ΕΙΔΗΣΕΙΣ

25/2/19

Το να σφυράμε αδιάφορα είναι επικίνδυνο
Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2019
EKABNews

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μοχιανάκης
Μέλος ΔΣ (Ταμίας) ΣΩΠΑ ΠΕΔΥ

ΤΟ ΝΑ ΣΦΥΡΑΜΕ ΑΔΙΑΦΟΡΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΊΝΔΥΝΟ

Το να γίνονται συνεχώς αναφορές σε ένα συγκεκριμένο θέμα εμπεριέχει τον κίνδυνο του να γίνει κάποιος γραφικός , αυτό όμως ουδόλως απασχολεί τον πάσχοντα συνάνθρωπο μας όταν βρεθεί στην ανάγκη της άμεσης παροχής πρώτων βοηθειών.
Αυτό που έχει πρωτεύοντα σημασία είναι η σωστά οργανωμένη στοχευμένη παρέμβαση μας στον τόπο του συμβάντος με στόχο την σταθεροποίηση του παθόντα και την λήψη σωστών αποφάσεων.
Το ποίημα του παραλάβαμε και τρέχουμε είναι πλέον μια ξεπερασμένη επιστημονικά τεκμηριωμένη αντίληψη και φυσικά εμπεριέχει αυξημένο ποσοστό κινδύνων. Δεν έχει καμία σημασία το να παραδώσουμε ένα τραυματία στα ΤΕΠ όπου πρώτα δεν έχουν εφαρμοστεί τα ενδεδειγμένα πρωτόκολλα (ABCDE κ.τ.λ.)
Ο χρόνος που θα μεσολαβήσει θα μετρά αντίστροφα για την περαιτέρω εξέλιξη του και ίσος να αποβεί και θανατηφόρος. Βασικός κανόνας είναι ο σωστός συντονισμός όλων των εμπλεκομένων φορέων ΕΚΑΒ-ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΊΑΣ (Στην περίπτωση μας) - ΤΕΠ ή όποιο άλλο τμήμα υποδοχής.
Για να επιτευχθεί όμως το συγκεκριμένο εγχείρημα στο μεγαλύτερο βαθμό είναι απαραίτητο η μείωση των εμπλεκομένων φορέων για την καλύτερη και αμεσότερη διεκπεραίωση του.
Η συνεχή εκπαίδευση των συναδέλφων στα νέα εξειδικευμένα πρωτόκολλα και η εμπέδωση καλής ψυχολογίας.
Όλα αυτά σήμερα έχουν επιτευχθεί σε ένα σημαντικό βαθμό σε σχέση με το παρελθόν όμως η φύση της ειδικότητας δεν αφήνει περιθώρια για εφησυχασμό απαιτείται συνεχής εγρήγορση εκπαίδευση και καλή συνεργασία με όλους τους συναδέλφους.
Όλα αυτά αποτελούν βασικό μέλημα των συναδέλφων παρόλο που αυτή την στιγμή το όλο σύστημα ή όπως αλλιώς θέλετε υπολείπεται βελτιώσεων.
Το να λειτουργούμε σε δύο διαφορετικούς φορείς με σημαντικές διαφορές μεταξύ συναδέλφων τού ίδιου αντικειμένου αυτό δεν συμβάλλει στην εμπέδωση της καλής ψυχολογίας.
Αποτελούμε θα έλεγα μοναδικό φαινόμενο ίδιο αντικείμενο απασχόλησης διαφορετικός φορέας διαχείρισης . Πώς θα σας φαινόταν η αστυνομία η πυροσβεστική κ.τ.λ. αν υπήρχαν συνάδελφοι πόλης και συνάδελφοι υπαίθρου με διαφορετικό καθεστώς εκπαίδευσης διαφορετικό καθεστώς αποδοχών κ.τ.λ.
Πώς θα νιώσετε να δουλεύετε στον ίδιο χώρο ( τομέας) με ίδια ευθύνη παροχής υπηρεσιών με διαφορετικές αποδοχές. Και το ψυχολογικό πλεονέκτημα τα εύσημα για τα θετικά τού κάθε συμβάντος από τα κοινωνικά δίκτυα και τα ΜΜΕ μαζικά μονομερώς στον ένα φορέα.
Με το ποσοστό διαχείριση των περιστατικών στα Κέντρα Υγείας από συναδέλφους (ΠΛΗΡΏΜΑΤΑ ΑΣΘΕΝΟΦΌΡΩΝ) να ξεπερνά το 70%
Καιρός είναι να σταματήσουμε να σφυράμε αδιάφορα το θέμα είναι ότι όλοι μας πρέπει να δούμε κατάματα το πρόβλημα να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους και ν τα παρουσιάζουμε στην σωστή διάσταση τους.
Σήμερα υπάρχει και το επίπεδο και η δυνατότητα να το λύσουμε με όλα τα τυχόν εμπόδια που αυτά υπάρχουν και που είναι πολύ μικρά σε σχέση με τα οφέλη που προκύπτουν. Αυτοί που πρέπει να πάρουν τις αποφάσεις είναι πλέον ενήμεροι γνωρίζουν και πολύ περισσότερο έχουν και ανοιχτές τις πόρτες συνεργασίας για όλους μας ας φροντίσουμε ο καθένας από το μετερίζι του να τοποθετήσει την ανάλογη πετρούλα για την δημιουργία ενός ενιαίου δυναμικού και αποτελεσματικού φορέα διαχείρισης επειγόντων περιστατικών.
Το οτιδήποτε άλλο δεν συμβάλλει και είναι αποδεδειγμένα επικίνδυνο .


Δείτε στο EKABNews

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews