ΕΙΔΗΣΕΙΣ

27/2/19

ΣΩΠΑ ΠΕΔΥ: 18 ΧΡΟΝΙΑ ΠΙΣΩ Η ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣΤετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2019
EKABNews
18 ΧΡΟΝΙΑ ΠΙΣΩ Η ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

Ένας από τους κύριους στόχους του σωματείου  ΣΩΠΑ-ΠΕΔΥ από την ίδρυση του, είναι η ποιοτική αναβάθμιση του κλάδου για την καλύτερη παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας στον πάσχοντα συνάνθρωπο μας. Δυστυχώς μετά από αγώνα που καθημερινά δίνουμε αυτό που διαπιστώνεται είναι ότι ο κλάδος μας βιώνει μια «εισβολή» ανειδίκευτου προσωπικού άνευ προηγουμένου.

Επιχειρούμε στον μεγαλύτερο γεωγραφικό τομέα του πρωτοβάθμιου εθνικού δικτύου υγείας στην περιφέρεια της ελληνικής επικράτειας.

Έπειτα από συνεχόμενες επαφές μας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, το μόνο που εισπράξαμε, ήταν θετικά εύσημα  για την συμβολή μας και το έργο μας. Το αποτέλεσμα όχι δεν ήταν το αναμενόμενο αλλά η κατάσταση παρουσιάζει τάση επιδείνωσης – “Απινίδωσης”.

Εξακολουθούν να βγαίνουν προκηρύξεις - συμβάσεις με παράθυρα ανοιχτά για τον οποιοδήποτε κατέχων επαγγελματικό δίπλωμα μόνο, με αποτέλεσμα την στελέχωση των ασθενοφόρων με άτομα που δεν έχουν καμία σχέση με την ειδικότητα και ουδεμία γνώση προνοσοκομειακής φροντίδας ασθενών.

Ο ΑΣΕΠ προϋποθέτει ρητά στις προκηρύξεις , το πτυχίο του ΙΕΚ ΕΚΑΒ  και άδεια άσκησης επαγγέλματος για την στελέχωση των ασθενοφόρων των κέντρων υγείας. Από την άλλη παρατηρούνται επανειλημμένα συμβάσεις από διάφορους φορείς (πχ. ΟΑΕΔ) να προσλαμβάνονται επαγγελματίες οδηγοί  σε ασθενοφόρα των κέντρων υγείας. Εξακολουθεί να είναι σε εφαρμογή εντολή του Υπουργείου Υγείας για κάλυψη κενών βαρδιών με οδηγούς από τους δήμους και πυροσβέστες χωρίς άδεια άσκησης επαγγέλματος. Σήμερα εν έτη 2019 γίνονται μεταθέσεις και κάλυψη οργανικών θέσεων από επαγγελματίες οδηγούς άλλων κατηγοριών.

Καταγγέλλουμε για  άλλη μια φορά και υπενθυμίσουμε ότι η όποια ολιγωρία σε ότι αφορά την στελέχωση των ασθενοφόρων από μη επαγγελματίες του κλάδου καθιστά την κατάσταση επικίνδυνη σε βάρος όλων μας, και θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τις ζωές των συνανθρώπων μας.

Καλούμε το υπουργείο και τους εμπλεκόμενους φορείς να λάβουν άμεσα τις απαραίτητες αποφάσεις. Γνωρίζουν την κατάσταση και είναι αναλυτικά ενημερωμένοι .

Είναι αναγκαίο να αντιληφθούν  όλοι οι υπεύθυνοι ότι τα ασθενοφόρα των κέντρων υγείας δεν είναι άλλο ένα κρατικό όχημα αλλά ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΑ για την παροχή υπηρεσιών στο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας Άμεσης Βοήθειας όπου συντονίζονται τα τελευταία 10 χρόνια από το ΕΚΑΒ.

Οι τακτικές στελέχωσης εις γνώση των αρμοδίων υπευθύνων  από ανειδίκευτους θεωρείτε:
ΣΚΟΠΙΜΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ, ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΗ
About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

3 σχόλια :

  1. Μπράβο καλά τα λέτε, αλλά θα έπρεπε να βγαινει και κάποιος στην τηλεόραση και να τα λέει αυτά μέχρι να αλλάξει αυτη η πρωτογωνη κατασταση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να σας ενημερώσω ότι στα επικουρικά που έγιναν υπήρχαν περιπτώσεις τραγικές να μένουν εκτός διαγωνισμού διασώστες πληρώματα ασθενοφόρου και να μπαίνουν οδηγοί γτ απλά ήξεραν κάποιους. Το loipoepikoriko που έχει κάνει 2 περιόδους αιτήσεων που ήταν για επαγγελματίες υγείας είχε ανοιχτό παράθυρο για οδηγούς απλούς στις θέσεις ασθενοφόρων. Περίπτωση σε κάποια ΔΥΠΕ υπήρχαν 5 άτομα για αυτές τις θέσεις τον ασθενοφόρων μαντέψτε 3 ήταν επαγγελματίες εργαζόμενη στον χώρο μαλιστα του εκαβ στην τοπική περιοχή και να σας λύσω τη απορία καθώς ήταν στα αποτελέσματα με σειρά προτεραιότητας στις πρώτες θέσεις τους ήρθε μετά το πέρας τον ενστάσεων απόρριψη από τους πίνακες και το χειρότερο όλων οι άλλοι 2 από τους 5 ήταν ανειδίκευτοι χωρίς καμία σχέση με το επάγγελμα και κατέλαβαν τις 2 θέσεις από αυτές που ζητούσαν στην περιφέρεια. Είναι μια σοβαρή θεωρώ καταγγελία που θα πρέπει να το εξετάσετε σοβαρά εκεί στο σωματείο γτ υποβαθμίζει το έργο το δικό σας αλλά και της προνοσοκομειακης φροντίδας γενικά. Όπως αναφέρεται διαπιστώνεται ότι δεν πάμε μπροστά αλλά πίσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. H πρωτόγονη κατάσταση έχει αλλάξει, οι φορείς αρνούνται να πειθαρχήσουν. Η πολιτεία έχει αναλάβει την ευθύνη της με το Π.Δ. 62/2007 και ο υπουργός κος Ξανθός έκανε την υπουργική απόφαση για τη διαδικασία έκδοσης της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος. Αρνούνται να παραδεχτούν ότι ο διασώστης είναι επάγγελμα υγείας και χρησιμοποιούν τον προνοσοκομειακό χώρο για να κάνουν δήθεν κοινωνική πολιτική και ορίζουν κοινωνικά κριτήρια στις προσλήψεις, αντί για επαγγελματικά προσόντα. Στα ασθενοφόρα κύριοι εργάζονται διασώστες, δεν υπάρχει διαφορετική άποψη. Διασώστης είναι αυτό που ορίζει το Π.Δ.62/2007. Η ανεπάρκεια και η πονηριά τους δεν έχουν προηγούμενο. Εύχομαι μια μέρα όλοι αυτοί που φέρονται έτσι στη συντεχνία μας, μια μέρα να έρθουν αντιμέτωποι με τα έργα τους. Θέλω να δω πάντως νοσηλευτές σε νοσοκομεία χωρίς πτυχίο, αλλά με πολλά μόρια από κοινωνικής άποψης, εκεί σας θέλω ρε μάγκες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews