ΕΙΔΗΣΕΙΣ

25/6/19

Με επιστολή ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ ζητά τη μη διακοπή της διαδικασίας πρόσληψης των υποψηφίων στο πρόγραμμα PHILOS
Τρίτη, 25 Ιουνίου 2019
EKABNews

Το 10% των επαγγελματιών υγείας διαφόρων ειδικοτήτων περίπου (104 θέσεις) αφορά διασώστες/πληρώματα ασθενοφόρων. Η μεγάλη καθυστέρηση στην ανάρτηση των οριστικών αποτελεσμάτων έχει ως αποτέλεσμα την δυσλειτουργία των δομών υγείας που φιλοξενούν πρόσφυγες. Οι επιπτώσεις για το ΕΚΑΒ τεράστιες. 104 διασώστες εκ των οποίων οι 50 για τα νησιά του Αιγαίου (Ρόδος 7, Κως 6, Κάλυμνος 4, Λέρος 3, Σάμος 7, Χίος 7 και Μυτιλήνη 16) περιμένουν ακόμη να υπογράψουν συμβάσεις. Κάθε σχεδιασμός που υπήρχε τινάχτηκε στον αέρα. Μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία το καλοκαίρι θα έχει περάσει.

Ακολουθεί η επιστολή..... 
  


Θέμα: Τεκμηρίωση αναγκαίοτητας μη διακοπής διαδικασίας προσλήψεων προσωπικού στο πρόγραμμα PHILOS

Τον Ιούνιο του 2018 το ΚΕΕΛΠΝΟ ολοκλήρωσε την εκπόνηση προγράμματος με τίτλο "Ολοκληρωμένη επείγουσα παρέμβαση υγείας για την προσφυγική κρίση - PHILOS". Σύμφωνα με αυτό, θα προσλαμβάνονταν 1575 επαγγελματίες υγείας διαφόρων ειδικοτήτων ώστε να στελεχωθούν όλα τα Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων και Μεταναστών και Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, Δημόσιες Δομές Υγείας και παραρτήματα του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας.
Πιο συγκεκριμένα, θα δημιουργούνταν ομάδες από ιατρούς, νοσηλευτές, μαίες, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και διαπολιτισμικούς μεσολαβητές, οι οποίες θα κάλυπταν τις ανάγκες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας των προσφύγων / μεταναστών σε όλα τα ΚΦΠΜ και ΚΥΤ σε όλη την επικράτεια. Επιπλέον, ομάδες ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών και διαπολιτισμικών μεσολαβητών θα δημιουργούνταν στις δημόσιες δομές, που εξυπηρετούν τα παραπάνω κέντρα, αναλαμβάνοντας το έργο της διασύνδεσης των κέντρων με τα νοσοκομεία, κέντρα υγείας και ΠΕΔΥ. Επίσης, ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων, νοσηλευτές, μαίες, ψυχολόγοι θα εντάσσονταν στο υπάρχον δυναμικό της κάθε δομής με σκοπό να την ενδυναμώσει εφόσον έχει επιβαρυνθεί σε επίπεδο επισκεψιμότητας από την παρουσία των προσφύγων / μεταναστών στα παρακείμενα κέντρα. Η πρόσληψη διασωστών στα κατά τόπους παραρτήματα του ΕΚΑΒ θα έδινε τη δυνατότητα για περισσότερες βάρδιες και ασθενοφόρα σε λειτουργία ώστε να αντιμετωπιστεί η αυξημένη ζήτηση.
Επί προσθέτως, επαγγελματίες υγείας θα προσλαμβάνονταν ώστε να υποστηρίξουν το Τμήμα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του οργανισμού με δεδομένο ότι στο γηγενή πληθυσμό έχει προστεθεί μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών. Τέλος, όλοι οι παραπάνω θα επιβαρύνουν διοικητικά τον οργανισμό και έτσι έχει προβλεφθεί πρόσληψη υποστηρικτικού προσωπικού που θα προστεθεί στο υπάρχον ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες σε διοικητικό και οικονομικό επίπεδο.
Προκειμένου να καλυφθούν οι παραπάνω επείγουσες ανάγκες αναρτήθηκε η 3670/ 21-9-2018 πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και υπήρξαν 1250 επιτυχόντες. Ειδοποιήθηκαν αυτοί ή οι επιλαχόντες αυτών κατόπιν των σχετικών αρνήσεων και δημιουργήθηκε ένας ικανοποιητικός αριθμός εργαζομένων για να καλύψει τις παραπάνω ανάγκες. Μέχρι τις 7/6/2019 προσελήφθησαν 147 άτομα διαφόρων ειδικοτήτων, οι οποίοι όμως είναι ανθρωπίνως αδύνατον να καλύψουν όλες τις ανάγκες και επιπλέον οι συνθήκες εργασίας τους είναι τέτοιες που μπορεί να οδηγήσουν πολλούς σε παραίτηση.
Η στελέχωση των ανωτέρω δομών έχει κατεπείγοντα χαρακτήρα καθώς τίθεται ζήτημα δημόσιας υγείας. Συγκεκριμένα ο μεγάλος αριθμός μεταναστών και προσφύγων είναι μεγάλος και οι χώροι στους οποίος διαμένουν κρίνονται ακατάλληλοι, με αποτέλεσμα να εγκυμονεί κίνδυνος μετάδοσης νοσημάτων. Επιπλέον οι συνθήκες στις οποίες διαβιούν επιβαρύνουν τόσο την σωματική, όσο και την ψυχική τους υγεία, ενώ παράλληλα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με σοβαρά φαινόμενα εμπορίας ανθρώπων, ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει σοβαρή απειλή της δημόσιας υγείας, το οποίο οφείλεται στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των εργαζομένων του ΕΟΔΥ. Εντούτοις, ο κίνδυνος να καταρρεύσει η λειτουργικότητα του συστήματος είναι ορατός, αν δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία πρόσληψης των υπόλοιπων επιτυχόντων του προγράμματος, καθώς κατά τη θερινή περίοδο υπάρχει αύξηση του πληθυσμού λόγω της τουριστικής κίνησης καθώς και των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Κατόπιν των παραπάνω αιτούμαστε τη μη διακοπή της διαδικασίας πρόσληψης των υποψηφίων στο πρόγραμμα με σκοπό να καλυφθούν όσες περισσότερες από τις ανελαστικές ανάγκες των παραπάνω δομών.
Σας επισυνάπτουμε σχετικό πίνακα με τους επιτυχόντες της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος 3670/ 21-9-2018, οι οποίοι έχουν ενημερωθεί και είναι σε αναμονή της υπογραφής της σύμβασής τους

Ο Πρόεδρος ΔΣ ΕΟΔΥ

Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ
αν. Καθηγητής Χειρουργικής
Πανεπιστημίου Αθηνών

Εσωτερική Διανομή :
Τμήμα Διοικητικού Συντονισμού
Γραφείο Μετακινούμενων Πληθυσμών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

protothema.gr 23/6/2019

tomanifesto.gr 24/6/2019

Δείτε στο EKABNewsAbout " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews