ΕΙΔΗΣΕΙΣ

2/2/19

Πιλοτικό πρόγραμμα με μοτοσυκλέτες ταχείας ανταπόκρισης του ΕΚΑΒ στην Αίγινα


Σάββατο, 2 Φεβρουαρίου 2019
EKABNews

Πιλοτικό πρόγραμμα με μοτοσυκλέτες ταχείας ανταπόκρισης του ΕΚΑΒ στην Αίγινα
aeginaportal.gr

Με το πλοίο "Ποσειδών Ελλάς" κατέπλευσαν σήμερα το πρωί στην Αίγινα δύο μοτοσυκλετιστές ταχείας ανταπόκρισης του ΕΚΑΒ. Οι δύο μοτοσυκλέτες μαζί με τους αναβάτες τους προκάλεσαν αμέσως αίσθηση με την παρουσία τους στο νησί. Πρόκειται για την έναρξη ενός πιλοτικού προγράμματος, που θα περιλαμβάνει περιπολίες μοτοσικλετιστών του ΕΚΑΒ στην Αίγινα και σταδιακά θα ενισχύεται. Στόχος του προγράμματος είναι η έγκαιρη και ουσιαστική παροχή επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας στο νησί.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Το πιλοτικό πρόγραμμα ξεκίνησε σήμερα και για την επόμενη περίοδο θα εφαρμόζεται κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή. Στην πρώτη αυτή φάση η μία καθημερινή βάρδια θα είναι ενδιάμεση, ενώ αργότερα θα προστεθεί μία ακόμη βάρδια. Έτσι, θα πραγματοποιείται μία πρωινή και μία απογευματινή βάρδια. Στόχος είναι βάσει του σχεδιασμού να δημιουργηθεί τομέας ΕΚΑΒ στην Αίγινα, οπότε και θα είναι διαθέσιμο ασθενοφόρο της υπηρεσίας στο νησί.

Στο Aegina Portal για την επιχειρησιακή ικανότητα των μοτοσικλετιστών ταχείας ανταπόκρισης, μίλησε ο κύριος Κυριάκος Σιδηρόπουλος, επικεφαλής του Τομέα Μοτοσυκλετών του ΕΚΑΒ Αθήνας : "Είναι η αιχμή του δόρατος για την αντιμετώπιση του επείγοντος. Έχουμε την δυνατότητα σε πολύ λίγα λεπτά, να φτάσουμε στον πάσχοντα ή στον τραυματία και να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση έως ότου διακομισθεί με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο. Κάτι αντίστοιχο θέλουμε να κάνουμε και στην Αίγινα, εντάσσοντάς την σε έναν από τους τομείς τους οποίους καλύπτουμε. Ξεκινάμε σήμερα με ένα πιλοτικό πρόγραμμα τα Σαββατοκύριακα και καθώς πλησιάζει η καλοκαιρινή σεζόν ελπίζουμε να μπορέσουμε να το ολοκληρώσουμε με καθημερινές βάρδιες πρωί και απόγευμα".

Οι μοτοσυκλετιστές του ΕΚΑΒ θα δέχονται οδηγίες από το ασυρματικό κέντρο του ΕΚΑΒ στην Αθήνα, στο οποίο γίνονται οι κλήσεις για επείγουσα βοήθεια. Οι μοτοσυκλετιστές θα συνεργάζονται με τους τοπικούς υγειονομικούς φορείς και το Κέντρο Υγείας.

Η δημιουργία ενός τομέα ΕΚΑΒ στην Αίγινα ήταν μία πάγια θέση, που είχε εκφράσει αρκετά χρόνια πριν ο ιατρός κύριος Σωκράτης Δούκας. Στον 8ο Αγώνα Δρόμου Ιωάννης Καποδίστριας μετά από πρωτοβουλία του, την ασφάλεια του αγώνα ενίσχυσαν τρεις μοτοσυκλετιστές του ΕΚΑΒ. Μετά το τέλος του αγώνα υπήρξε μία συζήτηση ανάμεσα στον ίδιο, τους μοτοσυκλετιστές του ΕΚΑΒ και τον ιατρό κύριο Γρηγόρη Γαλάνη, προκειμένου κάποιες βάρδιες να γίνονται στην Αίγινα. Τυπικά αυτό που θα χρειαζόταν είναι να υπάρξει κάλυψη των εξόδων για την μετάβαση των μοτοσικλετιστών στην Αίγινα, καθώς θα έρχονται το πρωί και θα φεύγουν το βράδυ. Μάλιστα αυτό την καλοκαιρινή περίοδο θα γίνεται σε καθημερινή βάση με δύο μηχανές. Την λύση έδωσε η Κοινοπραξία Πλοίων Σαρωνικού που ανέλαβε την χορηγία της κάλυψης των εξόδων. Επίσης, τα cafe Ρέμβη και Αιάκειον είναι ήδη χορηγοί αυτής της πρωτοβουλίας, ενώ υπάρχουν ακόμη αρκετοί ιδιώτες και φορείς που σκοπεύουν να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια.

Ο ιατρός κύριος Σωκράτης Δούκας που μαζί με τον ιατρό κύριο Γρηγόρη Γαλάνη υποδέχθηκαν στο λιμάνι τους μοτοσυκλετιστές, στάθηκε ιδιαίτερα στις επιχειρησιακές δυνατότητες και τον εξοπλισμό αυτών των μηχανών, που μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες εφάμιλλες, με αυτές μιας κινητής μονάδας και να σώσουν ζωές.

Οι δύο μοτοσυκλετιστές του ΕΚΑΒ επισκέφθηκαν το Κέντρο Υγείας Αίγινας, ενώ στην συνέχεια είχαν συνάντηση με τον δήμαρχο κύριο Δημήτρη Μούρτζη (αναλυτικό ρεπορτάζ τις επόμενες ώρες).

Μία σύντομη γνωριμία με το τμήμα Μοτοσυκλετών Ταχείας Ανταπόκρισης

Το Τμήμα στελεχώνεται αποκλειστικά, με Διασώστες, πτυχιούχους ΙΕΚ ΕΚΑΒ και κατόχους διεθνών πιστοποιήσεων (ERC/BLS, ILS, ALS – PHTLS, PALS), οι οποίοι επανεκπαιδεύονται διαρκώς.
Μοτοσυκλέτες λειτουργούν σε αρκετές πόλεις της Χώρας, ανάλογα με τις ανάγκες, σε Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Καβάλα, Σέρρες, Λάρισα, Βόλος, Κρήτη.
Η ασφάλεια των Διασωστών – αναβατών διασφαλίζεται με πλήρεις στολές ατομικής προστασίας υψηλών προδιαγραφών, τις οποίες παρέχει το ΕΚΑΒ.
Ο εξοπλισμός της μοτοσυκλέτας περιλαμβάνει:
Διαγνωστικό monitor 12 απαγωγών.
Παλμικό οξύμετρο, πιεσόμετρο, στηθοσκόπιο, σακχαρόμετρο, φορητή αναρρόφηση.
Πλήρες κιτ αεραγωγού, με ασκό ενηλίκων, παίδων, με στοματοφαρυγγικούς αεραγωγούς και λαρυγγικές μάσκες όλων των μεγεθών.
Κιτ τραύματος, εγκαυμάτων, τοκετού.
Σετ φλεβοκέντησης με τους αντίστοιχους ορούς.
Αερονάρθηκες, αυχενικά κολάρα.
Φιάλη Ο2, με μάσκες χορήγησης.

Δημοιέυτηκε 1/2/2019

Πηγή: aeginaportal.gr


About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews