ΕΙΔΗΣΕΙΣ

26/7/19

Παρέμβαση στο Υπουργείο Υγείας για τις θερινές αιμοδοσίες στην Ξάνθη εις βάρος του ΕΚΑΒΠαρασκευή, 26 Ιουλίου 2019
EKABNews

Γ. Παπαχρόνης: Κανονικά οι θερινές αιμοδοσίες στην Ξάνθη – Λύθηκε το πρόβλημα και με παρέμβαση του Βουλευτή Σπ. Τσιλιγγίρη
thraki.com.gr

«Τροχοπέδη» στην απρόσκοπτη διαδικασία, τα εσωτερικά προβλήματα του ΕΚΑΒ, όμως…

Το νέο πρόγραμμα των αιμοδοσιών- Και στον Δήμο Τοπείρου με ειδικές εξετάσεις για τον ιό Δυτ. Νείλου

Ο Βουλευτής Ξάνθης κ. Σπύρος Τσιλιγγίρης επικοινώνησε αμέσως με το υπουργείο υγείας και κατόπιν πιέσεων στον αντιπρόεδρο του ΕΚΑΒ επιλύθηκε το πρόβλημα αναφορικά με την θερινή αιμοδοσία στην ορεινή περιοχή της Ξάνθης και γενικότερα το πρόβλημα που υπήρχε σε όλη την επικράτεια.
Μια διαδικασία που αποτελεί «θεσμό» για τον σύλλογο «Αγάπη» που μετρά επτά χρόνια και η οποία δίνει «ανάσα» σε πολλούς συνανθρώπους μας, ακόμη και στην Αθήνα, που κατά την περίοδο αυτή έχει κυριολεκτικά «στερέψει».
Πρόβλημα, το οποίο δημιουργήθηκε λόγω του ΕΚΑΒ (και των δικών του προβλημάτων με τους οδηγούς του και τις δευτερογενείς μεταφορές) και δεν αφορά μόνον στην Ξάνθη, αλλά σε όλη την χώρα, δημιουργώντας με την σειρά του, τον κίνδυνο ακύρωσης πολλών αιμοδοσιών.


«ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟ ΕΚΑΒ – ΠΑΡΑΛΙΓΟ ΝΑ ΑΚΥΡΩΘΕΙ Η ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΕΝΩ Η ΑΘΗΝΑ ΕΧΕΙ…ΣΤΕΓΝΩΣΕΙ ΑΠΟ ΑΙΜΑ»

Όπως εξηγεί στην «Θ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ξάνθης «η Αγάπη» κ. Γιάννης Παπαχρόνης «το πρόβλημα ήταν πανελλήνιο. Ο ένας λόγος ήταν οι δευτερογενείς μεταφορές στις οποίες αναλώνεται το ΕΚΑΒ. Είχε ανακύψει εδώ και πολύ καιρό το θέμα. Από τον Μάιο ακόμη είχε πει το ΕΚΑΒ ότι θα αποσύρει τους οδηγούς. Προφανώς κάποιοι δεν το πίστεψαν και φτάσαμε στο «αμήν».
Φτάσαμε δηλαδή στο να έρθει η καλοκαιρινή περίοδος κατά την οποία υποφέρει όλη η Ελλάδα συνήθως και κυρίως η Αθήνα από την έλλειψη αίματος γιατί μεταγγίζονται πάρα πολλοί άνθρωποι με προβλήματα θαλασσαιμίας.  Η Αθήνα έχει «στεγνώσει» από αίμα.
Ως γνωστόν, την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου εδώ και επτά – οκτώ χρόνια γίνεται αυτή η αιμοδοσία στην  ορεινή περιοχή της Ξάνθης (21-27 Ιουλίου) και ήταν να…ακυρωθεί. Μια αιμοδοσία που επαναλαμβάνεται και μαζεύουμε αίμα κυρίως για τις ανάγκες των παιδιών με μεσογειακή αναιμία που μεταγγίζονται ως επι τω πλείστον στο Νοσοκομείο Παίδων στην Αθήνα. Τα αδέρφια μας οι μουσουλμάνοι εθελοντές, δίνουν αίμα και βοηθούν κόσμο. Το πρόγραμμά μας για τις αιμοδοσίες αυτές έχει βγει από τον προηγούμενο Μάρτιο. Ήξεραν ότι θα γίνει η αιμοδοσία».


«ΤΟ ΘΕΜΑ ΛΥΘΗΚΕ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΞΑΝΘΗΣ ΣΠ. ΤΣΙΛΙΓΓΙΡΗ»

«Φταίνε πάρα πολλοί για αυτό. Το ΕΚΑΒ, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, η Αιμοδοσία του «Παίδων» που δεν το πήραν στα σοβαρά το θέμα. Πάντα έλεγαν ότι «κάτι θα γίνει την τελευταία στιγμή». Αν δεν υπήρχαν όμως κάποιες ισχυρές πιέσεις τώρα, δεν θα γίνονταν ούτε την τελευταία στιγμή. Ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, είχε στείλει την επιστολή του από τον Μάιο και έπειτα…εξαφανίστηκε. Δεν απαντούσε στα τηλέφωνα. Έτσι κάτω στην Αθήνα, ευελπιστούσαν σε πολλές καλοκαιρινές αιμοδοσίες όπως η δική μας, αλλά το ΕΚΑΒ απέσυρε τους οδηγούς του. Έφτασε λοιπόν η προηγούμενη εβδομάδα και θα ακυρώνονταν η αιμοδοσία, ενώ είχαμε κάνει προετοιμασίες και έξοδα. Τελευταία στιγμή ωστόσο, επικοινώνησα με τον Βουλευτή Ξάνθης κ. Σπύρο Τσιλιγγίρη, ο οποίος βρίσκονταν στην Αθήνα μάλιστα, επικοινώνησε με το Υπουργείο Υγείας. Ήταν πολύ ευγενικός και πολύ πρόθυμος και νομίζω ότι θα μας βοηθήσει και στο μέλλον και λόγω ειδικότητας και λόγω γνωριμιών.
Θέλω με την ευκαιρία να ευχαριστήσουμε τον Βουλευτή μας, γιατί και με δικές του ενέργειες (όπως και με ενέργειες της Ομοσπονδίας Αιμοδοτών και της Ομοσπονδίας Θαλασσαιμικών), το θέμα επιλύθηκε» συνέχισε ο ίδιος, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «προχθές, Δευτέρα ακυρώθηκαν οι αιμοδοσίες που είχαμε. Δεν προλάβαιναν οι άνθρωποι να έρθουν από το «Παίδων». Τελευταία στιγμή όμως, βρέθηκε ο αντιπρόεδρος του ΕΚΑΒ και υπέγραψε τις διάφορες εντολές για να διατεθούν οι οδηγοί και να γίνουν οι αιμοδοσίες όπως γίνονταν τόσα χρόνια. Μέσα σε αυτές τις αιμοδοσίες ήταν και αυτή της Ξάνθης. Έτσι οι αιμοδοσίες ξεκίνησαν από χθες Τρίτη και θα διαρκέσουν την Κυριακή, απλώς το πρόγραμμα θα αλλάξει.
Έχουμε ήδη μια αιμοδοσία που ακυρώθηκε στα Κιμμέρια, ενώ θα ακυρωθεί και αυτή στην Πάχνη. Δόθηκε λύση στο πρόβλημα, τουλάχιστον για φέτος, αλλά όχι χωρίς…απώλειες. Ήδη ακυρώσαμε δύο αιμοδοσίες.
Εκεί που…μαλώνουν τα βουβάλια την πληρώνουν τα βατράχια. Προφανώς κάποιοι ήθελαν να κάνουν αντιπολίτευση, να «χτυπήσουν» την κυβέρνηση και για αυτό να…υποφέρει ο κόσμος».

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΑΙΜΟΔΟΣΙΩΝ
Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα των αιμοδοσιών στην ορεινή περιοχή της Ξάνθης, εφόσον το θέμα για φέτος τουλάχιστον, έχει επιλυθεί ξεκίνησε από χθες Τρίτη και έχει ως εξής:
ΤΡΙΤΗ 23/7/2019 18:00-21:30 ΜΥΚΗ
ΤΡΙΤΗ 23/7/2019 18:00-21:30 ΜΕΛΟΙΒΙΑ
ΤΕΤΑΡΤΗ 24/7/2019 18:00-21:30 ΓΛΑΥΚΗ
ΤΕΤΑΡΤΗ 24/7/2019 18:00-21:30 ΩΡΑΙΟ
ΠΕΜΠΤΗ 26/7/2019 09:00-14:30 ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΞΑΝΘΗΣ
ΠΕΜΠΤΗ 25/7/2019 18:00-21:30 ΚΥΨΕΛΗ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26/7/2019 09:00-14:30 ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΞΑΝΘΗΣ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26/7/2019 18:00-21:30 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ-ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΞΑΝΘΗΣ
ΣΑΒΒΑΤΟ 27/7/2019 10:00-14:30 ΔΗΜΑΡΙΟ
ΣΑΒΒΑΤΟ 27/7/2019 18:00-21:30 ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ
ΚΥΡΙΑΚΗ 28/7/2019 10:00-14:30 ΣΜΙΝΘΗ
ΚΥΡΙΑΚΗ 28/7/2019 18:00-21:30 ΕΧΙΝΟΣ


«ΚΑΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΑΙΜΟΔΟΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΟΠΕΙΡΟΥ, ΜΕΤΑ ΤΟ ΚΡΟΥΣΜΑ ΙΟΥ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΝΕΙΛΟΥ»

Μιας όμως και αναφερθήκαμε στο χωριό «Κυψέλη» του Δήμου Τοπείρου ο κ. Παπαχρόνης, δοθείσης της ευκαιρίας ενημερώνει ότι «είχαμε ένα πρόβλημα με το περιστατικό του ιού του δυτικού Νείλου στην περιοχή του Ευλάλου. Στην αρχή υπήρχαν κάποιες οδηγίες και ήταν να αποκλειστεί από αιμοδοσία η περιοχή, αλλά τελικά θα επιτραπεί να πάρουμε αίμα και από τους εθελοντές εκείνης της περιοχής (της ακτίνας 20 χιλιομέτρων). Παράλληλα βέβαια θα πάρουμε ένα δείγμα για να εξεταστούν οι εθελοντές για το αν τυχόν υπάρχει κάποια περίπτωση να έχουν το ιό χωρίς να έχουν νοσήσει. Οι εθελοντές θα αιμοδοτήσουν κανονικά, απλά όλη η περιοχή θα υποστεί διπλό αιματολογικό έλεγχο προληπτικά».

Δημοσιεύτηκε 24/7/2019

Πηγή: thraki.com.gr
About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

2 σχόλια :

 1. Τα ίδια κάθε φορά που έρχονται καινούργιοι:
  - Έλα! Πιτσαρία ΕΚΑΒ; Πιάσε μια σπέσιαλ…. Τι έχεις αντιρρήσεις; Θα πάρουμε αμέσως τον Υπουργό μας που είναι τύπος αποφασιστικός με τους σωφεραίους
  16 ημέρες λοιπόν στην Ξάνθη με οδηγό….. διασώστη από την Αθήνα. Με εκτός έδρας, με έξοδα διαμονής και σίτισης. Δεν ξέρω αν είναι αλήθεια ότι κάθε φορά πάει ο ίδιος κατά απαίτηση της διοικητάρας του συγκεκριμένου Νοσοκομείου Επίσης δεν ξέρω μήπως τον συνοδεύει και η σύζυγος με αντίστοιχο πακετάκι παροχών!
  Αν είναι έτσι κατανοώ τον θόρυβο που κινητοποίησε τον ανωτέρω πολιτικό - θρύλο της Ξάνθης αλλά και τον σοφό ακροατή του στο Υπουργείο ….
  Αν τώρα με τα χαμένα μεροκάματα του εν λόγω διασώστη σημαίνουν έναν ολόκληρο μήνα χωρίς ασθενοφόρο στα Πετράλωνα ή στου Γκύζη ε ας ψήφιζαν… Τσιλιγγίρη
  Αλήθεια η ΠΟΠ ΕΚΑΒ αν τυχόν είχε βγάλει τέτοια ανακοίνωση βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ θα είχε κατεβάσει ή όχι τα ασθενοφόρα στο Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης; Τώρα όμως μούγγα στη στρούγκα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Το ένα χέρι νίβει το άλλο και το τερπνον μετά του ωφελιμου...

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews