ΕΙΔΗΣΕΙΣ

4/6/19

O ΠΟΥ αναγνωρίζει το burn out ως ασθένειαΤρίτη, 4 Ιουνίου 2019
EKABNews

O ΠΟΥ αναγνωρίζει το burn out ως ασθένεια
psychologynow.gr

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναγνωρίζει για πρώτη φορά ως ασθένεια το «burn out» (επαγγελματική εξουθένωση) στη Διεθνή Στατιστική Ταξινόμηση Νόσων και Συναφών Προβλημάτων Υγείας (ICD), η οποία χρησιμοποιείται ευρέως ως σημείο αναφοράς για τη διάγνωση και ταξινόμηση ασθενειών.

Η απόφαση που ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Συνέλευσης για την Υγεία στη Γενεύη, η οποία ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα, δίνει ένα τέλος σε δεκαετίες συζήτησης μεταξύ εμπειρογνωμόνων σχετικά με τον τρόπο καθορισμού της επαγγελματικής εξουθένωσης και αν πρέπει να θεωρηθεί ιατρική ασθένεια.

Στην τελευταία ενημέρωση του καταλόγου ασθενειών σε όλο τον κόσμο, ο ΠΟΥ ορίζει την επαγγελματική εξουθένωση ως ένα σύνδρομο που θεωρείται ότι προέρχεται από χρόνιο στρες στο χώρο εργασίας το οποίο δεν έχει αντιμετωπιστεί με επιτυχία.

Υποστηρίζεται ότι το σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης χαρακτηρίζεται από τρεις διαστάσεις:
1) αισθήματα έλλειψης ενέργειας ή εξάντλησης
2) αυξημένη ψυχολογική απόσταση από τη δουλειά ενός ατόμου ή αισθήματα αρνητικότητας ή κυνισμού που σχετίζονταν με τη δουλειά ενός ατόμου και
3) μειωμένη επαγγελματική αποτελεσματικότητα

Το burn out αφορά ειδικά σε φαινόμενα που παρουσιάζονται στο επαγγελματικό πλαίσιο και δεν πρέπει να εφαρμόζεται για την περιγραφή εμπειριών σε άλλους τομείς της ζωής, σύμφωνα με την ταξινόμηση.

Ο ενημερωμένος κατάλογος ICD, που ονομάστηκε ICD-11, συντάχθηκε πέρυσι κατόπιν συστάσεων από εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας σε όλο τον κόσμο και εγκρίθηκε το Σάββατο 25 Μαΐου 2019.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που η επαγγελματική εξουθένωση έχει συμπεριληφθεί στην ταξινόμηση, δήλωσε ο Τάιτς Γιασάρεβιτς εκπρόσωπος του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας.

Το ICD-11, το οποίο πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή τον Ιανουάριο του 2022, περιέχει αρκετές άλλες προσθήκες, συμπεριλαμβανομένης της ταξινόμησης της «καταναγκαστικής σεξουαλικής συμπεριφοράς» ως ψυχική διαταραχή, παρόλο που περιορίζει τα κριτήρια της διαταραχής μαζί με τις εθιστικές συμπεριφορές.

Ωστόσο, για πρώτη φορά αναγνωρίζει το βίντεο gaming ως εθισμό και τον κατατάσσει παράλληλα με τα τυχερά παιχνίδια και τα ναρκωτικά όπως η κοκαΐνη.

Η επικαιροποιημένη λίστα αφαιρεί από την λίστα των ψυχικών διαταραχών την "ασυμφωνία φύλου" (transgenderism), ενώ το τοποθετεί κάτω από το κεφάλαιο "Διαταραχές που σχετίζονται με τη σεξουαλική υγεία".

update από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας 28/05/2019:

Διευκρινίσεις για την επαγγελματική εξουθένωση ή «burn out» όπως άτυπα ονομάζεται παγκοσμίως έδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στις 28 Μαΐου 2019, υπογραμμίζοντας ότι η επαγγελματική εξουθένωση είναι ένα «φαινόμενο που συνδέεται με την εργασία» και δεν είναι ασθένεια, αν και προηγουμένως είχε συμπεριληφθεί στη Διεθνή Κατάταξη των ασθενειών.

Ο εκπρόσωπος έκανε μια διόρθωση διευκρινίζοντας ότι το burn-out περιλαμβανόταν ήδη στην προηγούμενη κατάταξη στο κεφάλαιο: «Παράγοντες που επηρεάζουν την κατάσταση της υγείας».

Το ότι περιλαμβάνεται σε αυτό το κεφάλαιο σημαίνει ακριβώς ότι το burn-out δεν νοείται ως μια ιατρική κατάσταση αλλά μάλλον ως φαινόμενο που συνδέεται με την εργασία, σύμφωνα με τρέχουσες έρευνες.

Δημοσιεύτηκε 28/5/2019

Πηγή: psychologynow.gr

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews