ΕΙΔΗΣΕΙΣ

9/5/19

Λάρισα: «Χειρόφρενο» ασθενοφόρων για δευτερογενείς μεταφορές
Πέμπτη, 9 Μαΐου 2019
EKABNews

«Χειρόφρενο» ασθενοφόρων για δευτερογενείς μεταφορές
eleftheria.gr

ΑΠΕΧΟΥΝ ΤΑ ΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΕΞΙΤΗΡΙΑ, ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ ΑΠΟ ΤΕΠ *ΕΝΤΟΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΙ ΣΕ ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ *5ΩΡΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΥΡΙΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΟΦΟΡΕΙΣ

Έντονα λειτουργικά προβλήματα αναμένεται να αντιμετωπίσουν πολλές κλινικές στα νοσοκομεία της Θεσσαλίας προς το τέλος της εβδομάδας εξαιτίας της αποχής των πληρωμάτων του ΕΚΑΒ από τις δευτερογενείς μεταφορές, που αφορούν σε εξιτήρια, επανεξετάσεις και επιστροφές από Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών.

Η κινητοποίηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού ΕΚΑΒ ξεκίνησε προχθές και ήδη έχουν ενημερωθεί οι διοικήσεις των νοσοκομείων τόσο για την απόφαση των πληρωμάτων των ασθενοφόρων όσο και για την υποχρέωσή τους να φροντίσουν να βρουν οδηγούς για την κάλυψη των όποιων αναγκών τους.

«Η αναμονή των πολιτών για ώρες, και σε κάποιες περιοχές ημέρες, για εξιτήριο και επανεξέταση δεν είναι ευθύνη του ΕΚΑΒ αλλά των Νοσοκομείων. Τα Νοσοκομεία με τα Πληρώματα που προσέλαβαν ή που έχουν τη δυνατότητα να προσλάβουν, με δική τους ευθύνη να προγραμματίζουν μέσω των δομών τους άμεσα και στην ώρα τους να εξυπηρετούν τους ασθενείς τους λυτρώνοντάς τους. Δίνοντας άμεσα λύση στις πολύωρες καθυστερήσεις και στην απαράδεκτη και απάνθρωπη μεταχείριση των ασθενών που χρήζουν ασθενοφόρου για το εξιτήριό τους ή την επανεξέτασή τους» τονίζει στην ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού ΕΚΑΒ εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους αποφασίστηκε η κινητοποίηση.

Παρά την ενημέρωση των νοσοκομείων, στη βάση του ΕΚΑΒ στη Λάρισα, στον χώρο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, δεκάδες είναι τα αιτήματα από τις κλινικές των νοσοκομείων για μεταφορά ασθενών που έχουν εξασφαλίσει εξιτήριο και παραμένουν στις κλινικές. Με το προσωπικό του ΕΚΑΒ να υπενθυμίζει την αποχή του από τις συγκεκριμένες μεταφορές, όπως και την αποχή από τη μεταφορά αίματος για την εξυπηρέτηση του Κέντρου Αιμοδοσίας.

Πολλοί από τους ασθενείς που εξασφάλισαν εξιτήριο και είναι περιπατητικοί έφυγαν με δικά τους μέσα ή με ΤΑΞΙ, υποστηρίζει ο πρόεδρος του τοπικού συλλόγου εργαζομένων ΕΚΑΒ και γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας, Γιάννης Γούλας, συμπληρώνοντας πως από την αποχή αυτή εξαιρούνται ειδικές ομάδες, μεταξύ των οποίων οι παραπληγικοί, οι καρκινοπαθείς, οι ηλικιωμένοι και όσοι υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση.

Συνολικά 50-60 δευτερογενείς μετακινήσεις κατά μέσο όρο καθημερινά δεν θα εξυπηρετούνται από το ΕΚΑΒ Θεσσαλίας μέχρι τις 20 Μαΐου, τελευταία ημέρα της κινητοποίησης εάν δεν ληφθεί απόφαση για συνέχισή της, με τα στελέχη του ΕΚΑΒ να προβλέπουν ότι τα προβλήματα κάποιων κλινικών θα ενταθούν προς το τέλος της εβδομάδας με τα αιτήματά τους να γίνονται ιδιαίτερα πιεστικά, καθώς εξαιτίας της υπερπληρότητας των κρεβατιών θα κάνουν την εμφάνισή τους ακόμα και ράτζα στους διαδρόμους.

Σύμφωνα με τον κ. Γούλα, το πρόβλημα θα μπορούσε να λυθεί με προγραμματισμό προσλήψεων προσωπικού σε κάθε Περιφέρεια είτε στο ΕΚΑΒ είτε στα νοσοκομεία -έχουν τη δυνατότητα να προσλάβουν Πληρώματα Ασθενοφόρου- επισημαίνοντας πως στη Θεσσαλία χρειάζεται η πρόσληψη 50-60 ατόμων προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες για μετακινήσεις.

ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΟΦΟΡΕΩΝ

Στο μεταξύ, πανελλαδική στάση εργασίας από τις 10 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι προκήρυξε για αύριο Πέμπτη 9 Μαΐου η Πανελλήνια Ένωση τραυματιοφορέων διοργανώνοντας συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12.30 το μεσημέρι έξω από το Υπουργείο Υγείας.

Η Πανελλήνια Ένωση τραυματιοφορέων διαμαρτύρεται για την τεράστια έλλειψη τραυματιοφορέων σε όλα τα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της χώρας, καθώς οι κενές οργανικές θέσεις στα νοσοκομεία ξεπερνούν το 50% -οι τραυματιοφορείς που υπηρετούν στα νοσοκομεία όλης της χώρας δεν ξεπερνούν στο σύνολο τους 2.200 από 4.600 οργανικές θέσεις που υπάρχουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπάρχον προσωπικό του κλάδου είναι γηρασμένο με μέσο όρο ηλικίας άνω των 50 ετών, ενώ τεράστιο είναι και το πρόβλημα που προκαλεί η κυβερνητική απόφαση να μετακινήσει 526 τραυματιοφορείς πρώην σχολικούς φύλακες πίσω στους δήμους χωρίς να έχει φροντίσει να προσλάβει αντίστοιχο προσωπικό για το κενό που αφήνει.

ΔΗΜ. ΚΑΤΣΑΝΑΚΗΣ

Δημοσιεύτηκε 8/5/2019

Πηγή: eleftheria.gr

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews