΒ
Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου 2019
EKABNewsΜε μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το σεμινάριο για την παροχή πρώτων βοηθειών  που συνδιοργάνωσαν  το ΕΚΑΒ Θεσσαλίας και ο Δήμος Σκιάθου το Σάββατο 12 και την Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2019 στην αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων στο Μπούρτζι  της  Σκιάθου.

Τη βασική παρουσίαση του σεμιναρίου είχε η διευθύντρια του ΕΚΑΒ Θεσσαλίας Κα Βασιλική Αυγέρη, με τους εκπαιδευτές (πληρώματα – διασώστες)  του τμήματος εκπαίδευσης ΕΚΑΒ Λάρισας & Βόλου.

Το σεμινάριο είχαν την χαρά να παρακολουθήσουν,  διασώστες του ΕΚΑΒ – Αστυνομικοί - Πυροσβέστες – Λιμενικοί, ναυαγοσώστες , εργαζόμενοι του Δήμου Σκιάθου και πολίτες.
Όλοι οι παρευρισκόμενοι είχαν  την ευκαιρία με αφορμή την απόκτηση 2 Αυτόματων Εξωτερικών Απινιδωτών να εφαρμόσουν πρακτικά τις σύγχρονες τεχνικές διάσωσης ασθενών,  όπως την εφαρμογή Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) με χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή (ΑΕΑ) σε περιπτώσεις Καρδιακής Ανακοπής.

Ο ενθουσιασμός και η ικανοποίηση ήταν εμφανείς στα πρόσωπα και στα χαμόγελα των παρευρισκομένων σ όλο το ευχάριστο κλίμα που επικράτησε το διήμερο, αφού ήταν η πρώτη φορά που επιχειρήθηκε σεμινάριο πρώτων βοηθειών  από το ΕΚΑΒ στη Σκιάθο, ενώ τεράστιο  ενδιαφέρον εκδήλωσαν σχολεία – σύλλογοι και κοινωνικές ομάδες για επανάληψη του σεμιναρίου ώστε να συμμετέχουν και να εκπαιδευτούν περισσότεροι άνθρωποι.

Αυτό το κίνητρο δέσμευσε την διευθύντρια του ΕΚΑΒ Θεσσαλίας Κα Βασιλική Αυγέρη να υποσχεθεί πως σύντομα θα πραγματοποιηθούν νέα σεμινάρια αφού το ενδιαφέρον ξεπέρασε κάθε προσδοκία και αγκαλιάστηκε απ όλους.

το πρόγραμμα του σεμιναρίου περιλάμβανε:

Παροχή Α΄ Βοηθειών σε επείγουσες καταστάσεις – ΚΑΡΠΑ/ΑΕΑ

1) Το σεμινάριο «Παροχή Α΄ Βοηθειών σε επείγουσες καταστάσεις» έχει ως στόχο να εφοδιάσει όλους τους Πολίτες αλλά και ομάδες πληθυσμού (συλλόγους), με τις γνώσεις εκείνες οι οποίες είναι απαραίτητες, ώστε να μπορούν με ασφάλεια να παρέμβουν και να αντιμετωπίσουν καταστάσεις σοβαρών τραυματισμών ή επειγόντων παθολογικών περιστατικών, σε προνοσοκομειακό επίπεδο μέχρι να έρθει εξειδικευμένη βοήθεια.
Ο λόγος είναι προφανής, πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι να γνωρίζουν τους τρόπους παροχής Α΄ Βοηθειών, με απώτερο σκοπό το μέγιστο όφελος για τον Τραυματία ή Ασθενή. Το ενημερωτικό σεμινάριο υλοποιείται με βάση τις νεότερες κατευθυντήριες οδηγίες και πρωτόκολλα εκτίμησης & αντιμετώπισης τραύματος διεθνώς.

2) Το σεμινάριο έχει διάρκεια 4 ώρες και περιλαμβάνει αναλυτικά τις εξής ενότητες:

3) Αντιμετώπιση Τραυματισμών

4) Θεωρητικά: Λήψη μέτρων ασφάλειας – ατομικής προστασίας & υγιεινής, τραύματα, αιμορραγίες, κατάγματα, εγκαύματα, ηλεκτροπληξία – κεραυνοπληξία, οργάνωση φαρμακείου.

5) Επιδείξεις: Περιποίηση τραύματος, έλεγχος αιμορραγίας – ίσχαιμη περίδεση, ακινητοποίηση κατάγματος, τρόποι ακινητοποίησης & μεταφοράς τραυματία (αυτοσχέδιοι, λαβές κτλ).

6)  Αντιμετώπιση Παθολογικών περιστατικών
Θεωρητικά: Λιποθυμία, έμφραγμα μυοκαρδίου, επιληψία, δήγματα (τσιμπήματα) εντόμων – φιδιών, αλλεργικό σοκ (shock), δηλητηριάσεις.
Επιδείξεις: Τοποθέτηση ασθενή στην κατάλληλη θέση, αντιμετώπιση λιποθυμίας, αντιμετώπιση επιληπτικού ασθενή, τοποθέτηση Ασθενή σε πλάγια θέση ασφαλείας, αντιμετώπιση πνιγμονής από ξένο σώμα.

Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση με χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή
7) Το σεμινάριο «Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση με Αυτόματο Εξωτερικό Απινιδωτή (CPR/AED, ERC)», αφορά στην παροχή πιστοποιημένης εκπαίδευσης σε βασικές αλλά σωτήριες γνώσεις και δεξιότητες, για την εφαρμογή Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) με χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή (ΑΕΑ) σε περιπτώσεις Καρδιακής Ανακοπής σε ενήλικες, σύμφωνα με τις νεότερες κατευθυντήριες οδηγίες του ERC (Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης). Το σεμινάριο έχει διάρκεια 4 ώρες.

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews