ΕΙΔΗΣΕΙΣ

18/4/19

Πώς οι εκλογές μπορούν να σώσουν ζωές…
Πέμπτη, 18 Απριλίου 2019
EKABNews

Πώς οι εκλογές μπορούν να σώσουν ζωές…
agriniopress.gr

Ένας τίτλος που κεντρίζει σίγουρα το ενδιαφέρον

Η όλη ιδέα ξεκινά με τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των μεγάλων πόλεων σε σχέση με τις μικρές επαρχιακές πόλεις στην χώρα, στην αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών και μιλώντας σαν Διασώστης θα αναφερθώ στα περιστατικά υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Γράφει ο Σπύρος Λαζούρας, Διασωστης ΕΚΑΒ/Εκπαιδευτής

Περιστατικά που έχουν να κάνουν με τραυματισμούς όπως τροχαία ατυχήματα ,γενικότερα παθολογικές καταστάσεις και σίγουρα για τα καρδιολογικά περιστατικά όπως την ανακοπή.

Όλα αυτά που όταν συμβούν θα πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσα σε λίγα λεπτά βάση των διεθνών πρωτοκόλλων αντιμετώπισης.

Σίγουρα υπάρχουν μεγάλες διαφορές και είναι λογικό να υπάρχουν ,γιατί είναι άλλα τα μεγέθη και στο προσωπικό και στον εξοπλισμό και στους υγειονομικούς σταθμούς όπως Νοσοκομεία ,Κέντρα Υγείας και επίσης στις χιλιομετρικές αποστάσεις που είναι μεγαλύτερες στην επαρχία αλλά και στην διαχείριση αυτών των περιστατικών, και στην συνεργασία μεταξύ Υπηρεσιών που θα επιχειρήσουν στο πεδίο , λόγο της ελλείψεως εμπειρίας πολλές φορές ή λόγο συνδυασμού παραγόντων.

Σίγουρα ένα από τα προβλήματα της επαρχίας είναι οι μεγάλες αποστάσεις από τις κατοικημένες περιοχές προς τα μεγάλα Νοσοκομεία.

Αυτό κάνει ακόμα δυσκολότερο το έργο του Ε.Κ.Α.Β. όταν θα χρειαστεί να διανύσει μεγάλες αποστάσεις και όσα οχήματα και προσωπικό και να διαθέτει δεν θα μπορεί να υπάρχει παντού ένα ασθενοφόρο μέσα σε 3-4 λεπτά ,ειδικά στη καρδιακή ανακοπή για να μπορέσει να αντιμετώπιση έγκαιρα αυτό το περιστατικό. (αναλυτικά οι ενέργειες για να αναταχθεί μια ανακοπή μπορεί να δει κανείς στα πρωτόκολλα της Βασικής Υποστήριξης της Ζώης).

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ 2017 (Α’ ΕΚΔΟΣΗ)


Το θετικό στην όλη υπόθεση είναι ότι τα τελευταία χρόνια είμαστε σε καλύτερη θέση και έχουν αλλάξει πολλά, λίγο η τεχνολογία, λίγο ότι η μετάδοση της πληροφορίας που γίνεται με ταχύτητες φωτός, έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες εκείνες που χρειάζονται για να ρίξουν τον σπόρο και στην συνέχεια να καρποφορήσει η ιδέα αυτή, που την αναλύω παρακάτω .

Το αρνητικό είναι ότι μόνο σε μεγάλες πόλεις τρέχουν προγράμματα ενημέρωσης και εκπαιδεύσεις Πολιτών, ενώ η υπόλοιπη Ελλάδα υστερεί κατά πολύ.

Υπάρχουν σήμερα κρατικές προσπάθειες με ΔΩΡΕΑΝ προγράμματα εκπαίδευσης από τις Υπηρεσίες Έκτακτων Αναγκών, όπως το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) αλλά και Ευρωπαϊκά Προγράμματα (BLS/AED), και προγράμματα που δίνουν έμφαση στην εκπαίδευση των πολιτών όπως είναι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολικής Προστασίας , ο Εθελοντισμός κτλ.

Η ύπαρξη τέτοιων προγραμμάτων χαρακτηρίζει πλέον των πολιτισμό κάθε χώρας και η χώρα μας δεν μπορεί να είναι απούσα από την κινητοποίηση της κοινωνικής ευαισθησίας και του εθελοντισμού για μια καλύτερη μοίρα για τα θύματα της ανακοπής στο σύγχρονο κόσμο.

Η λύση για πολλά περιστατικά σαν αυτά, περιγράφετε παρακάτω:
Και αυτή δεν είναι άλλη από την εκπαίδευση των πολιτών στις Α’ βοήθειες και στην ΒΑΣΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ.
(πρόγραμμα εκπαίδευσης Ομάδων Πληθυσμού).

Ένα μεγάλο ζήτημα για το οποίο έχουμε μεγάλο κενό ενημέρωσης και είμαστε στις τελευταίες θέσεις συγκριτικά με άλλες Ευρωπαϊκές Χώρες .

Ο θάνατος σε πολλές περιπτώσεις προλαμβάνεται όταν έχουμε εκπαιδευμένους πολίτες στην Βασική Υποστήριξη Ζωής.

Εδώ μπαίνουν στην κουβέντα μας οι ΕΚΛΟΓΕΣ!!!!

Είναι ουσιαστικά μια πρόταση προς τους Υποψηφίους (και αυριανούς Άρχοντες) των επικείμενων εκλογών και τους αφορά όλους όχι μόνο τους επικεφαλής των συνδυασμών αλλά των κάθε υποψήφιο σύμβουλο.

Η πρόταση μας

Η ένταξη ,στο προεκλογικό τους πρόγραμμα για αρχή και μετέπειτα στα σχέδια προς υλοποίηση :

Της οργάνωσης εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ (που είναι πάντα πρόθυμο έχοντας την εμπειρία αλλά και την υποχρέωση να απαντήσει θετικά σε τέτοιου είδους αιτήματα μιας και είναι ο επίσημος φορέας Προνοσοκομειακής φροντίδας στην Ελλαδα).

• Της εκπαίδευσης όλων των υπαλλήλων σε Νομαρχίες και Δήμους.
• Της εκπαίδευσης πολιτών σε απομακρυσμένες περιοχές (τουλάχιστον).
• Της εκπαίδευσης σχολικών μονάδων.
• Της πρωτοβουλίας για αγορά απινιδωτών (AED) .
• Της τοποθέτησης τους σε περιοχές που προβλέπετε να υπάρχουν όπως:

Σε πολυσύχναστους χώρους, αυτόματοι εξωτερικοί απινιδιστές και εκπαιδευμένους τους εργαζόμενους σε αυτούς τους χώρους.

• Αεροδρόμια
• Κοινοτικά Κέντρα/Κέντρα Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων (Κ.Α.Π.Η.)
• Μονάδες αιμοκάθαρσης
• σταθμοί λεωφορείων
• Γήπεδα
• Γυμναστήρια
• Μεγάλες Βιομηχανικές Μονάδες
• Μεγάλα Εμπορικά Κέντρα
• Γηροκομεία
• Ιδιωτικές Επιχειρήσεις
• Εκκλησιές
• ΑΠΟΜΑΚΡΥΣΜΈΝΑ ΧΩΡΙΑ
• Στάδια

Εύλογα ερωτήματα ???????????

1. Πρέπει να τοποθετηθεί AED σε αυτή τη τοποθεσία ?

Εάν η απάντηση είναι «Ναι» σε μία ή περισσότερες από τις παρακάτω ερωτήσεις , θα πρέπει να σκεφτείτε σοβαρά ένα πρόγραμμα επί τόπου τοποθέτησης AED.

• Είναι απίθανο το υπάρχον σύστημα ασθενοφόρων να κάνει χρόνο «από την κλήση- έως την απινίδωση» 5λεπτά ή λιγότερο από αυτό το χρόνο?
• Έχει συμβεί περιστατικό αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής σε αυτό τον χώρο τα τελευταία 5 χρόνια?
• Συναθροίζονται τακτικά περί τα 10.000 άτομα σε αυτό τον χώρο?
• Έχει ο χώρος αυτός υψηλή συγκέντρωση ατόμων άνω των 50?
• Υπάρχει υψηλή πιθανότητα καρδιακής ανακοπής σε αυτόν τον χώρο?

2. Μπορεί η διάσωση ενός θύματος ανακοπής να γίνει από διασώστες που δεν είναι υγειονομικοί;

Με την θεωρεία ότι πολλές φορές σε ένα επείγον περιστατικό οι πρώτοι ανταποκριτές είναι απλοί πολίτες
Έχει αποδειχθεί χωρίς αμφιβολία ότι μπορεί .

Για το σκοπό αυτό είναι απαραίτητο να εκπαιδευτεί μεγάλος αριθμός μη υγειονομικών στη βασική υποστήριξη της ζωής και τη χρήση απινιδωτή.

Η εμπειρία δείχνει ότι σε καμιά χώρα του κόσμου δεν μπορούν τα ασθενοφόρα να φτάνουν πάντα το θύμα της ανακοπής όσο γρήγορα χρειάζεται.

Μεταξύ άλλων, η καθυστέρηση στην αναγνώριση της ανακοπής από τους παρευρισκομένους, η απόσταση του ασθενοφόρου από το θύμα, ο μικρός αριθμός των διαθέσιμων οχημάτων και η κίνηση στους δρόμους συχνά κάνουν αδύνατη την έγκαιρη προσέγγισή του θύματος της ανακοπής.

Ευτυχώς τα πράγματα μπορούν να βελτιωθούν σημαντικά αν οι παρευρισκόμενοι πολίτες είναι εκπαιδευμένοι στην αναγνώριση της ανακοπής και διενεργούν βασική αναζωογόνηση ή και δίνουν οι ίδιοι απινίδωση πριν φτάσουν τα ασθενοφόρα.

Πολλοί άνθρωποι χρωστούν σήμερα τη ζωή τους στις επεμβάσεις αυτών των εθελοντών πολιτών-διασωστών.

Άρα για το καλό των πολιτών χρειάζεται να δούμε σοβαρά την εκπαίδευση και την συνεργασία μεταξύ φορέων και πολιτείας.

Ευχόμαστε αυτή η ευκαιρία που μας δίνουν οι εκλογές να την εκμεταλλευτούμε κατάλληλα γιατί είναι δικαίωμα των πολιτών να απαιτούν και όχι να επαιτούν για τα αυτονόητα!!!

ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΩΣΟΥΝ ΖΩΕΣ

Δημοσιεύτηκε 17/4/2019

Πηγή: agriniopress.gr

 

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews