ΕΙΔΗΣΕΙΣ

19/2/19

Διάταξη-κάλυψη έναντι ποινικών διώξεων στο ΔΣ του ΕΚΑΒ
Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου 2019
EKABNews

Διάταξη-κάλυψη έναντι ποινικών διώξεων στο ΔΣ του ΕΚΑΒ
eleftherostypos.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΕΩΣ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΕΚΑΒ

ΜΑΡΙΑ – ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ

Η «πονηρή» αυτή διάταξη πέρασε, σύμφωνα με πηγές, καθώς εκκρεμούν πολλά δικαστήρια για τον τέως πρόεδρο του ΕΚΑΒ και τον αντιπρόεδρο.

Με μια «γκρίζα» διάταξη, το υπουργείο Υγείας καλύπτει τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΕΚΑΒ όταν διώκονται ποινικά για πράξεις ή παραλείψεις που έλαβαν χώρα κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Πρόκειται για το άρθρο 127 του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας.

Η «πονηρή» αυτή διάταξη πέρασε, σύμφωνα με πηγές, καθώς εκκρεμούν πολλά δικαστήρια για τον τέως πρόεδρο του ΕΚΑΒ και τον αντιπρόεδρο. Πρόκειται για αγωγές διευθυντών ανά την Ελλάδα, όπως και εργαζομένων. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της… σύστασης από το διοικητικό συμβούλιο θέσης προϊσταμένης δικηγόρου στο ΕΚΑΒ χωρίς να υπάρχει νομικό τμήμα. Το Δ.Σ. του ΕΚΑΒ είχε προσλάβει δικηγόρο του πρωθυπουργικού γραφείου αφού «δημιούργησε» τη θέση με φωτογραφική διάταξη και τροποποίησε εν ριπή οφθαλμού τον κανονισμό του ΕΚΑΒ. Για τον λόγο αυτό, το Σωματείο Εργαζομένων είχε κινηθεί νομικά εναντίον του διοικητικού συμβουλίου.

Ανάλογες, αρκετές σε αριθμό, μηνύσεις έχει δεχθεί τόσο ο τέως πρόεδρος του ΕΚΑΒ όσο και ο αντιπρόεδρος για διοικητικές παραλείψεις από διευθυντές τμημάτων ανά την Ελλάδα.

Μάλιστα, η διάταξη της Αριστοτέλους που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο θεωρείται εντελώς «φωτογραφική» και ότι η νομική προστασία θεσπίζεται για την περίπτωση του τέως προέδρου του ΕΚΑΒ, Κωνσταντίνου Καρακατσιανόπουλου, ο οποίος παραιτήθηκε ένα μήνα μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι για προσωπικούς λόγους, όπως είχε ισχυριστεί. Η διάταξη αναφέρει, άλλωστε, ότι η νομική κάλυψη αφορά και σε μέλη που έχει λήξει η θητεία τους ή έχουν αποχωρήσει, όπως είναι ο τέως πρόεδρος.

«Τα μέλη του Δ.Σ. του ΕΚΑΒ δεν ευθύνονται αστικά έναντι τρίτων, πλην Δημοσίου και ΕΚΑΒ, για πράξεις και παραλείψεις κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, εκτός αν ενήργησαν με δόλο ή βαριά αμέλεια. Με απόφαση του Δ.Σ. μπορεί να παρέχεται νομική προστασία στα μέλη του Δ.Σ. και μετά τη λήξη της θητείας τους ή μετά την αποχώρησή τους από την υπηρεσία, όταν ενάγονται αστικά ή διώκονται ποινικά για πράξεις και παραλείψεις κατά την άσκηση των καθηκόντων», αναφέρει η αιτιολογική έκθεση του επίμαχου άρθρου του πολυνομοσχεδίου.

Ερωτήματα γεννά η ρύθμιση και για το εάν επιχειρείται «κάλυψη» του Δ.Σ. του ΕΚΑΒ για την περίπτωση της πυρκαγιάς στο Μάτι.

Οπως και να έχει, εργαζόμενοι του Κέντρου αντιδρούν, καθώς θεωρούν ότι οι όποιες παραλείψεις σημαίνουν ευθύνες του Δ.Σ. οι οποίες και θα έπρεπε να αποδοθούν.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου


Δείτε στο EKABNews

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews